KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A dán női kézilabda liga alapszakaszának értékelése

Szerdán végetért a dán női kézilabda liga alapszakasza. Ennek kapcsán készítettünk egy összeállítást az alapszakasz eredményéről és érdeksségeiről. Valamint áttekintjük, hogyan alakultak az események az alapszakasz rajtja előtt vártakhoz képest.

A bajnokság alakulása

Az utolsó forduló lebonyolítása előtt, már ez első három hely sorsa eldőlt, viszont a felsőházba jutásért és a további helyekért még több csapat is versenyben volt.

Felsőházi csapatok

A forduló előtt 43 ponttal álló Odense a 39 pontos Team Esbjerghez látogatott. A vendégek így a behozhatatlan előny birtokában kissé motíválatlanul álltak hozzá a mérkőzéshez. Míg a másik oldalon a 2022 -es év legjobb liga játékosnak választott Henny Reistad bizonyítani akart, hogy nem hiába kapta meg ezt a címet immár másodszor, így az Esbjerg 30-19-es győzelmet aratott. Ebből Henny 9 gólt és 10 gólpaszt vállalt magára.

Henny Reistad a 2022-es év játékosa a női ligában Fotó/Kiemelt kép: tophaandbold.dk
Henny Reistad a 2022-es év játékosa a női ligában Fotó/Kiemelt kép: tophaandbold.dk

A forduló előtt már biztos harmadik Ikast, a Ringköbing csapatához látogatott. Bár az Ikast együttese rosszul használta ki a helyzeteit, de végül egy magabiztos 32-21-es győzelmet arattak. Köszönhetően a kapuban Andrea Austmo remek teljesítményének.

A negyedik helyért három csapat állt harcban. A negyedik helyen álló Köbenhavn a Nyköbing csapatát fogadta. A vendégek villámrajtot vettek, és előnyüket magabiztosan őrízve 34 – 40 arányban győztek. Ezzel az eredménnyel sikerült felkapaszkodniuk az alapszakasz negyedik helyére.

A negyedik helyért versenyben lévő csapatok közül a Viborg a Horsenset fogadta, és magabiztosan 31-19-re győztek, ezzel feljutva az ötödik helyre. Így a Köbenhavn két helyet veszítve a hatodik helyen fejezte be az alapszakaszt. A Horsens ezzel a vereséggel csak a kilencedik helyre ért be, így ők már az alsó házban folytatják. Viszont az esélyük meg lett volna, mivel a nyolcadik helyre bejutó Aarhus egy váratlan vereséget szenvedett a Skanderborg otthonában 33-32 arányban.

A felsőházi csapatokhoz hetedik helyen a Silkeborg csapata csatlakozott, de ők már nem játszottak az utolsó fordulóban a Randers visszalépése miatt.

A küzdelmek itt két csoportban folytatódnak majd, a csoportok két első helyezettjei játszák majd az elődöntőket.

Alsóházi csapatok

A korábban említett Horsens végzett a 9. és a Ringköbing a 10. helyen. Az alsóházi helyek közül már csak a 11. és a 12. hely volt kérdéses. Bár a Skanderborg nyert Aarhusban, de a SönderjydskE is Koppenhágában az Ajax Köbenhavn vendégeként, így a SönderjydskE megőrizte a 11. helyet. A Randers visszalépése miatt csonka bajnokságban az Ajax Köbenhavn lett a 13. helyezett.

Az alapszakasz küzdelmek itt is folytatódnak. Az utolsó helyezett osztályozót játszik majd a bentmaradásért a másodosztályból, a második helyezettel.

A csapatok értékelése
1. Odense

Ebben a szezonban kiemelt figyelmet kapott a tavalyi bajnok, hiszen Háfra Noémi személyében egy magyar játékost szerződtetett. Noémi a sérülései miatt nem tudott aktív részese lenni csapata újabb sikerében, de társai megoldották helyette. A csapat legjobb gólszerzője ezúttal is Dione Housheer lett, viszont a legtöbb akció gólt Bo van Wetering szerezte. A csapat egyik legjobbja ebben a szezonban is Althea Reinhardt volt, aki 39,6%-os védési hatékonysággal magasan vezeti a kapusok rangsorát a ligában. Az szezon újoncai Sidsel Meljvang és Tonje Löseth is remekül beilleszkedtek, nekik leginkább a védekező munkájuk a kiemelkedő. Az Odense csapatánál meg kell említeni, hogy rengeteg játékos sérült. A dán válogatott irányító, Mie Rej mindössze 5 mérkőzést játszott, Larissa Nusser még pályára sem lépett. Valamint Freja Chort és Helene Elver is kihagyták a szezon közel felét. Ennyi hiányzóval még inkább dícséretes, az elért első helyezés.

2. Team Esbjerg

Jesper Jensen együttese ebben az évben is a második helyre ért be az alapszakaszban. Ez leginkább a csapat két gyenge pontjának tudható be. Az egyik a kapus poszt, ahol Dinach Eckerle várandósága és Rikke Poulsen sérülése miatt Amalie Millingnek gyakran egyedül kellett helyt állnia. Erre a problémára úgy néz ki, hogy megoldás született Anna Kristensen személyében, aki januárban érkezett a Viborg együttesétől. Az eddig lejátszott 9 mérkőzésen már 38%-os védési hatékonyságot hozott. A másik gyenge pont a bal szélső poszt ahol Sanna Solberg várandósága miatt csak Beyza Türkoglu állt Jesper Jensen rendelkezésére. A csapat továbbra is legmeghatározóbb játékosa Henny Reistad, aki a legjobb gólszerző és a legtöbb gólpaszt kiosztó játékos. Az új igazolások közül Kathrine Heindahl és Nora Mörk is sikeresen beilleszkedtek a csapatba. Míg Kathrine a védekezés egyik alapembere, addig Nora inkább a támadosokban segíti a csapatot.

3. Ikast Handbold

Az Európa Ligából is jól ismert Ikast elképesztő hazai pályával rendelkezik. Az alapszakasz 12 mérkőzéséből mindössze egy vereséget szenvedtek el, azt is a Viborgtól. Kasper Christensen együttese nem esélytelen a bajnoki címért folytatott versenyben. Köszönhetően többek között a remek formában játszó Ingvild Bakkerudnak aki vezeti a házi góllövő listát, vagy a dán válogatott balszélső Emma Friisnek. De nem szabad elfeledkeznünk a fiatal tehetségről Julie Scagniole-ról, aki a jövő egyik nagy sztárja. A csapat kapuját két fantasztikus kapus védi. A svéd válogatott Jessica Ryde második és Andrea Austmo negyedik legjobb kapus lett az alapszakasz statisztikája alapján.

4. Nyköbing Handbold

Szintén láthattuk az Európa Ligában a Nyköbing csapatát. A rutinos volt válogatott játékosok és fiatal tehetségek remek összetétele ez a csapat, akik bárki ellen képesek lehetnek egy jó eredményt elérni. Az alapszakaszban elért 115 gólpasszal Kristina Kristensen lett a legtöbb gólpaszt kiosztó játékos. A villámgyors balszélső Elma Halilcevic pedig 117 góllal a csapat legeredményesebb játékosa. A Nyköbing nehezen tud versenyezni a nagy klubbokkal, akik folyamtosan elviszik legjobb játékosaikat. Estavana Polman már a szezonn felénél Bukarestbe szerződött, Elma Halilcevic jövőre már az Odensében játszik, és Marie-Helene Sajka pedig egy francia csapatban folytatja jövőre. Ennek ellenére a Nyköbing még odaérhet a dobogóra a rájátszásban.

5. Viborg

A folyamatos anyagi gondokkal küzdő Viborg megmenekült ebben az évben a csődtől, és ezért is dicséretes tőlük az elért 5. helyezés a Liga alapszakaszában. Hasonlóan a Nyköbing helyzetéhez, nekik is nehézséget okoz legjobb játékosaik megtartása. Anna Kristensent fél évvel hamarabb elengedték az Esbjerghez, és a csapat legjobb gólszerzője Emilie Hovden pedig jövőre már a Győr játékosa lesz.

6. Köbenhavn

A nagy vissztérő Stine Jörgensen vezetésével a Köbenhavn ebben az évben már stabil felsőházi csapattá érett. Stine 146 gólt szerzett, amivel a Liga második legjobb gólszerzője lett. A védelem egyik legfontosabb embere pedig a német válogatott hálóőr Katharina Filter volt, aki a Liga ötödik legjobb kapusa lett.

7. Silkeborg

Egy kifejezetten jó szezonkezdet után az alapszakasz végére kifulladt a Silkeborg együttese.Voltak súlyos pénzügyi gondjai az évközben, de azok megoldottak. Az utolsó öt mérkőzésen vereséget szenvedtek, de így sikerült a felsőházba kerülniük a hetedik helyen. Az alapszakaszban történt tisztes helytállás mellett bejutottak a dán kupa Final4-ba, amelynek a rendezési jogát is megkapták. A csapatból a két átlövő Eira Aune és Helene Kindberg valamint az irányító Natasja Andreassen nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Ők mindhárman 100 gól fölött termeltek. De Sofia Baek Andersen teljesítménye is dícséretes, annak tükrében, hogy a szezon jelentős részét ki kellett hagynia.

8. Aarhus

A tavalyi szezonban éppen csak lecsúcsúsztak a felsőházi csoportról, de idén már sikerült magukat kvalifikálni a nyolcadik helyen. A csapat támadó játékát Mathilde Neesgaard és Marielle Martinsen dominálta. Míg a kapuban a már 41 éves korábbi német válogatott kapus Sabine Englert állt, aki fiatalokat megszégyenítő védéseket muatott be.

9. Horsens

Ebben a szezonban nem sikerült a felsőházba jutnia a Horsens csapatának, amiben nagy szerepet játszik a kulcs játékosok idei rossz formája. Még az Európa-bajnokság előtt megsérült a svéd jobbátlövő, Nina Dano (jövőre Odense) akinek hiányát nem igazán sikerült pótolnia a csapatnak. A Világ és Európa Bajnok norvég kapus Emily Stang Sando 29%-os védési hatékonysággal védett. A korábbi dán válogatott Anette Jensen 35%-os lövési hatékonysági is elmarad korábbi önmagától. Viszont az eddig nyújtott teljesítmény alapján kijelenthető, hogy a csapatnak nem lesznek osztályozós gondjaik.

10. Ringköbing

Egy sikeresen megnyert osztályozó után maradhattak a Bambusa Kvindeligában, így a bajnoki rajt előtt a Ringköbing volt az egyik kieső jelölt. Az alsóházi csoportba 2 pontot visznek magukkal, így az osztályózót valószinűleg elkerülik ebben az évben. A csapatból kiemelkedik Jane Mejlvang,(jövőre VIborg HK), aki a legtöbb gólt dobta a Kvindeliga alapszakaszában 152 góllal, de a 77 gólpassz amit kiosztott. Erre a hatékonyságra figyelt fel a Viborg így jövőre ott folytatja pályafutását.

11. SönderjydskE

A bajnokság újonca remekül helyt állt az új szezonjában, ha a táblázatot nézzük. Céljukat elérhetik, hiszen bennmaradás minden feljutónak megfelel az első évben a ligában. Ha a játékoskeretet és a mellé társuló anyagi helyzetet nézzük akár a felsőházba is bejuthattak volna, és így már vegyes érzésük lehet a sonderjyllandi szurkolóknak.

12. Skanderborg

Évek óta őket várják mint kieső csapat a ligából, de mindig megcáfolják a szakértőket. Fiatal tehetséges játékosok alkotják a keretet, valójában egy teljesen amatőr csapatról beszélhetünk.

A legrosszabb védekezést produkáló együttesként közel 31 gólt kapva meccsenként, egy nagyon gyenge alapszakaszt sikerült teljesíteniük. Bár az utolsó 5 fordulóból hármat megnyertek, és ezzel a hajrával megelőzték az Ajax Köbenhavn csapatát, de a védekezés feljavulása nélkül akár osztályozós helyre is érhet a csapat. A támadó játékban már jobban teljesít a csapat. Rikke Hoffback Petersen a 135 dobott góljával 6. lett a liga góllövő listáján.

13. Ajax Köbenhavn

Ha a kézilabdát védekezés alapján pontoznák, akkor az Ajax csapata felsőházba kerülne, mivel a 7. legkevesebb gólt kapta az alapszakaszban. De a kézilbadát győzelemre játszák ahhoz pedig gólt is kellene dobni. Az általuk elért 22,5 gólátlag meccsenként pedig nagyon kevés a dán ligában. Így hiába a kemény, sokszor már túl dúrva védekezés, az Ajax a 13. helyet szerezte meg a Kvindeligában. A támadó játékban Anna Grundtvig a csapat legjobb játékosa, aki az alapszakaszban dobott 132 góljával a 7. lett a Liga góllövő listáján.

Randers

A szezon elején az anyagi problémákkal küzdő Randers csődöt jelentett, így ők lettek az idei év kiesői.

Felsőház A-csoport

HelyezésCsapatnévKVUTFI+/-P
1Odense Håndbold00000002
2Nykøbing Falster Håndboldklub00000001
3Aarhus United00000000
4Viborg HK00000000

Felsőház B-csoport

HelyezésCsapatnévKVUTFI+/-P
1Team Esbjerg00000002
2Ikast Håndbold00000001
3København Håndbold00000000
4Silkeborg Voel KFUM00000000

Alsóházi rájátszás

HelyezésCsapatnévKVUTFI+/-P
1Horsens Håndbold Elite00000002
2Ringkøbing Håndbold00000002
3Skanderborg Håndbold00000001
4SønderjyskE00000001
5Ajax København00000000