KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Totális félreértés volt a GOG-edző kinevezése – így menesztette a dán bajnok 53 nap után a trénerét

Ian Marko Fognak mindössze öt hivatalos meccs és 53 munkanap adatott meg a dán bajnok GOG kézilabdacsapatnál. Ott, ahová egy rakás véletlen és a klub tétova tehetetlensége sodorta. Hogy mi történt az elmúlt hónapokban, hogyan lett nevetség tárgya pillanatok alatt a bajnok és hogyan menesztette az edzőt szűk két hónap alatt, arról a dán Tv2 állított össze egy érdekes anyagot.

Ian Marko Fognak mindössze öt hivatalos meccs és 53 munkanap adatott meg a dán bajnok GOG kézilabdacsapatnál.
Ian Marko Fognak mindössze öt hivatalos meccs és 53 munkanap adatott meg a dán bajnok GOG kézilabdacsapatnál.

Nicolej Krickau egy kis nyugtalansággal a gyomrában lépett be a GOG-igazgató Kasper Jörgensen irodájába április 25-én. Ez a kedd reggel nem olyan volt, mint az összes többi, Krickau ugyanis tudta, olyat közöl a főnökével, aminek nem örül, hiszen komoly problémákat okoz majd a klubnak.

A vezetőedző ugyanis tudta, pár hét múlva lelép.

„Egy flensburgi találkozón kell részt vennem, úgyhogy valószínűleg más edző után kell néznetek” – közölte az igazgatóval, aki azért kicsit meglepődött. A felek ugyanis nem olyan régen újabb egy év szerződéshosszabbításban állapodtak meg, ami alapján Krickau 2026 nyaráig maradhatott volna.

Flensburgban éppen a feje tetejére állt a világ, nyolc nap alatt ugyanis minden összeomlott. Előbb a csapat április 15-én méretes pofont kapott a Rhein-Neckar Löwentől a Német Kupa elődöntőjében (31-38), majd az Európa Ligában az idegenbeli egygólos sikert követően hazai pályán 35-27-re kikapott a spanyol Granollerstől, végül április 23-án a Kiel egy tízgólos KO-t mért rá (19-29).

Ez Maik Machulla állásába került, így hirtelen megüresedett egy olyan szék, amelyről Nicolej Krickau régóta álmodott. És nem csak álmodott róla: az ügynöke segítéségével ugyanis olyan szerződést alkudott ki a GOG-nál, amelynek külön záradéka azt is biztosította, hogy bármikor távozhat, ha a Flensburg vagy más európai nagy klubja hívja.

Nem volt B terv

A Tv2 szerint ez egyértelműen Kasper Jörgensen hibája, hiszen ez lett a kiváltó oka annak a káosznak, amely egy hete csúcsosodott ki… Más kérdés, hogy ha nincs záradék, ki tudja, meg lehetett-e volna tartani Krickaut, akinek mégiscsak azt köszönhette a klub, hogy az előző szezonban, 15 év után először, bajnoki címig vezette a klubot.

Várható volt, hogy a szakember egyszer kinövi a dán ligát, az volt a kérdés, mikor. Nagy hiba, B tervvel nem rendelkezett a GOG, így amikor a Flensburg bejelentkezett, káosz lett úrrá a klubon.

Egyszerűen nem volt olyan lista, amelyen az esetleges jelöltek szerepelhettek volna, így amikor Krickau mindössze egy héttel az első megbeszélés után elfogadta az ajánlatot, Jörgensennek szinte a nulláról kellett kezdenie, hogy megfelelő pótlást találjon. Gyakorlatilag lehetetlen feladat volt.

Amúgy hosszú azoknak az edzőknek a listája, akik az elmúlt két hónapban pályáztak az állásra, mielőtt Kasper Jörgensen július közepén felhívta Ian Marko Fogot, miközben Fog dél-franciaországi nyaraláson volt.

A kapkodásban persze röpködtek a nevek, de a Snorri Gudjonsson, Börge Lund, Nick Rasmussen, Mathias Madsen, Kasper Christensen, Kristian Kjelling, Jan Pytlick névsorból -. amely csak néhány a több mint 10 névből, akikkel a GOG kapcsolatba került – senki sem vállalta a feladatot.

Csak egy ember maradt

Hetek teltek el, miközben a GOG vezetősége az első jelöltek végső válaszára várt. Másokat csak akkor vettek fel, amikor a klub elutasította az elsőt. Végül szinte mindenki nemet mondott.

Volt, aki családi okok miatt mondott nemet, mások nem akarták otthagyni jelenlegi állásukat,l volt, aki jött volna, de ki kellett volna vásárolni az élő szerződésből. A GOG pedig lépésrőpl lépésre haladt, csak akkor kezdett tárgyalni másik jelölttel, amikor az előzőtől visszautasítást kapott. A nagy időveszteség pedig végzetes döntésbe hajszolta: megállapodott az első trénerrel, aki igent mondott és megfelelt.

Igazából Ian Marko Fog nem volt ismeretlen a sportágon belül, egyrészt 130-szoros válogatottként volt elég tapasztalata, 2018-ban még az Év edzőjének is megválasztották a Nordsjællandnál végzett munkája révén.

2019 óta azonban nem volt komoly munkája, fél évet a másodosztályú Sydhavsöerne csapatánál töltött, 2021. július 1-től pedig a TMS Ringsted ügyvezető igazgatójaként dolgozott. Jörgensen már a klubok éves nyári szemináriumán, június 22-én, egy kötetlen beszélgetés során említette Fognak, hogy nehéz új edzőt találni.

„Szóval lehet, hogy a végén felhívlak” – mondta mosolyogva a GOG igazgatója a Ringsted igazgatójának.

Fog azonban onnantól kezdve nem kapott jelzést, úgy gondolta, hogy más megoldást talált a klub. Egészen Kasper Jörgensen hívásáig, ami a dél-francia Cannes-ban töltött nyaralása során érte. Egy napos gondolkodás és a családjával való beszélgetés után igent mondott a munkára, a GOG pedig néhány nappal később – július 14-én – be is jelentette az új szakembert.

Nyugtalanság a színfalak mögött

A GOG hitt Fogban, hogy képes megbirkózni a feladattal, ezért hároméves szerződést kötött vele. Legalábbis ezt mondták a nyilvánosságnak, a valóságban a szerződés egy plusz két évre szólt, hogy egy gyengébb első évad után könnyedén megszabadulhassanak tőle.

Ian Marko Fog 10 nappal később – július 24-én – megjelent első edzésén, de gyorsan szembesült azzal, hogy rengeteg a sérült, így nem készülhet a teljes csapattal, a kiesőket pedig nem terhelheti úgy, ahogy kellene. Ezek után meglepetésre sikerült megnyernie a Szuperkupát az örök rivális Aalborg ellen, azaz az új edző tökéletesen kezdett új munkahelyén.

A színfalak mögött azonban már elkezdődött a nyugtalanság. A klubnál évek óta úgy tartották, nem szabad a károkra összpontosítani, mert ez egy negatív energia nem tesz jót. Így aztán sokakat bosszantott, hogy Fog túl sokat beszélt a sérülésekről, és arról, hogy ez hogyan nehezítette meg a mindennapi munkakörülményeit.

Ráadásul a csapat nehezményezte, hogy a legnagyobb sztárral, az egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnok irányítóval, a 38 éves Morten Olsennel mennyit kivételezett. Ha kellett, elnézte neki, hogy nem ment edzésre, fáradtságra és pihenésre hivatkozva bizonyos meccseken sem kellett pályára lépnie.

Fog és Olsen baráti viszonya.

Fog korábban Olsen ügynöke volt. A GOG-játékosának a TMS Ringsted vezetőedzőjének kellett volna lennie ebben a szezonban – Fog alkalmazta volna a TMS akkori igazgatójaként, ez volt a terv még jó fél évvel ezelőtt.

A GOG körüli egyes források szerint Morten Olsen sokat követel mint játékos, ezért nehéz lehet vele együtt dolgozni, olyan aki a maga felé szereti formálni a dolgokat. Mások tapasztalt, 38 éves férfit látnak benne, aki pontosan tudja, mit bír el a szervezete, és meg meri követelni az optimális feltételeket a teljesítményéhez.

Volt, hogy Olsen azt kérte a klubtól, hogy két meccs között hadd ne kelljen utaznia, inkább szállodában maradna. A klub visszautasította, Fog azonban mivel már foglalt szobát a városban, átadta azt Olsennek.

A játékos ráadásul folyamatosan összeütközésbe került csapattársával, Emil Madsennel. (Az Ribe-Esbjerg elleni elvesztett bajnoki mérkőzés után egy verbális adok-kapok volt az öltözőben.) Ezt az előző évben Krickau edző, és a GOG akkori csapatkapitánya, Simon Pytlick tudta kezelni, mostanra azonban már egyikük sem volt jelen. Márpedig Olsen és Madsen gyakori és hangos vitája megerősítette azt az érzést, hogy Fog nem uralja az öltözőjét.

Emil Madsen(GOG) Fotó: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark
Emil Madsen(GOG) jövőre a Kiel játékosa lesz. Fotó: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark

És akkor jött a szezon kezdet. A bajnokságban két nyeretlen mérkőzés, majd a Celje elleni kínkeservesen megnyert BL-nyitány. Ekkorra már a klub tudta, nagyon melléfogott, és elvesztette hitét abban, hogy Fog a megfelelő személy erre a feladatra.

A klub várhatott volna néhány hetet, és reménykedhetett volna néhány gyenge eredményben, amelyek egyszerű hivatalos magyarázatként szolgálhatnak a kirúgásra. A vezetőség azonban nem akarta ürügyként használni az eredményeket, amikor tisztában volt vele, hogy Fog egy totális félreértés.

Így aztán a szakembernek mindössze 53 nap jutott a GOG kispadján.