KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Hansen Bajnokok Ligáját nyerne az Aalborggal – egy nem mindennapi átigazolás háttere

Dánia kézilabdázását egy földrengésszerű átigazolás rázta meg, aminek epicentrumát Aalborgban kell keresni, akkor amikor bejelentették, hogy Mikkel Hansen jövő nyáron a dán ligába igazol.

Mads Mensah és Mikkel Hansen újra egy csapatban játszhatnak 2022 nyarától. Fotó:  Annegret Hilse
Mads Mensah és Mikkel Hansen újra egy csapatban játszhatnak 2022 nyarától. Fotó: Annegret Hilse
Az Aalborg Handbold bejelentkezett a Bajnokok Ligája-trófeájáért

Mikkel Hansen átigazolásának részleteiről nyilatkoztak az érintettek, egy átigazolás háttere.

Szerda délután az aalborgi csapat elnöke büszkén jelentette be, hogy sikerült megállapodniuk a világbajnokság legértékesebb játékosával, így 2022 nyarától a dán ligában folyatja pályafutását Mikkel Hansen.

“Ez egy nagy nap az aalborgi kézilabda történetében. Mikkel a világ abszolút legjobb játékosa, már hosszú évek óta bizonyítja ezt. Egy igazán nagy nevet sikerült igazolnunk a klubunk számára, és nagyon várjuk már a közös munkát. Évek óta fejlődünk, ezzel az átigazolással még magasabbra tehetjük a lécet a céljaink elérése érdekében” – mondta Jan Larsen igazgató.

“Mikkelnek ugyanazok az ambíciói vannak mint nekünk. Dán csapattal akarja megnyerni Bajnokok Ligáját. Ezért aztán gyorsan rájöttünk, hogy egy nyelvet beszélünk” – tette hozzá az elnök.

Ez a valaha volt legnagyobb és legvadabb klubváltás a dán kézilabdában, ez jelentősen megváltoztatja majd az erőviszonyokat

mondta Dan Philipsen TV2 Sport kézilabda szakértője
Maga a főszereplő Mikkel Hanasen is nagy várakozással tekint arra, amikor elhagyja majd Párizst és az észak Párizsának nevezett Aalborgba teszi át a székhelyét.

“Nagyon várom, hogy visszatérhessek a dán kézilabdába. Az Aalborg Handball egy nagyon izgalmas klub, amely nagyszerű eredményeket ért el a nemzetközi porondon. Még mindig hatalmas ambícióim vannak, és hiszem, hogy segíthetek a klubnak abban, hogy még egy lépést tegyen az európai ranglétrán előre” – mondta Mikkel Hansen.

“A tárgyalásokon abból a feltevésből indultam ki, hogy most vagy soha. Három vagy négy év múlva ezt már nem tettem volna meg” – jelentette ki Hansen a Politiken nevű újságnak.

Aalborg célja a kölni Final 4

A 2010-ben még pénzügy gondokkal küszködő aalborgi kézilabdaklub kivált az akkor egy klubként funkcionáló városi labdarúgócsapatból. Majd az évek során három részvényes (a milliárdos elnök, Eigild B. Christensen, mint biztonsági pajzs), illetve több szponzor és befektető lehetővé tette, hogy a kézilabdaklub stabil pénzügyi mérleget, majd pozitív eredményt érjen el, nem csak a pályán, hanem a gazdasági oldalon is.

A világ nagy csapatsportágaiban, mint a jégkorong vagy a labdarúgás, súlyos milliók vannak aközött, amit a nemzetközi klubok és a dán klubok ki tudnak fizetni egy világklasszisnak. A kézilabdában nincs ekkora fizetési különbség, ezért is lehetett az, hogy a felek elkezdhettek tárgyalni egymással.

Illetve még egy igazán nem elhanyagolható tény is közelebb vitte a feleket: Mikkel Hansen tíz év után térhet haza, ami azt jelenti, hogy kedvező adózási sávba kerülhet, azaz a játékosnak kevesebb adót kell majd fizetnie.

A klubnak a játékos átigazolásával már most a szponzorok és nézők rohamától is tartania kell majd, hiszen mindenki szeretne egy “falatot” Dánia egyik legnagyobb sportcsillagából. A Nordjyske újság szerint, így az sem elképzelhetetlen, hogy minden meccsen telt házzal, majd 5000 bérletessel is számolhatnak az aalborgi Jutlander Bank Arénában.

Lássuk, miért is tudta leigazolni az Aalborg Mikkel Hansent, akiről már azt is megírta a dán sajtó, hogy Koppenhágában fog lakni családjával, de természetesen Aalborgban is lesz egy lakása.

  • Nincs átigazolási díj a PSG felé
  • Mikkel Hansen tíz év külföldi tartózkodás után, az úgynevezett “tudósoknak” járó adósávba kerülhet
  • Jelentősen megnövekedhet a kereskedelmi és marketingértéke az Aalborg Handboldnak.
  • Milliárdos főrészvényes a klub mögött, Eigil Christensen és az ő széles ismeretsége
  • Nagyobb lehetőség a klub számára a sport sikerekben
A célok nagyok és nem félnek kimondani, Bajnokok Ligáját szeretnének nyerni Aalborgban!

Viszont azt is tudják egy játékos nem csinál nyarat! Ezért nagyon nagy erőfeszítéseket tesznek az átigazolási piacon. A hírek szerint Mads Mensah (Flensburg) is követheti Mikkel Hansent 2022-től. Képben van a handbollskanalen.se információja szerint a svéd válogatott beállósa, Max Darj (Bergischer HC) leigazolása is. A dán BT szerint Kristian Björnsen norvég jobbszélső már most nyáron csatlakozna a piros mezesekhez, ő a Wetzlartól érkezne.

A svéd válogatott beállósa Max Darj is az Aalborg játékosa lehet. Fotó:  Mathias BergeldBildbyrån
A svéd válogatott beállósa Max Darj is az Aalborg játékosa lehet. Fotó: Mathias BergeldBildbyrån

“A cél a Bajnokok Liga legjobb négy csapata közé kerülés, ott pedig már bármi megtörténhet. Ezért igazolok ide, ha ez nem így lett volna nem tudtunk volna miről beszélni egymással” – vázolta terveit a csapattal Hansen, aki azt is kijelentette szeretné megnyerni a legrangosabb klub trófeát egy dán csapattal.

A világklasszis játékos átigazolása kapcsán több szakértő is megjegyzi, hogy ez nagyon jót fog tenni a dán férfi klub-kézilabdának.

“Valószínűleg arra vágyott, hogy hazatérjen a családjához, és gondosan vigyázzon rájuk, és majd Dániában befejezze a fantasztikus kézilabdakarrierjét. Mikkel Hansent még mindig a győzelemre törekvés hajtja, ezért az Aalborg választása nagyon természetesnek tűnik. Az elmúlt évek során a klub jó eredményeket ért el a nagyokkal szemben is, és ez tetszett Mikkel Hansennek, mert ő továbbra is a legmagasabb szinten akar játszani” – mondja Bent Nyegaard, a dán tv2 szakértője is, aki maga is egy igazi szenzációnak tartja a világklasszis hazaigazolását.

A liga több edzője is azon a véleményen van, hogy Mikkel Hansen átigazolása még jobban emeli majd a dán liga presztízsét

“Kizárólag csak tiszta lelkesedéssel fogadtam a hírt. Meg fogja tölteni a termeket, és növelni fogja a jegyeladásainkat. Őrülten jó lesz a bajnokságunknak és a mi előállított termékünknek, a kézilabdának” mondta GOG edzője, Nicolej Krickau

“Ez nem kevesebb mint egy nagy ajándék a dán kézilabdának. Örülök, hogy egy ilyen nagyszerű személyiséget kapunk a ligában” – mondta Jan Pytlick.

A Bajnokok Ligájában szerda este magabiztos, 38-29-es győzelmet aratott a dán csapat a horvát PPD Zagreb ellen.

Kiemelt kép: Henning Bagger Ritzau Scanpix

Kapcsolódó cikk: