LABDARÚGÁS

3F Superliga tippajánló: ez az utolsó tánc

Az 3F Superliga, azaz a dán labdarúgó-bajnokság a playoff utolsó, 10. fordulójával folytatódik és nagyon komoly izgalmakat kínál: Pünkösdhétfőn kiderül, melyik csapat nyeri meg az aranyérmet.

Superliga felsóház állása. Fotó: Superliga.dk
Superliga felsóház állása. Fotó: Superliga.dk
FELSŐHÁZ
HÉTFŐ
17.00:
Bröndby – Nordsjaelland

Egy hónapja az FC Midtjylland még magabiztosan vezetett, azonban a címvédő a legutóbbi öt fordulóban a megszerezhető 15 pontból mindössze négyet gyűjtött be, és miután szerdán 4-2-re kikapott az FC Köbenhavn otthonában, lecsúszott az első helyről.

A vezetést a Bröndby vette át, amely az ominózus időszakban kilenc pontot szerzett, csütörtökön pedig Aarhusban, emberhátrányban győzött 2-1-re, köszönhetően a 26 éves csatár, Mikael Uhre duplájának.

Így aztán hétfőn egyszerű a képlet: amennyiben a Bröndby győz, bajnoki címet ünnepelhet – 2004-2005 óta először.

A hazaiaknál Jesper Lindström és Morten Frendrup az eltiltását tölti, ugyanakkor a legutóbbi bajnoki után a bírót kritizáló Simon Hedlund megúszta a büntetést.

A vendégeknél Kamaldeen Sulemana, Magnus Kofod és Ulrik Yttergaard Jenssen minden bizonnyal az utolsó mérkőzését játssza a klub színeiben, ami biztos, hogy Maxwell Woledzi sérült, Jonathan Amon, Kian Hansen és Mohammed Diomande pedig sérült.

Tippünk: 1

17.00: Midtjylland – AGF

Ugyan nem a saját kezében van a sorsa, de megvédené a bajnoki címet az FC Midtjylland csapata, amely három éve egyszer már megelőzte a hajrában a Bröndbyt.

Igaz, akkor az utolsó négy forduló hibátlan teljesítménye kellett ehhez, most viszont egy meccsen múlik minden. Az egypontos hátrányt akkor tudja ledolgozni, ha nyer az AGF ellen, és a rivális pontokat veszít.

A hazaiaknál Paulinho letöltötte a büntetését, így visszatérhet, ugyanakkor Dion Cools és Jens-Lys Cajuste az eltiltását tölti. A vendég AGF-nél a legeredményesebb játékos, a 15 gólos Patrick Mortensen mellett Frederik Tingager, Mathias Jörgensen, Alex Gersbach és Niklas Backman is sérült.

Tippünk: 1

17.00: Randers – FC Köbenhavn

Az FCK-nak matematikai esélye van ugyan aranyéremre, de valójában elég nagy c sodának kellene történnie, hogy az élen végezzen. A bronzérem azonban így is szép egy hektikus szezon után, amelynek lezárásaképp a kupagyőztes Randers otthonában lép pályára.

A hazaiaknál Thomas Thomasberg edző nem számíthat Erik Marxen és Alhaji Kamara játékára, ugyanakkor Marvin Egho és Frederik Lauenborg visszatér a büntetés letöltése után.

A koppenhágaiaknál Jens Stage, Bryan Oviedo és Andreas Bjelland is sérült.

Superliga alsóház állása. Fotó: Superliga.dk
Superliga alsóház állása. Fotó: Superliga.dk

Tippünk: X, 2

ALSÓHÁZ
HÉTFŐ
14.00:
SönderjyskE – AaB

Valamivel több, mint egy hónapja még az is felmerült, ha folytatódik a mélyrepülés, akkor akár az első osztályú tagság is veszélybe kerülhet. Azonban a SönderjyskE kilábalt a válságból és a legutóbbi hat bajnokin öt győzelemmel átvette a vezetést az alsóházban.

Glen Riddersholm csapatának egy feladata lesz hétfő kora délután: elkerülni a vereséget a nagy rivális AaB ellen. Amennyiben ez sikerül, úgy az alsóház legjobbjaként még vár rá egy párharc a negyedik helyen végzett AGF-fel és akár az európai kupaszereplést is kiharcolhatja.

A hazaiaknál Rasmus Vinderslev sérült, az aalborgiaknál egyedül a hasfájásra panaszkodó csatár, Tim Prica szereplése kérdéses.

A mérkőzésről a Dániasport.hu a helyszínről tudósít majd a SoME felületein.

Tippünk: 1, X

14.00: Vejle – Lyngby

Constantin Galca utoljára irányítja Vejlét, és miután a csapattal elérte legfőbb célját, a bennmaradást, már csak a szép búcsú van hátra. A győzelmet ezúttal két eltiltott, Saeid Ezatolahi és Ylber Ramadani nélkül kellene behúzni.

A Lyngby a legutóbbi hat mérkőzés elbukta, amióta eldőlt a kiesés ténye, azóta inkább tesztmérkőzéseknek fogja fel a bajnokikat a szakvezetés. Carit Falch csapatának egy célja lehet, ha már kipottyan az élvonalból, legalább ne tökutolsóként tegye meg.

Frederik Winther, Thomas Mikkelsen, Jens Martin Gammelby és Victor Torp az utolsó meccsén léphet pályára, Marcel Römer az eltiltását tölti.

Tippünk: X, 1

14.00: OB – Horsens

Az Odense számára teljesen mindegy, mi lesz az eredmény, tényleg csak a szép búcsúban reménykedhet. A Horsens hetekkel ezelőtt elveszítette az esélyét a bennmaradásra, de mivel a Lyngby hat meccset bukott zsinórban, legalább az fűtheti, hogy ne utolsó, hanem utolsó előttiként búcsúzzon az élvonaltól.

A hazaiaknál Mart Lieder, Mads Frökjaer-Jensen és Janus Drachmann várhatóan kihagyja a mérkőzést, a kapus, Oliver Christensen ugyan visszatérhetne, de mivel rá a nyáron egy U21-es Európa-bajnokság vár, az OB aligha kockáztat vele.

A Horsensnél Jannik Pohl hosszú ideje sérült, de kérdéses Jacob Buus szereplése is, míg Muamer Brajanac eltiltott. Hétfőn reggel az is kiderült. hogy több játékos is karanténba került, mert egy koronavírussal fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, ezért csak 17 játékost neveznek a hétfőn délutáni mérkőzésre.

Tippünk: 1

Kiemelt kép: Bröndby.com