KIEMELT HÍRLEGFRISSEBBTENISZ

Idén berobbant a semmiből a tenisz dán üstököse

Már a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében jár Holger Rune, a dánok 19 éves csillaga, akiről három éve is azt írta már a sajtó, hogy generációk óta a legnagyobb férfi tehetség.

Holger Rune Fotó: Yves Herman Ritzau Scanpix
Holger Rune Fotó: Yves Herman Ritzau Scanpix

Tavaly ilyenkor még csupán a világranglista 291. helyén jegyezték, év végére felkapaszkodott a 103. pozícióig, hogy aztán nagyszerűen teljesítsen az idei évben. Ha csak az elmúlt két hónapot nézzük, akkor is szemmel látható a fejlődés: előbb megnyerte a sanremói Challenger-tornát, majd a müncheni ATP-viadalt, legutóbb pedig Lyonban az elődöntőig menetelt.

Az ellenfél dicsérete

Így jött el a Roland Garros, ahol sorrendben a kanadai Denis Shapovalov (6:3, 6:1, 7:6), a svájci Henri Laaksonen (6:2, 6:3, 6:3), a francia Hugo Gaston (6:3, 6:3, 6:3) és a görög Szefanosz Cicipasz (7:5, 3:6, 6:3, 6:4) sem tudott vele mit kezdeni,.

„Fiatal kora ellenére nagyon sok érzelemmel játszik, az ellenfeleket tekintve egész egyedi jelenség. Őrület, nem találkozom hasonlóval túl gyakran. Megérdemelte a győzelmet, jobban játszott nálam, főleg a döntő pillanatokban”mondta Cicipasz a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Rune a háromórás meccs végén kicsit megijedt a nagy lehetőségtől, a negyedik szettben 5:2-nél a meccsért adogathatott, de megremegett a keze, és ellenfele két játékot is hozott. 5:4-nél hasonló volt a helyzet, három bréklabdát is hárítania kellett, mire végre diadalittasan megrázhatta az ökleit.

„Hihetetlen érzés. Nagyon izgultam a végén, de a nézők fantasztikusak voltak az egész meccsen, és az egész tornán. Ideges voltam, ugyanakkor tudtam, hogy ha eltérek a taktikától egy ilyen jó játékossal szemben, biztosan veszítek. Azt mondtam magamnak, hogy ragaszkodnom kell az előzetes tervemhez – még a nehéz pillanatokban is” nyilatkozta.

A lelátón ott aggódott, majd meghatódott a család is: az édesanya, Aneke Rune és a teniszező testvére, a modellként dolgozó, Alma Rune.

„Nagyon túlteng bennem az érzelem, ha a családomról beszélek. Édesanyám és a csapatom miatt jutottam el eddig, nélkülük ez nem sikerült volna. Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen team támogat engem. De ne feledjük, nem vagyok még a döntőben, és még nem nyertem meg a tornát” – tette hozzá.

Eladták a nyaralót, hogy finanszírozzák

A 2003. április 29-én született sportoló hatévesen kezdett el teniszezni, mert nővére is játszott, és egyre komolyabban vette a sportot. Rafael Nadalt és Roger Federert bálványozta, 2014-ben U12-es bajnok lett párosban Clara Tauson oldalán, két évvel később pedig már a korábban Serena Williamst, jelenleg pedig Simona Halepet edző Patrick Mouratoglou akadémiáján tanult.

2019 júniusában megnyerte a Roland Garros fiú versenyét, azaz a mostani berobbanása nem is annyira meglepő, fiatalon már megmutatta tehetségét a salakon.

Az biztos, hogy a családi háttérnek köszönheti a fejlődését. Bárhová is utazik a világban, az édesanyja vele van. Azt mondta, ő Holger legrosszabb kritikusa, és az emberek azt hiszik, hogy túlságosan kemény vele.

„Több edzését láttam, mint bárki más. Tudja, hogy ha dicsérem, az azért van, mert jó” – erősítette meg. A fia körüli profi körülményeket is ő teremtette meg, emellett pedig többnyire ahhoz is ragaszkodik, hogy ő legyen a fő motivációs erő.

Fia teniszezését nagyrészt életnevelésnek tekinti, szerinte az, hogy a világ minden táján játszhat, sok kultúrát megismerhet, és tulajdonképpen megtanul gondoskodni a saját karrierjéről, azok olyan dolgok, amelyek segíthetik az életben.

Ehhez azonban olyan anyagi háttér kell, ami nem mindenkinek adatik meg. Az utazás, a szállodai elhelyezés, az akadémia, az edzők és más háttérben dolgozó szakemberek rengeteg pénzt emésztenek fel. Eddig a kiadási oldal lényegesen több volt, mint a bevételi. Ezért a család hitelt vett fel a családi házra, egy nyaralót pedig eladott, hogy finanszírozhassa Holger karrierjét.

A család három éve még úgy számolt, a világranglista 150. helyén már egyensúlyban lehet a két oldal. A jelenlegi 40. pozíció már abszolút pozitív mutatót jelent.

Van miért visszavágni

És még hol a vége?

A menetrend szerint szerda este igazi északi rangadó vár rá a negyeddöntőben, ellenfele ugyanis a norvég Casper Ruud lesz.
A felek eddig háromszor találkoztak egymással, minden alkalommal Ruud győzött úgy, hogy szettet sem veszített: a 2021-es monte-carlói tornán 6:2, 6:1-re, a svédországi Bastadban 6:0, 6:2-re, majd idén ugyancsak Monte-Carlóban 7:6, 7:5-re.

Kapcsolódó tartalom:

Kiemelt kép: Holger Rune Fotó: Yves Herman Ritzau Scanpix