KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Koppenhága Eb-meccseit fenyegeti a Tour-rajt

Májusban dönt a helyi közgyűlés arról, rendezhetnek-e jövőre Európa-bajnoki futballmeccseket a dán fővárosban.

Christian Eriksen. Fotó: David Klein / Ritzau Scanpix

Nagyon furcsa helyzetbe került Koppenhága városa a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztásával, mert így 2021 nyarán az Eb és a dán fővárosból rajtoló Tour de France időpontja szinte összeér.

Az eredeti tervek szerint Koppenhága ugyanolyan szerepet tölte be a futballesemény szervezésében, mint Budapest: a Parken Stadion három csoportmérkőzésnek (június 12.: Dánia-Finnország; június 17.: Dánia-Belgium; június 21.: Oroszország-Dánia) és egy június 28-i nyolcaddöntőnek adna otthont.

Ugyanakkor a francia kerékpáros körversenyt, a Tour de France 108. alkalommal éppen a dán fővárosból indulna el július 2-án, és a 13km-es egyéni indításos időfutamot követően másnap Roskilde és Nyborg között 190, harmandnap Vejle és Sondeborg között 170km-t tenne meg a mezőny.

A két esemény ugyan nem, ér össze, azonban egy futballmérkőzés és egy országúti kerékpárverseny teljesen más biztosítást igényel, nem beszélve a szállodai férőhelyekről, amelyen így a két esemény közelsége miatt lehet, nem tudnák kielégíteni az igényeket. 

A fővárosi (koppenhágai) közgyűlés egyelőre még tanácstalan, ezért az Európai Labdarúgó Szövetséget arra kérte, hogy adjon időt a helyzet tisztázására. A TV2.dk szerint az UEFA erre engedélyt adott, így a közgyűlés majd május 14-én dönt arról, hogy jövőre lehetnek-e Eb-mérkőzések a Parkenben (előtte május 4-én, a kulturális és szabadidő-bizottság, május 5-én pedig a pénzügyi bizottság is rendkívüli ülést tart emiatt).

A múlt héten Jesper Møller, a Dán Labdarúgó Szövetség elnöke még 50-50 százalékra tette a rendezéssel kapcsolatos esélyeket. 

Frank Jensen polgármester kedden ugyan nem kommentálta a kialakult helyzetet, de egy korábbi tweetjében azt írta: „Koppenhágában gondoskodunk arról, hogy városunk mind az Európa-bajnokságnak, mind a Tour de France-nak otthont adhasson. Olyan nyarat akarunk 2021-ben, amelyet sohasem fogunk elfelejteni.”

Michael Laudrup is az EB-mellett.

Michael Laudrup nem igazán érti, miért nem fér meg egymás mellett a két rendezvény.  Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Az ügyben megszólalt a dánok 104-szeres válogatott legendája, a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid egykori klasszisa Michael Laudrup is, aki nem érti mi a probléma. Szerinte teljesen egyértelmű, hogy mindkét esemény megrendezését be kell vállalni.

Mi a probléma? Július 2-4-ig nincs mérkőzés a Parkenben, nem értem, hogy miért kellene a két esemény közül választani. Természetesen mindkettőnek meg kell adni a lehetőséget, semmilyen körülmények között nem szabad lemondani róluk”– nyilatkozta a TV3 Sportnak .

Megfosztanánk a dán futballszurkolókat attól a lehetőségtől, hogy hazai pályán lássák a csapatot az Eb-n, nem beszélve arról, hogy a játékosainktól is elrabolnánk a lehetőséget, hogy három Európa-bajnoki csoportmeccset vívjanak a Parkenben. Nekem ilyen sohasem adatott meg, a játékosok nevében én is sértve érzem magam, ha ezt elszúrjuk, tudva, hogy soha többet nem lesz ilyen lehetőségük” – tette hozzá.

Cikkünk megjelenésekor jött a hír, miszerint az Uefa a DBU-nak május 8-ra adott halasztást, akik szerint előrehaladottak a tárgylások, így nagyon bíznak benne, hogy Dániának egy igen szép “sportnyárban” lesz része.

Kiemlet kép: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix