KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Kubai tolvajlás is kellett a grönlandi női kézisek vb-részvételéhez

Első két mérkőzésén egyaránt súlyos vereséget szenvedett a grönlandi női kézilabda-válogatott, amely előbb a címvédő norvégoktól 43-11-re, majd Dél-Koreától 27-16-ra kapott ki, így matematikai esélye maradt csak arra, hogy vasárnap, Ausztria ellen kivívja a továbbjutást. Nem valószínű, hogy mínusz 43-as gólkülönbséggel bármiben is reménykedhet, az utolsó csoportkör azonban alkalmas arra, hogy megosszuk olvasóinkkal a csapat egy kis önvallomását.

Grönland női kézilabda-válogatottja tagja Lykke Frank Hansen, akinek ez a második világbajnokság. Fotó: Brian Karmark

Annak ellenére, hogy egyetlen főállású profi játékos sincs a csapatban, Grönland ott van a vébén.

„Ez a világ legnagyobb kézilabdatornája, és rendkívül büszkének és alázatosnak kell lennünk, hogy itt lehetünk” – jegyezte meg Anders Friis szövetségi kapitány. A dán szakember szerint a hazájában egy jó harmadosztályú csapatként tudná elképzeli a válogatottat, éppen ezért nagy dicsőség a kvalifikáció.

„Úgy ünnepeltek bennünket, mint amikor a dán labdarúgó-válogatott 1992-ben megnyerte az Európa-bajnokságot. Az autók dudálva mentek, grönlandi zászló lógott az ablakokon” mesélte.

Grönlandi női kézilabda-válogatott legyőzi Kubát. Foto/Kiemelt kép: Merete Lindström
Grönlandi női kézilabda-válogatott legyőzi Kubát. Foto/Kiemelt kép: Merete Lindström

Így aztán Kanada 30-19-es legyőzését követően a Kuba elleni 25-19-es siker volt a kulcs. A Szabó Edina vezette amerikaiak nem okozhattak problémát (27-12), Mexikót 24-22-re sikerült legyőzni (de a félidőben már hattal mentek a grönlandiak), végül a döntőben ismét Kanada és egy szűk, 17-15-ös győzelem, és vb-részvétel következett.

Kapcsolódó tartalom: