KÉZILABDA

Hasszan Musztafa elnök új őrülete miatt áll a bál az IHF-ben

Miután a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke, Hasszan Musztafa egy újabb önkényes lépéssel megtiltotta, hogy skandináv bírók a régióban egymás meccseit vezessék, tiltakozásul lemondott Ramon Gallego, a játékvezető-bizottság elnöke.

Hasszan Musztafa 2000 óta az IHF elnöke. Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Ritzau Scanpix
Hasszan Musztafa 2000 óta az IHF elnöke. Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Ritzau Scanpix

A spanyol sportvezető közleményt adott ki, amelyben azt írta, Musztafa úgy bánt vele, mint egy gyerekkel és negyven év munkáját tette semmissé.

A botrány előszeleként az egyiptomi sportvezető kijelentette, nem hiszi, hogy a skandináv játékvezetőknek engedélyezni kell a többi skandináv csapat mérkőzésein való munkát, azaz például a dán játékvezetőknek nem szabadna Norvégia mérkőzésen dolgozniuk.

Gallegót – a Dán Kézilabda Szövetség elnökével, Per Bertelsennel együtt – kinevezték az IHF két legfőbb képviselőjévé a tokiói olimpián.

Azonban a játékvezető-küldéssel kapcsolatos gondok után a spanyol sportvezetőtől elvették ezt a munkát. Gallego ezen kiakadt – joggal – és bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik. A hivatalos, írásbeli lemondását az IHF végrehajtó bizottságának is elküldte. Távozása azért nagy érvágás, mert 25 különböző IHF-projektben vett részt, ezeket másoknak kell átvállalniuk.

„Komoly nézeteltéréseim vannak az IHF elnökével, aki beleavatkozik a játékvezető-küldésbe. Ez különösen kritikus akkor, amikor a nyakunkon tokiói olimpia. Kétségbe vonta az északi játékvezetők pártatlanságát is” – írta Ramon Gallego abban a levélben, amelyet többek között a dán TV2 is megkapott és nyilvánosságra hozott.

legnagyobb versenyekre a legjobb bírákat kell jelölni,

Ramon Gallego
Szerinte az IHF szabályaiban sehol sem szerepel, hogy egy adott játékvezető ne vezethessen a saját régiójában mérkőzést.

„Az elnök először a januári világbajnokságon említette ezt nekem, amikor a csoportkör utolsó mérkőzésén Svédország legyőzte 24-23-ra Egyiptomot és a mérkőzést norvégok vezették.”

De Gallego szerint Musztafa szintén elégedetlen volt a Norvégia-Románia női olimpiai selejtező játékvezetői teljesítményével. Akkor a norvégok 29-24-re nyertek, és a mérkőzést a dán Line Hesseldal, Karina Christiansen kettős vezette.

A Tv2 megkereste a két játékvezetőt, de ők nem kívántak nyilatkozni az esetről. De hasonlóan tett Per Bertelsen is, aki Gallego lemondását és az állítólagos IHF-en belüli nézeteltéréseket sem volt hajlandó kommentálni. De a Nemzetközi Kézilabda Szövetség sem kívánt egyelőre reagálni az ügyre.

„Úgy gondolom, hogy a legnagyobb versenyekre a legjobb bírákat kell jelölni, tekintet nélkül nemükre és nemzetiségükre, és függetlenül attól, hogy hány pár érkezik ugyanabból az országból” – mondta Gallego.