KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Landin hazatért egy nehéz időszak után

Niklas Landin válasz út elé érkezett, folytatja karrierjét külföldön, vagy hazatér szülőhazájába Dániába. Ennek kapcsán adott interjút a TV2 Sportnak. Beszél a hazatérő emberről és játékosról. Arról, hogy mindent elért, és mégis megmaradt a motivációja. És a megfelelő időpontról, amikor is befejezi karrierjét.

Niklas Landin/ Dánia Fotó:Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Niklas Landin/ Dánia Fotó:Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Minden nap egy küzdelem

Másfél szezonnal ezelőtt mintha valami megváltozott volna Niklas Landin számára. Olyan érzelmekkel kellett megküzdenie, amelyeket már nem tudott figyelmen kívül hagyni.

“Így van. Úgy értem, minden nap küzdelem volt, és kemény volt, és nagyon hosszú időn keresztül húzódott. Ezért adtam meg a Kielnek a lehetőséget, hogy új kapust keressen. Ez az álomklubom és a kedvenc csapatom Európában, és a legjobb lehetőséget akartam biztosítani nekik, hogy megtalálják az utódomat, ezért időben bejelentettem.”

Amikor azt mondod, hogy a mindennapok kemények voltak, és sok minden küzdelmessé vált, mi volt ez az egész?

“Ezek családon belüli dolgok. Több dologgal is meg kellett küzdenünk a Korona alatt és után is. Egyszerűen több oka volt annak, hogy nagyon nehézek voltak a németországi mindennapok. Két és fél nap kellett ahhoz, hogy egy németországi idegenben játszott mérkőzésen ott legyek, és amikor a válogatottnak is rendelkezésre álltam, egyszerűen voltak olyan időszakok az év során, amikor a gyerekek egyáltalán nem láttak engem. Egyszerűen túl sok volt, mind a Bundesliga, mind a válogatott miatt.”

Niklas Landin nem akar belemenni a részletekbe. De van egy másik történet, amit szeretne részletezni.

Arról szól, hogy hogyan tette félre az egóját.

Ha a Kiel egy, esetleg két pontot veszített, Niklas Landin olyan rossz hangulatban került, hogy a következő meccsig alig tudott beszélni bárkivel is. Ma már sokkal könnyebb fel tudja dolgozni a vereséget is.

“Az, hogy nyerünk vagy veszítünk, szinte fontosabb a fiamnak, mint nekem. Néha már nem akar elmenni a meccsre, ha fennáll a veszélye, hogy veszítünk. Személy szerint én még mindig érzem, hogy a kézilabda fontos számomra. De már nem ez a legfontosabb. Sokat vagyok együtt a gyerekeimmel, ha ők jól érzik magukat, akkor én is jól érzem magam, és jobban teljesítek a pályán.”

Niklas Landin a pályafutása során mindig a karrierjét helyezte előtérbe. A hozzá közel álló emberek érezték ezt. Jóban-rosszban.

“A feleségem mindenben részt vett, minden alkalommal velem költözött, és a karrierjét is félretette. Most úgy éreztem, itt az ideje, hogy visszaadjam, így családi döntés volt, hogy Aalborgba megyek” – mondja.

De ez azt is jelenti, hogy ezúttal kompromisszumot kötött a sportambícióival kapcsolatban?

Nem, a külföldi karrierrel elértem, amit akartam. A világ legnagyobb klubjában játszottam, címeket nyertem és csodálatos élményekben volt részem 11 év alatt. Az Aalborg olyan projektet mutatott be, amelyben el tudtam képzelni magam – játékosként és emberként egyaránt. A választás könnyű volt, mert az egész családnak jót tett.

Lehet, hogy ez az utolsó szerződés


Az Aalborg Handolddal kötött szerződése lehet az utolsó, amit aláír. Amikor ezt hangosan kimondja, mintha rájönne, hogy az évek úgy repültek el, hogy észre sem vette.

“Nagyon gyorsan eltelt, attól kezdve, hogy fiatal tehetség voltam a húszas éveim elején, egészen most, 34 évesen, annyi mindent megtapasztaltam. Úgy érzem, mintha hirtelen nagyon közel kerülne hozzám, hogy ilyen gyorsan eltelt az idő.”

Mi határozza meg, hogy valóban ez lesz-e az utolsó szerződése?

“A puszta motiváció. Könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó szerződés, de soha ne mondd, hogy soha. Most nem gondolok arra, hogy három és fél év múlva lejár a határidő.”

De Niklas Landinnak mégis voltak olyan napjai, amikor elgondolkodott azon, hogy mikor lenne helyénvaló befejezni a pályafutását a válogatottban, amelynek azóta tagja, hogy 2008-ban, 21 évesen beválogatták be először.

“Arra gondoltam, hogy mikor nem akar Nikolaj többé hívni, és mikor nem akarok többé a válogatott rendelkezésére állni. De most elérhető vagyok, mert még mindig megvan bennem a vágy, hogy trófeákat nyerjek.”

A siker éhség még mindig él benne, még akkor is, ha már mindent megnyert. Niklas Landin mielőtt befejezné a pályafutását, még egy dolgot el szeretne érni:

“Valami nagyot akarok elérni egy dán csapattal.”

Szerző: Gál Sándor

Kapcsolódó tartalom: