KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Költségvetésben nem, a pályán a legjobbak fölé nőnek

Az elmúlt szezonokban jelentős változások történtek a Vipers Kristianstad csapatában. Annak ellenére, hogy minden szezonban több új játékost is szerződtettek, a kristiansandi csapat a norvég bajnokságban sorra nyerte az aranyakat, és háromszor egymás után megnyerte a Bajnokok Ligáját is.

Vipers Kristianstad csapata háromszor egymás után is a magasba emelhette a Bajnokok Ligáját serleget. Fotó, Kiemelt kép:  Beata Oma Dahle / NTB
Vipers Kristianstad csapata háromszor egymás után is a magasba emelhette a Bajnokok Ligáját serleget. Fotó, Kiemelt kép: Beata Oma Dahle / NTB

Az idei szezon előtt Ragnhild Valle Dahl és Marketa Jerabkova távoztak a Viperstől, Ole Gustav Gjekstad edző az Odensében folytatta edzői pályafutását. Természetesen új játékosok érkeztek, és a csapat immár tizenegy nemzetből áll, beleértve az új vezetőedzőt, Hlavaty Tamást is. „Talán az a legnagyobb kihívás, hogy a nemzetközi élvonalbeli játékosok ide akarnak jönni, többet is ide tudnánk csábítani, mint amennyit eddig, a Vipers kultúrájára támaszkodva, de vannak azonban pénzügyi korlátaink”mondta Morten Jørgensen, a Vipers sportbizottságának tagja, aki ezt izgalmas vitának tartja.

Norvég és külföldi tehetségekkel a keretben

„Ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy legyenek norvég élvonalbeli játékosaink, norvég tehetségek és helyi tehetségek. Azt hiszem, ennek évről évre egyre nehezebb megfelelni. Az eredmények fogják eldönteni, hogy sikerült-e vagy sem. Eddig mindenesetre ígéretesnek tűnik ez a kombináció” – tette hozzá. A mostani szezon előtt a holland kézilabdacsillag Lois Abbingh és a spanyol tehetség, Paula Arcos Poveda is az új érkezők között volt. Jørgensen szerint a klub költségvetése 30 millió norvég korona (nagyjából 1 milliárd forint). A cél az, hogy a költségvetést további 5 millió norvég koronával növeljék, hogy a klub stabil pénzügyi alapokon álljon. „Hogy mi az oka annak, hogy ennyi külföldi játékos érkezett, és ennyi norvég játékos távozott. Erről nehéz nyilatkozni. Az biztos, nálunk a fizetések sokkal alacsonyabbak, mint a legnagyobb kluboknál. De ha az ember a sportba fektette a karrierjét, akkor talán szeretne nyerni is. És amikor látod, hogy egy csapat háromszor nyer, az egyfajta mágnesként hat rád, hogy én is részese akarok lenni ennek” – folytatta a sportvezető.

Adódik a kérdés, mennyit kereshetnek külföldön az olyan játékosok, mint Anna Vjakhireva vagy Lois Abbingh?

„Legalább a dupláját” – mondta Jørgensen.

A Vipers Kristianstad a tehetségek fejlesztése érdekében lépéseket tettek egy tehetséggondozó program elindításával. Többek között elhozták a Glassverket U19-es válogatott játékosát, Tuva Pharót, aki a csapattal fog edzeni, de továbbra is a saját klubjában játszik majd mérkőzéseket.

A klub új vezetőedzője, Hlavaty Tamás felismerte, hogy a norvég válogatott sikerei miatt az összes topklub figyeli a norvég sztárjátékosokat. Ez pedig megnehezíti a Vipers dolgát. „Úgy gondolom, hogy más klubok költségvetése érdekes lehetőségeket kínál ezeknek a játékosoknak. A norvég válogatott játékosok a legsikeresebb nemzeti csapatban játszanak, és mindenki a legjobb játékosokat szeretné megszerezni” – mondta Hlavaty.

„Amikor egy jó norvég játékosról van szó, és a megy a harc a klubok között, az kemény. Jelenleg kicsit nehéz nekünk ezzel versenyezni, de azon dolgozunk, hogy fiatal játékosokat neveljünk Norvégiából, aztán majd meglátjuk. Természetesen tudjuk, milyen játékosokat akarunk, és a norvég játékosok a kezdetektől fogva mindig rajta vannak a listánkon, de a norvég sztárjátékosok jelenleg túl drágák nekünk” – mondta végezetül a korábban Mosonmagyaróváron vezetőedzőként, Ambros Martín stábtagjaként az Audi-ETO-nál is dolgozó Hlavaty.

Kapcsolódó tartalom: