KÉZILABDA

Keddre nem, csak hétvégére ígér döntést a dán kéziszövetség

Normál esetben több mint egy év áll rendelkezésre, hogy a házigazda megszervezzen egy világversenyt. Most 17 napja maradt a dán szövetségnek, hogy ez sikerüljön az Eb-rendezéssel kapcsolatban.

Per Bertelsen a DHF elnöke nem ígér keddre választ azzal kapcsolatban, hogy meg tudják-e rendezni a női kézilabda Európa-bajnokságot.

17 nappal a női kézilabda Európa-bajnokság  elött még minden bizonytalan. Fotó dán női kézilabda  válogatott / Henning Berg - Ritzau Scanpix
17 nappal a női kézilabda Európa-bajnokság elött még minden bizonytalan. Fotó dán női kézilabda válogatott / Henning Berg – Ritzau Scanpix

Amit arról már a Facebook-oldalunkon beszámoltunk, Norvégia nemet mondott a női kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére: a szövetség ugyanis a koronavírus elleni védekezésre hozott szigorú intézkedéseik miatt 17 nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt visszalépett.

A társrendező Dánia megmentené a tornát

A dán szövetség már hétfőn a norvégok bejelentése után nem sokkal jelezte, hogy másnap, azaz kedden jelezhetik, vállalják-e a rendezést, és ha igen, akkor hová tudnák áttenni a trondheimi csoportot – jelezte bizakodva a DHF főtitkára, Morten Stig Christensen.

A gyors bejelentésre viszont még várni kell.

“Azt gondoltuk kedden ki tudunk adni egy közleményt. Ebben már sajnos nem hiszek. Talán a hétvégén közelebb leszünk ehhez” – mondta Per Bertelsen a Tv2 Sportnak

“Nagyon sok ember sorsáról van szó, akik majd egy piros buborékba leszenek zárva két vagy három hétig, minden más dolog is van ezen kívül.”

“Egyrészt a gazdasági része és más egyéb kihívások miatt ebben a pillanatban azt kell mondanunk: a közlemény, amit keddre ígértünk, nem született meg, még néhány napot igénybe fog venni.

Az EHF is jelezte hétfőn, hogy másnapra várható egy közlemény.

A dán kormány támogatja a rendezést

“„Nagyon sok ember, köztük a kormány, azon dolgozik, hogy az Európa-bajnokság megrendezése lehetségessé váljon” – válaszolt írásban a dán kultuszminiszter, Joy Mogensen a TV2 megkeresésére.

Viszont abban biztosak kell legyünk, hogy a verseny egészségügyi szempontokat figyelembe véve biztonságosan meg tudjuk rendezni. A Kulturális Minisztérium szorosan együttműködik a dán szövetséggel és az egészségügyi szervekkel, a párbeszédünk még erősebb, mióta Norvégia visszalépett. Keddre én is értekezletre hívtam a Parlament sporttanácsát.

Arra természetesen tett utalást, hogy Dánia nem szeretné, ha plusz terheket róna rá a rendezés.

Nem igazán álomforgatókönyv

Bár úgy tűnik, hogy a problémák sokkal nagyobbak, mint a megoldási lehetőségek, Per Bertelsen úgy véli, hogy Dánia képes lenne megrendezni az Európa-bajnokságot.

„Abszolút nem egy álomforgatókönyv a mostani helyzet, ez nem a mi kívánságunk. De azért,. hogy ne záródjunk be teljesen, feltétlenül szükséges az újrakezdés. Mindent meg kell tennünk a feladat megoldása érdekében” – mondta a dán szövetség elnöke.

„Hogy sikerül-e ezen a héten dűlőre jutnunk, azt nem mondhatom, de a lehetőségeinkhez mérten mindent meg fogunk tenni. Nagyon sok olyan város és csarnok van, amely önként jelentkezett és segíteni akar. Ha nyolc nappal ezelőtt történik minden, könnyebb lett volna, most a feladatot rövidebb idő alatt kell megoldanunk. Van néhány fantasztikus alkalmazottunk és önkéntesünk a dán kézilabdában, akik képesek lesznek rá” – tette hozzá.

Az Európa-bajnokságra december 3-20-a között kerül sor.