KIEMELT HÍR

Kibaszottul nehéz volt – Simone Böhme, a Siófok dán légiósa

Azok után, hogy az előző szezonban volt esélye az ezüstéremre és a Bajnokok Ligája-indulásra, de a Magyar Kézilabda Szövetség döntése elvette ezeket a lehetőségeket a Siófok KC-től, a Balaton-parti csapatban megszakadt valami.

Simone Böhme -Siófok KC Fotó NEMA/Németh András
Simone Böhme -Siófok KC Fotó NEMA/Németh András

Az idei bajnokságban kínos vereségeket szenvedett, majd egyszer csak robbant a bomba, és néhány hét alatt hatan is távoztak. Előbb október 19-én elküldték a norvég Bent Dahl edzőt (helyére a horvát Zdravko Zovko érkezett), míg a spanyol irányító-átlövőt, Nerea Penát felfüggesztették. Október 29-én távozott Laura van der Heijden (Borussia Dortmund), Danick Snelder (Bietigheim) és Dinah Eckerle (Metz), november 11-én elküldték a másodedzőt, Daniel Birkelundot, 12-én pedig Pena is talált magának csapatot, a dán Esbjerget.

A csapatban maradt még légiós, köztük a dán jobbszélső, Simone Böhme, aki kritikus napokról beszélt, amikor a dán Tv2-nek nyilatkozott a siófoki tapasztalatokról.

Böhme azt mondta, a nyár óta rémálmot élt át Siófokon, abban bízott, hogy ott lehet az Eb-n, hogy kicsit kilépjen a fényre, de nem került be a csapatba.

“Nehéz lehet a dánoknak megérteni mi történik. Azon gondolkodtam, hogyan jövök én ki ebből a helyzetből“.-mondta Simone Böhme a dán TV2-nek.

” Azt kell mondanom, hogy olyan lelki és fizikai nyomás alatt álltam, amelyet még sohasem éltem át” – mondta azt követően, hogy két edzőt elbocsátottak, négy játékos pedig távozott Siófokról

Ellenkező esetben nagyon gyorsan olyan dolgok történhetnek, amelyek a dán kézilabdában ismeretlenek. Ezt erősítette meg a csapat korábbi edzője, Lars Rasmussen is, aki 2017-2018-ban irányította a csapatot.

„Tipikusan Kelet-Európára jellemző módszerrel dolgoznak: kiprovokálnak és rákényszerítenek bizonyos dolgokat bizonyos játékosokra, azokra, akiktől meg akarnak szabadulni. Így felmondhatják a szerződést. Ha ellenkeznek, akkor Fodor azt mondja: „Bassza meg. Kifelé!” Aztán egy összegben fizet, és akkor elmennek.”

Ramussen szerint a nyomás egyik módszere a rendkívül hosszú munkaidő, a másik a teljesen semmiből kiszabott bírság. Állítja, hogy a kelet-európai kézilabdában jól ismert trükk, hogy a játékos egyszer csak a gyenge teljesítményre való hivatkozással kap egy 1000 eurós pénzbírságot.

Ha visszakérdez, akkor egy csettintésre már meg is duplázódik a büntetés. És ez így folytatódik.

„Ezek olyan dolgok, amelyekről Skandináviában azt gondoljuk, hogy nem fér bele” – mondta.

A Siófok KC a jelenlegi formájában másfél évtizede küzd azért, hogy a legjobb legyen, a pénzügyi háttérről pedig Fodor János gondoskodik. A Tv2 szerint azonban a többi magyar klub nem érdekelt abban, hogy újabb vetélytárs legyen ezért Fodor gyakran határozottan azt érzi, ellenszélben dolgozik.

„Itt nincs olyan játékosszervezet, amely megvédene. Vagy mint egy jó anya megölelne, ha hiányzik. Egyedül vagy a szarban, és minden egyes napod harc. Kibaszottul nehéz volt – elnézést a szóhasználatért. De hosszú, ébren töltött éjszakáim voltak, amikor arra gondoltam: mi értelme van ennek az egésznek” – nyilatkozta Simone Böhme.

A jobbszélső 2018-ban érkezett Siófokra, és eddig örült annak, hogy ebben a klubban szerepelhet. Jelenlegi szerződése csak 2022 nyarán jár le, ezért felkutatott néhány menekülési lehetőséget, amelyekről nem kívánt részletesen mesélni.

Azt mondta, nagyon hosszú munkanapjaik voltak, néha tíz órát is a csarnokban töltöttek. „Néha öt órán át edzettünk, és egyetlen nap sem akadt, amikor ne lett volna tréning. Sőt, naponta két-három is volt” – panaszkodott. Hozzátette, hogy az örök bizonytalanság is felőrölte az erejét.

Christian Dalmose, aki 2015 és 2017 között dolgozott Siófokon, megerősítette mindezt.

„Sajnos így van. Két évem alatt csodálatosan éreztem magam, de azt is megtapasztaltam, hogy ezek a dolgok megtörténhetnek. Ha itt odahaza zajlott volna le, akkor a klubok tönkre mentek volna, hiszen a játékosszervezet közbelépne, és a kézisek találnak valahol másik csapatot.”

Böhme azt mondta, az elmúlt hetekben a koronavírus csökkentette csupán a nyugtalan hangulatot, hiszen tíz napra mindenkinek otthoni karanténba kellett vonulnia

Abban bízott, 35 válogatottságát szaporíthatja az Európa-bajnokságpon, de hiába szerepelt a neve a bő keretben, az Eb-re nem jelölték.

Reméltem, hogy megúszom egy kicsit, és kapok egy kis haladékot az Európa-bajnokságra. Szükségem lett volna rá. Természetesen csalódott vagyok, és fáj, de nem adom fel. Ha elesel, mindig fel kell kelned. Az elmúlt három hónap után azt gondolom: azok után, amit átéltem, már semmi sem győzhet le.”

Frissítve: 16.50-kor

Simone Böhme a nap folyamán az Instagramjára ki tett egy közleményt, aminek természetesen mi is helyt adunk itt.

A mai nap folyamán megjelent egy cikk a médiában, mely más megvilágításba helyezte azokat a gondolatokat, melyeket az interjú során az újságírónak elmondtam. A szövegkörnyezetből kiragadtak egy-egy gondolatot, és úgy állították be, mintha távozni szeretnék Siófokról.

Ezt szeretném ez úton megcáfolni. Nem azért hosszabbítottam meg a szerződésem, hogy most távozzak és nem is lennék itt már 3 éve, ha így érezném. Minden klub életében előfordulnak nehézségek, de ettől függetlenül összetartónak kell lennünk, és menni előre. Az tény, hogy nehéz hetek állnak mögöttünk, de az eredményekért mi, játékosok vagyunk a felelősek. A megjelentekkel kapcsolatban még annyit szeretnék megjegyezni, hogy való igaz, hogy sokat edzünk, de a célok eléréséhez szükség van következetes és szigorú szakmai munkára.” Hajrá Siófok!