KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Óriási botrány tört ki a norvég kézilabdaelnök miatt

Nagy botrány tört ki Norvégiában, ahol a helyi Tv2 tényfeltáró riportja szerint Kare Geir Lio, a kézilabda-szövetség elnöke szolgáltatásokat vásárolt attól az alapítványtól, amelynek ügyvezető igazgatója volt.

Kåre Geir Lio. Fotó /Kiemelt kép: Geir Olsen

A beszámoló szerint a Norvég Kézilabda Szövetség (NHF) hat év alatt négy alkalommal vásárolt tanácsadói szolgáltatásokat a bodöi Nordnorsk Lederutvikling (NNL) alapítványtól. Ugyanakkor Kare Geir Lio elnök évente körülbelül 1,5 millió norvég koronát (50 millió forintot) keresett az észak-norvég alapítványtól, míg 2018-tól nagyjából ugyanennyit kapott a szövetségtől is.

Lio azt állítja, hogy nem volt magánhaszna abból, hogy a szövetség az NNL ügyfele volt, míg a szövetség úgy tájékoztatta a Tv2-t, hogy az elnök nem is vett részt azokban a folyamatokban, amikor az NNL-t választották tanácsadónak.

„Az én szememben úgy tűnik, hogy ez mind a kézilabda-szövetség, mind az elnök felesleges és szerencsétlen szerepvállalása lehetett” – nyilatkozta Gunnar-Martin Kjenner sportjogász, aki szerint felvethető a kérdés Lio kompetenciájával kapcsolatban.

„Az elnök 1,5 milliós fizetése egyértelműen arra utal, hogy mindkét oldalon voltak érdekeltségei.”

A portál két alkalommal is megkérdezte a Norvég Kézilabda Szövetséget, hogy miért a bodöi alapítványt választották, de erre konkrét választ nem kapott.

Arra a kérdésre, hogy Lio miért kapott kétszeres fizetést, miközben főállásban kézilabdaelnökként dolgozott, a sportvezető a szövetséggel kötött megállapodásra utal. Ez kimondja, hogy elláthat munkaügyi és szervezetfejlesztési feladatokat, amennyiben ez a főállásba nem ütköző módon történik.

„Fenn akartam tartani a kapcsolatot az NNL-lel, tekintettel arra, hogy visszatérhetek oda. Az elmúlt négy évben átlagosan évi 35 napot dolgoztam ott, de azokon a napokon kézilabdával is foglalkoztam. Tiszta a lelkiismeretem a Norvég Kézilabda Szövetségért végzett munkám miatt”írta közleményében az elnök.

A helyzet annyira élessé vált, hogy a szövetség ellenőrző bizottsága jelezte, vizsgálatot indít.

A szövetség korábban azt hangoztatta, hogy az ilyen helyzetek nem okoznak problémát, most azonban önkritikát fogalmazott meg.

„Utólag nézve tanulnunk kell ebből, és be kell látnunk, hogy talán olyan szolgáltatás-vásárlás volt, amit nem kellett volna” – mondta Erik Langerud főtitkár.

A Tv2 által megszólított kézilabda-régiók elnökei közül többen úgy reagáltak, ők nem az ilyen átláthatatlanságra szavaztak, amikor kiálltak a jelenlegi vezetés mellett.

„Ez a helyzet befolyásolja a norvég kézilabda értékeit, és ez az, amitől az emberek kiakadnak” – mondta Öyvind Togstad az ország legnagyobb kézilabdarégiója, a Region Nord vezetője.

A hírek szerint szerda este a regionális vezetők rendkívüli videomegbeszélésen vettek részt, ahol meghallgatták Kare Geir Lio elnök és Erik Langerud főtitkár magyarázatát a napvilágra került dolgokról.

Kapcsolódó tartalom: