KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

FC Midtjylland a pénzcsináló, a Moneyball

A norvég Alexander Sørloth(Crystal Palace) szerint az FC Midtjylland modelljét leginkább Brad Pitt nagyszerű sportfilmjéhez  filmjéhez a Pénzcsinálóhoz (Moneyball) lehetne hasonlítani.

Alexander Sørloth az FC Midtjylland mezében. Fotó: fcm.dk

Van valami közös Claus Steinleinbe (FCM klubelnök) és  Brad Pittbe, aki a filmbe játékosmegfigyelőt és csapatfőnököt alakít?

Egy kicsi mindenképpen, mondja az FC Midtjylland rekord összegért értékesített egykori játékosa , Alexander Sørloth, aki 2017 nyarától fél évig szolgálta a klubot,  majd eladták a Premier League-ben szereplő Crystal Palace együttesének.

Van egy speciális modelljük, amelyet követnek. Nagyon hasonlít a “Moneyball” című filmhez

Alexander Sørloth a Tranzbonsport jtékosa.

A norvég játékos úgy véli, hogy Claus Steinlein és az FCM többi vezetője is úgy viselkedik, mint Brad Pitt a 2011-es “Moneyball” nagysikerű filmben. A film arról szól, hogy Brad Pitt, aki Billy Beane csapatfőnököt alakítja, egy baseball csapatot a teljes kudarcból vezet sikerre adatelemzés segítségével.

Van egy speciális modelljük, amelyet követnek. Nagyon hasonlít a “Moneyball” című filmhez. Nagyon koncentrálnak a statisztikákra, és erre a háttérre alapozva kerestek meg engem is az ügynökömön keresztül. Az adatokból kiolvasták, hogy annak ellenére, hogy nem jutott nekem sok játékidő, sok előkészítésben vettem részt. Megnézték a magasság és súlyarányom,  a sebességemet úgyszintén. Amikor hallottam róla, hogyan választják ki a játékosokat, nem kételkedtem benne , hogy oda szeretnék szerződni “- mondta Alexander Sørloth az Eurosport.no-nak.

Mióta az angol Matthew Benham 2014-ben megvásárolta a klubot, mondhatni abszolút támogatja ezt a ”Moneyball modellt”

– Úgy gondolom, hogy a legjobb, ha statisztikákat elegyítjük a benyomásainkkal. Természetesen a személyes találkozás elengedhetetlen, hogy komplett képet kapjunk egy játékosról a statisztikák mellett. Egy játékos személyiségének illeszkednie kell a klub filozófiához, csak így lehetséges, hogy beilleszthető legyen a csapatba – mondja mosolyogva Sørloth, amikor visszatekint dániai állomáshelyére:

– Korán elkezdtem a gólgyártást. Volt egy Európa Liga mérkőzés egy lengyel csapat ellen (Arka Gdynia, szerk.), és én lettem a győztes gól szerzője a 95. percben. Ez nagyot lökött rajtam. Óriási önbizalmat szereztem a folytatásra, és hamar népszerűvé váltam a rajongók körében is. Onnan csak egy irányba mentek a dolgok, előre és felfelé.

Alexander Sørloth jelenleg a Trabzonsporba játszik kölcsönben, és 19 góljával vezeti a góllövőlistát a török Super Lig-ben.

Forrás: Tipsbaldet.dk , Kiemelt fotó: FCM.dk

Fordítás: Németh Tamás.