KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Grönland felbosszantana pár csapatot a női kézilabda-világbajnokságon

22 év után ismét kvalifikálta magát a világbajnokságra a grönlandi női kézilabda-válogatott, amely vasárnap megnyerte az észak-amerikai és karibi térség számára kiírt bajnokságot és egyben vb-kvalifikációt.

A  grönlandi női kézilabda-válogatott játékosa Ivalu Bjerge (középen) lett a meccs embere az Usa ellen. A mérkőzést megtekintette Mette Frederiksen a Dánia miniszter asszonya is. 
Fotó: Leiff Josefsen, Ritzau Scanpix
A grönlandi női kézilabda-válogatott játékosa Ivalu Bjerge (középen) lett a meccs embere az Usa ellen. A mérkőzést megtekintette Mette Frederiksen a Dánia miniszter asszonya is.
Fotó: Leiff Josefsen, Ritzau Scanpix

A június 5-11-e között hazai pályán, Nuukban rendezett ötcsapatos tornán a csapat nagyszerűen teljesített, Kanadát 30-19-re, Kubát 25-19-re, az Egyesült Államokat 27-12-re, Mexikót 24-22-re verte, majd csoportelsőként még egyszer megmérkőzött a második Kanadával, amely ellen a döntőnek nevezett összecsapáson 17-15-re nyert.

A válogatott története során másodszor kvalifikálta magát a vébére, 2001-ben öt sima vereséggel az utolsó helyen végzett. (A férfi válogatott háromszor járt vébén – 2001, 2003, 2007 –, az elsőn az amerikaiakat verve a 20., a másodikon öt zakóval az utolsó, legutóbb pedig Ausztráliát legyőzve a 22. helyen zárt).

A női válogatottat irányító Anders Friis szerint a grönlandiak számára nagyon különleges, hogy a kedvencek ott lehetnek a világbajnokságon.

Ez óriási. Nemcsak a játékosoknak és nekünk a csapatnak, hanem egész Grönlandnak. Ez óriási dolog a lakosság számára”mondta a szakember, aki a kapitánykodása mellett tehetségmenedzserként dolgozik a Bjerringbro-Silkeborg csapatánál és edző egy ikasti sportközépiskolában.

„A terem zsúfolásig megtelt, 1200-an szurkoltak és az első másodperctől fergeteges hangulatot varázsoltak. Leírhatatlan élmény és nagy támogatás volt.”

Friis tudja, hogy nagy munka vár rá és a csapatra a november 30-án rajtoló dán, svéd, norvég közös rendezésű világbajnokságon. De előtte is, hiszen a játékosok nem a kézilabdából élnek, így nem érnek rá automatikusan a vb ideje alatt, el kell intézniük, hogy szabadságot kapjanak az iskolában és a munkahelyen.

„Most még nem ismerjük a csoportellenfeleinket, de az a célunk, hogy tapasztalatokat szerezzünk. De azért jó móka lenne felbosszantani egy-két csapatot a vb-n” – tette hozzá Friis.

A női kézilabda-vb csapatai
Svédország, Montenegró, Norvégia, Franciaország, Dánia, Németország, Spanyolország, Hollandia, Angola, Kamerun, Kongó, Szenegál, Irán, Japán, Kazahsztán, Kína, Dél-Korea, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Grönland + két szabadkártyás.

Kiemelt kép: https://www.facebook.com/banken.gl

Ez is érdekelheti: