KÉZILABDA

Munkából érkezve lőtt hat gólt a BL-ben a 19 éves dán csillag

Hazai pályán szerzett kétgólos előnyt az Aalborg Handbold kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutásért vívott első mérkőzésen, miután csütörtökön 30-28-ra legyőzte a szintén dán GOG együttesét.

Marinus Grandahl Munk Aalborg Handbold Fotó: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Marinus Grandahl Munk Aalborg Handbold Fotó, Kiemelt kép: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

A dán liga két legjobb csapatának összecsapásán azonban meglepetésre egy teljesen ismeretlen, 19 éves játékos csillogott: Marinus Munk hat lövésből hat gólt szerzett, és felfigyelt rá a kézilabdavilág.

Tanul és két helyen is dolgozik.

Pedig alaphelyzetben nem is lehetett volna ott a pályán, hiszen a keretet jóval nevesebb játékosok alkotják, azonban Aalborgban példátlan sérüléshullám söpört végig, így a mentális problémák miatt ideiglenesen visszavonult Mikkel Hansen mellett Felix Claar, Aron Palmarsson, Jesper Nielsen, Lukas Sandell és Martin Larsen sem léphetett pályára.

A 19 éves Munk azonban nagy lehetőséget kapott – még jó, hogy éppen ráért, ugyanis a kézilabda mellett tanul és két munkahelyen is dolgozik. Egyrészt egy Aalborg melletti kisváros egyik iskolájában (Vester Hassing Skole) helyettesítő tanár, másrészt Hals városában dolgozik Skandinávia legnagyobb építőanyagokkal foglalkozó cégénél (XL-Byg).

A fiatal kézilabdázó többé-kevésbé ismeretlen volt, aztán a BL-nyolcaddöntőben alaposan megszórta a GOG csapatát, a kézilabdavilág pedig tátott szájjal figyelte a fiatal aalborgi tehetséget.

Vicces volt, amikor a meccset követően a Viaplay megszólaltatta az olimpiai és világbajnok Henrik Möllgaardot, aki annyit mondott csapattársáról: „Miután a halsi XL-Bygben dolgozik, nála adtam le a rendelésem a nyáron, és mindent sikeresen le is szállított a teraszomhoz szükséges faanyagokból…” Möllgaard azt is elmondta reméli a fiatal csapattársát elengedik majd a munkából, mert fontos meccsek várnak rájuk a következő hetekben.

Az Aalborg Handball szombaton ismét otthon lép pályára, a Holstebro ellen pedig ismét szükség lesz Munk játékára. Már ha odaér időben.

„9-13-ig van egy műszakom, a csapattal 14 órakor kell találkoznom” mondta. „Nagyszerű érzés, hogy Stefan Madsen edző és a többiek hisznek bennem. A csütörtöki meccsen mindannyian önbizalmat csepegtettek belém, azt mondták, az sem számít, ha hibázok. Szóval csak be kellett mennem, és meg kellett ragadnom a lehetőséget. Azt hiszem, ez sikerült is.”

Kapcsolódó tartalom: