KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Lustának és túlsúlyosnak nevezték, de ma már mindenki Emil Nielsent akarja

Hihetetlen karriert futott be Emil Nielsen, a Barca dán válogatott kézilabdakapusa, aki tipikusan az a fickó, akit egy jóllakott óvodás formájában, bohém és zűrzavaros jellemmel, de elképesztő tehetséggel áldott meg a sors. Akinek hat éve azt mondta Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány, hogy addig nem tud számítani rá, amíg nem veszi komolyan a sportot, és aki 26 éves kora ellenére csak most lett stabil kerettag a válogatottban.

 Emil Nielsen Fotó / Kimelt kép: Foto: Mikkel Berg Pedersen
Emil Nielsen Fotó / Kimelt kép: Foto: Mikkel Berg Pedersen

Ilyen szétszórt ember nincs a világon

Ő már csak nevet ezeken a sztorikon, mert akad belőle bőven, ahogy azt a Jyllands-Posten egy korábbi cikkében felelevenítette.

Csak nevetett a veszprémi pletykán

Nielsen 1997. március 10-én született, Aarhusban nőtt fel édesanyjával, és 10 évesen kezdett el kézilabdázni. Csupán 17 évesként érte el az áttörést a helyi csapatban, és óriási tehetségnek tartották, hiszen a védési hatékonyságok tekintetében már 2016 tavaszán a legjobbak közé tartozott.

A szezon végén aztán beütött a baj, agyhártyagyulladást kapott, hónapokig nem játszhatott, ám miután visszatért, olyan teljesítményt nyújtott, hogy 2017 nyarán a Skjern szerződtette. 2019-ben a francia HBC Nantes körülbelül egymillió koronát fizetett érte, ő pedig olyan teljesítményt nyújtott, hogy 2022 nyarán a spanyol Barca 2025-ig szóló megállapodást kötött vele.

Akit egykoron túlsúlyosnak és lustának neveztek, most a világ egyik legkeresettebb kapusa, nem véletlen, hogy december végén még az a pletyka is felröppent, hogy a Telekom Veszprém kétmillió eurót fizetne érte a Barcelonának.

A hírt a Füchse Berlin sportigazgatójaként dolgozó Stefan Kretzschmar szellőztette meg, ezt a veszprémiek egy kissé faragatlan stílusban cáfolták, de aztán Nielsen is jelezte, ő erről semmit sem hallott.

„Csak nevettem rajta, mert viccesnek találtam” – mondta a Bt.dk portálnak.

Rengeteg a hiányossága

Azóta Nielsen persze mindenkit meggyőzött, de azt elismerte, hogy a kritikák jogosak voltak.

„Ugyanakkor nagyon ritkán vagyok elégedett az eredményeimmel. A legnagyobb erősségem az, hogy mindig magas követelményeket támasztok magammal szemben. Sokan azt gondolják, hogy gyorsabban és jobban kellene futnom, de én sosem leszek csúcssprinter vagy maratonfutó. Néhány kapusnak meg kell tanulnia több labdát védeni, nekem pedig jobbá kell válnom a futásban. Vannak korlátaim, ezen kell dolgoznom pályafutásom hátralévő részében. Ugyanakkor lehet, hogy tartok egy 30 másodperccel hosszabb szünetet, mint a többiek, de jobb vagyok, mint ők. Ez nekem fontos, mert nem vagyok komolytalan.”

Különleges anyagból készült

Úgy fogalmazott, nem akar a hiányosságai miatt megbélyegzett ember maradni. Pedig nagyon sok megalázáson ment át fiatalon. Amikor 17 éves középiskolásként sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint Európa-bajnok kollégája, Kasper Hvidt, akkor is a fizikai formája volt a téma. A tehetségét senki sem vitatta, de a 120 kg-os testsúlyát aggasztónak nevezték.

„Lehet, hogy időnként csináltam hülyeségeket, de soha nem volt bennem rossz szándék. Sokat fejlődtem, de a rendszer mindig is kihívást jelentett számomra.”

Hozzátette:

„Anyám sok mindent megadott nekem – kivéve a kézilabda tehetségét.”

Mindegy, hogy nézel ki

„Amíg rendesen végzed a dolgod, nem számít, hogy nézel ki.”

Kapcsolódó Tartalom: