KIEMELT HÍR

Káosz Norvégiában: Eb nem lehet, BL-meccs igen

Egy nappal azt követően, hogy a Norvég Kézilabda Szövetség bejelentette, a koronavírus-járvány miatt visszalép a december 3-án kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság lebonyolításától, a helyi hatóságok a mai naptól január 15-ig enyhítettek a belépési karanténon.

Jó hírt kapott a Vipers és Nora Mörk a Norvég Kézilabda Szövetségtől. Fotó:  Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN
Jó hírt kapott a Vipers és Nora Mörk a Norvég Kézilabda Szövetségtől. Fotó:  Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN
Így szabad az út a nemzetközi kupameccsek előtt.

„Nagyon örülünk a változásnak és annak, hogy a klubok folytathatják az európai kupaküzdelmeket. A mai naptól január 15-ig tartó enyhítés azt is jelenti, hogy a férfiak Fehéroroszország ellen is tudnak majd játszani . ” – nyilatkozta Erik Langerud, a Norvég Kézilabda Szövetség főtitkára.

Arra a kérdésre, hogy miért élvez kivételt egy klubmérkőzés, miközben lemondtak az Eb-ről, Langerud azt válaszolta, két teljesen különböző dologról van szó.

„Itt játszanak egy meccset, és az ellenfél távozik is az országból. Az Európa-bajnokság azonban 20 napot tett volna ki” – mondta.

A norvég egészségügyi minisztérium kedden módosította a Covid-19 szabályozását, amely a belépési karantén alóli kivételként jelöli meg a nemzetközi sportversenyeket. Ez azt jelenti, hogy a sportolók és a szakmai stáb tagjai mentesülnek a karantén alól, ha Norvégiába érkezésük után negatív tesztet produkálnak.

Az enyhítés azt jelenti, hogy a következő három hétben fogadhatnak vendégeket a klubcsapatok Oroszországból, Németországból és Magyarországról is.

A Vipers női csapata például három mérkőzést is elhalasztott, de a tervek szerint szombaton már fogadhatná a Don-Rosztovot.

Kérdés, hogy az időbe belefér-e, az oroszok ugyanis csütörtökön Bukarestben játszanak, azaz legkésőbb péntekig Norvégiába kellene érkezniük, hogy a protokoll szerint átessenek a teszteken.

De elhalasztani se lenne könnyű, hiszen a női kézilabda Európa-bajnokság miatt hétfőtől már a válogatottak felkészülése zajlik.

A Elverum férfi csapata is örül a döntésnek.

“Több hét után újra visszatérhetünk a normális kerékvágásba és ennek nagyon örülünk, bár még most a hétvégi mérkőzésünkre készülünk, lassan a szegedi idegenbeli mérkőzésre is gondolhatunk”. – írja a klub a honlapján

Az Alba Ferhérvár csapata is utazhat a Storhammarhoz Európa Kupa mérkőzésekre. Az első találkozót a hétvégén november 21-én, a második mérkőzést 22-én játszák a Boligpartner Arenában.

Kiemelt kép: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN