LABDARÚGÁS

Januárban még kézilabdázott, most a futballválogatott számít rá

Hilmar Leon Jakobsen januárban még világbajnoki selejtezőt játszott hazája kézilabda-válogatottjában, szerdán már Litvánia ellen töltött 90 percet a pályán a feröeri labdarúgó-válogatottban. És ez még csak a kezdete egy elképesztő pályafutásnak.

Hilmar Leon Jakobsen egy évben két válogatottban is tud gólt lőni a feröeri multitalent. Fotó: Sverri Egholm/portal.fo, Rakul Hansen (HB Torshavn)
Hilmar Leon Jakobsen egy évben két válogatottban is tud gólt lőni a feröeri multitalent. Fotó: Sverri Egholm/portal.fo, Rakul Hansen (HB Torshavn)

Az tudjuk, hogy az északi országokban nem ritka az, amikor a fiatalok egészen tinédzserkorig két sportágat is – általában kézilabdát és labdarúgást – párhuzamosan űznek, egy nem mindennapi történet:

A feröeri multitalent

A 23 éves Jakobsen mindig is futballista akart lenni, fiatalon a HB Tórshavnban kezdett el sportolni, egy évet az Aston Villánál is eltöltött, de egy műtéttel fenyegető csípősérülés hatására úgy döntött, feladja álmait.

Így aztán új sportágat keresett és talált: a H71 kézilabdacsatánál láttak benne fantáziát. Olyannyira, hogy egészen a válogatottságig vitte. Idén január 12-én még ott volt a pályán a feröerieknél, amikor a csapat 24-22-re verte Luxemburgot a 2021-es világbajnoki-selejtezőn, ő pedig háromszor is eredményes volt.

A koronavírus-járvány azonban mindent keresztülhúzott, a hazai kézilabda-bajnokság leállt, a fiatal tórshavni fiú pedig merész húzással úgy döntött, hogy nem akar sport nélkül maradni és visszatért a futballpályára.

A HB Tórshavn harmadik csapatában kezdett, majd játszott néhány mérkőzést a második csapatban, amikor júniusban felkérték, hogy segítse az élvonalbeli együttest. Jakobsen 17 bajnokin lépett pályára, 12 gólt szerzett, mindössze heten voltak nála eredményesebbek nála a bajnokságban.

A bajnoki aranyérem újabb kapukat megnyitott előtte: először is a Glentorannal szemben 1-0-ra elveszített Európa Liga-selejtezőn léphetett pályára.

„Eleinte nemet mondtam arra, hogy az első csapatban futballozzak, de meggondoltam magam. Azt éreztem, ha ismét alkalmat kapok a futballra, akkor azt ki kell használnom. Szerettem a kézilabdát, csak jó emlékeim vannak, de mindig is a futball volt az álmom” – idézte a sportolót a norvég Tv2.

És mondja azt valaki, hogy a koronavírus csak rosszat hoz: miután a pandémia miatt Jóan Símun Edmundsson, az Arminia Bielfeld csatára nem hagyhatta el Németországot, a szakvezetés őt hívta be a Litvánia, Lettország és Málta elleni mérkőzésekre.

Ha már meghívót kapott, a tündérmese nem érhetett véget. Haakan Ericson szövetségi kapitány pályára is küldte szerdán a 2-1-es vereséggel véget ért vilniusi összecsapáson.

Sohasem gondoltam volna, hogy a válogatott tagja leszek.”

Nem is tudtam mit mondani, amikor megkaptam a meghívót. Minden olyan gyorsan történt. Négy hónappal ezelőtt még kézilabdáztam, most a futballválogatottban játszom. Nem tudom, mit mondjak – főleg úgy, hogy hét évig egyáltalán nem fociztam.”– mondta a multitalent Jakobsen, aki civilben egy tórshavni iskolában napközis tanárként dolgozik.

Nem is kell sokat várni, hogy újra pályára léphessen Hilmar Leon Jakobsen a labdarúgó válogatottban, hiszen szombaton 18.00 órakor Lettországban szerepelnek a Nemzetek-Ligája D-csoportjában.

Kapcsolódó cikk:

Kiemelt kép: Hilmar Leon Jakobsen / Fotó: Sverri Egholm/portal.fo, Rakul Hansen (HB Torshavn)