KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Simon Kjaer egy exkluzív társaság részévé vált

Simon Kjaer pályafutása első bajnoki aranyérmét ünnepelhette! Története 19. bajnoki aranyérmét nyerte meg az AC Milan, amely 2011 óta először végzett az olasz labdarúgó-bajnokság élén, amelynek vezérigazgatója, Ivan Gazidis két embert emelt ki külön is a szezonban nyújtott teljesítményét illetően.

Simon Kjaer az AC Milánnal megnyerte élete első bajnoki aranyérmét. Fotó TV2Sport
Simon Kjaer az AC Milánnal megnyerte élete első bajnoki aranyérmét. Fotó TV2Sport
Skandináv játékosokat dicsérnek az olasz sztárcsapatnál

A klubvezető természetesen nem hagyhatta ki a méltatásból Zlatan Ibrahimovicot, aki 40 évesen is kulcsembernek számított, hiszen 23 bajnokin nyolc gólt szerzett és adott három gólpasszt is.

„Mindig is nehezen tudtam összehasonlítani a válogatottat és a klubteljesítményt, mert érzelmileg két különböző dologról van szó. De kétségtelen, hogy ez a bajnoki cím a legnagyszerűbb dolog, amit valaha átéltem. Az a lényeg, hogy élvezd. Soha nem tudhatod, lesz-e még ilyen élményben részem”mondta.

A másik kulcsfigura pedig ki más lehetett volna, mint a dán védő, Simon Kjaer (noha térdsérülése miatt december óta nem játszott), aki a bajnoki cím megszerzését követően kijelentette, pályafutása abszolút csúcsa ez az aranyérem. Pedig a legutóbbi Eb-n a dán válogatottal elődöntőt vívhatott, de szerinte a két eredményt nem lehet összehasonlítani.

„Átkozottul nehéz szavakba önteni a történteket. Csak remélni tudom, hogy nem ez lesz pályafutásom utolsó címe. Őrülten boldog és büszke vagyok. Két és fél éve csatlakoztam a Milanhoz, és sok minden történt a csapattal. Senki sem hitte volna, hogy idén bajnokok leszünk.”

Kjaer és Ibrahimovic személyiségre volt szüksége az AC Milannak

A 33 éves középső védő a pályafutása során eddig a dán FC Midtjylland, az olasz Palermo, az AS Roma és az Atalanta, a német Wolfsburg, a francia Lille, a spanyol Sevilla és a török Fenerbahce csapataiban szerepelt, de még sohasem nyert semmit.

„Ez a két játékos nagyon fontos szerepet tölt be nálunk. Van egy fiatal, erős karakterekből álló csapatunk, amelyhez ha hozzáadunk Zlatanhoz és Simonhoz hasonló tudású és vezetői tulajdonságokkal bíró embereket, az helyes irányt szab az egész együttes számára. A csapat pedig velük együtt fantasztikus munkát végzett – amit a fiatal srácok tőlük kaptak, azt a bajnoki címmel visszafizették nekik. Nagyon köszönöm Simon és Ibra nevében is, mert mindkettőjüknek nagyszerű ajándék ez a bajnoki cím”nyilatkozta Ivan Gazidis.

Simon Kjaer mindössze 11 meccset tudott játszani ebben a szezonban a Serie A-ban, miután decemberben súlyosan megsérült. A dán azonban a TV2-nek elárulta, amennyiben sérülések és eltiltások hátráltatták volna a csapatot az utolsó fordulóban a Sassuolo ellen, akkor már volt olyan állapotban, hogy bevállalta volna a játékot.

A bajnoki címmel Simon Kjaer egy exkluzív társaság részévé vált, ő a 14. dán, aki megnyerte a Serie A-t. A sort még John Hansen és Carl Aage Praest kezdte, amikor 1950-ben a Juventusban játszottak. Később olyan világklasszisok csatlakoztak ehhez a névsorhoz, mint Harald Nielsen, Preben Elkjaer Larsen, Michael Laudrup, Nicklas Bendtner vagy Christian Eriksen.

Az AC Milan olasz bajnoki aranyérmét Simon Kjaeren kívűl még két dán is ünnepelte.

A 20 éves Andreas Jungdal az első csapat keretéhez tartozó kapus, aki az utóbbi időben betegsége miatt nem tudott tevékenyen részt venni a csapat sikerében.

Az AC Milan “chief revenue officer” bevételekért felelős igazgatója Casper Stylsvig is a mindennapi munkájával erősítette a skandináv vonalat az olasz topklubnál.

Dánok, akik megnyerték a Serie A-t

John Hansen – Juventus (1950, 1952)
Carl Aage Praest – Juventus (1950, 1952)
Karl-Aage Hansen – Juventus (1952)
Jörgen Leschly Sörensen – AC Milan (1955)
Harald Nielsen – Bologna (1964)
Preben Elkjaer Larsen – Verona (1985)
Michael Laudrup – Juventus (1986)
Brian Laudrup – AC Milan (1994)
Thomas Helveg – AC Milan (1999)
Martin Laursen – AC Milan (2004)
John Dahl Tomasson – AC Milan (2004)
Nicklas Bendtner – Juventus (2013)
Christian Eriksen – Inter (2021)
Simon Kjaer – AC Milan (2022)

Kiemelt kép: TV2Sport