KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A dánok legnagyobb tehetsége 21 évesen ideiglenesen visszavonul

Érdekes helyzetre világított rá az Aalborg új szerzeményének az esete. A 21 éves nagy tehetség Thomas Arnoldsen kemény és kimerítő szezon után érkezett az aalborgiakhoz, ami olyan nyomot hagyott rajta, hogy ideiglenes a pihentetése mellett döntött a klub.

Aalborg Handbold csapatfotó Thomas Arnoldsen (felső sor jobbról a harmadik) egyelőre nem áll csapata rendelkezésére. Fotó/Kiemelt kép: aalborghaandbold.dk
Hiba volt játszani az U21-es VB-n

„Thomas egyelőre nem tud nálunk játszani” nyilatkozta az Aalborg Handbold igazgatója, Jan Larsen a dán tv2 sportnak. “Amikor jó egy hónappal ezelőtt az Aalborghoz érkezett, egyértelmű volt számunkra, hogy fizikálisan és mentálisan is kimerült. Az elmúlt hetekben közösen felmértük az állapotát, de a helyzet nem javult, ezért megelőző intézkedésként Thomasszal közösen úgy döntöttünk, szünetet tart az edzéseken és a mérkőzéseken.”

Az elsősorban irányítóként játszó Thomas Arnoldsen bemutatkozott a dán válogatottban, rengeteg mérkőzést játszott a bajnokságban és az Európa Kupa sorozatban. Emellett a nyár nagy részét az U21-es világbajnokságon való részvétellel és arra felkészüléssel töltötte.

„Még ha egy ideig nélkülöznünk is kell Thomast, nem fogjuk erőltetni a visszatérését, hiszen számunkra az a legfontosabb, hogy csak akkor térjen vissza a pályára, amikor már készen áll erre” – folytatta Jan Larsen, aki szerint rossz döntés volt Arnoldsent elküldeni az U21-es világbajnokságra a nyáron.

„Nem fogok találgatni, hogy Thomas helyzete más lett volna-e, ha nem utazik el a vb-re, de nyilvánvalóan nagyobb megterhelés egy játékos számára egy ilyen tornán részt venni, mint nyaralni” – fogalmazott Jan Larsen, aki nem a dán szövetséget hibáztatja, de úgy érzi, ebből okulnia kell minden illetékesnek.

Thomas Arnoldsen 2022-ben az év tehetségének választották a dán ligában Fotó: Ernst Van Norde Ritzau Scanpix
Thomas Arnoldsen 2022-ben az év tehetségének választották a dán ligában Fotó / Kiemelt kép: Ernst Van Norde Ritzau Scanpix

„Thomas rendkívüli tehetség, akire vigyáznunk kell. Ebben a helyzetben közbe kellett lépnünk és azt kellett mondanunk: szüksége van egy kis szünetre és regenerálódásra. A klubok és a szövetség közötti párbeszéd rendkívül fontos. Ez egy olyan téma, amellyel foglalkozni kell.” – mondta Jan Larsen.

Szorosabb együttműködés kell

Morten Henriksen, a dán szövetség sportigazgatója szerint a klubok és a válogatottak közötti párbeszéd egyedülálló Dániában.

„Aligha tudunk jobban viszonyulni a klubokhoz, mint ahogyan azt már megtettük. Van egy olyan struktúránk, melyben elsődleges feladatunk a játékosok motiválása, majd a klub és a válogatott közötti fejlesztés és együttműködés a legfontosabb. Ez a hozzáállás nagyon különbözik attól, ahogyan más nemzetek ezt alkalmazzák.” – mondta a sportigazgató, aki Arnoldsen esetével kapcsolatosan hozzátette: „A döntést, hogy Thomas bekerüljön az U21-es válogatottba a világbajnokságra, az A és az U21-es válogatott szövetségi edzői hozták meg, és magával Arnoldsennel is konzultáltak. Azért döntöttünk Thomas kiválasztása mellett, mert ez tűnt a legjobb hosszú távú megoldásnak. Úgy ítéltük meg, jó befejezése lenne Thomas ifjúsági válogatottal töltött idejének, ha egy utolsó tornán játszhatna. Utólag nehéz megmondani, hogy jó döntést hoztunk-e, de biztosíthatok mindenkit, hogy álmunkban sem jutna eszünkbe olyan játékos kiválasztása, akiről az a benyomásunk, hogy a teljesítőképessége határán van. Mi hosszú távon gondolkodunk, nem pedig rövid távon.”

Jan Larsen erre úgy reflektált: „Nem a játékosoknak kell ezt eldönteni. Ők mindig játszani akarnak, nagyon sok minden kell ahhoz, hogy a fiatalok nemet mondjanak egy döntő tornára. Ezért a felnőtteknek kell meghozniuk helyettük a döntést.”-érvelt a klubigazgató.

Morten Henriksen ehhez annyit fűzött hozzá: “A szövetség mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban segítse a tehetségeket.”

Bent Nyegaard a TV2 sport szakértője sem érti a döntést.

“Teljesen érthetetlen számomra miért kellett neki játszania az U21-es vb-n, tudni lehetett, hogy milyen feladatok várnak rá a következő szezonban az új csapatában az Aalborgnál. Tisztán az volt az érzésem, hogy DanskHåndbold (régi nevén DHF) meg akart bizonyosodni arról, hogy ezek a fiatalok még egy utolsó kört tudnak együtt játszani, de ebben az esetben egyértelmű, hogy neki többet ért volna egy nyaralás.

„Természetesen nem ígérhetem, hogy a jövőben nem fogunk látni kimerült játékosokat, de azt megígérhetem, hogy mindent megteszünk azért, hogy a játékosaink jók legyenek fizikálisan és mentálisan egyaránt” – mondta végezetül a klubigazgató.

Az Aalborg Handbold vasárnap este játssza első tét mérkőzését a szezonban, ahol – Thomas Arnoldsen nélkül – a TTH Holstebro ellen lép pályára a Santander Kupában.

Kapcsolódó tartalom: