Miközben csőd fenyegeti a norvég kéziklubokat, durván dőzsölt a szövetség egy konferencián
Aggasztó költekezésre derült fény a Norvég Kézilabda Szövetség berkein belül: egy májusi, háromnapos konferencián kizárólag alkoholra több, mint 250 ezer norvég koronát, azaz bő 21 ezer eurót költöttek.

A frissen kinevezett elnök, Randi Gustad viszont elégedett volt az elvégzett munkával a hétvége során. Megérti a kritikákat, és további párbeszédet ígér a témában, olvashatjuk a norvég TV2 oldalán.
A fölháborodást az okozta, hogy amíg egy ilyen hétvégére a szövetség láthatóan a világ legtermészetesebb dolgaként invesztált 2,3 millió koronát (szűk 200 ezer eurót), addig a hazai bajnokság klubjai nagyon nehéz helyzetben vannak.
Továbbra is pénzügyi nehézségek a norvég kluboknál
A női bajnokság 14 csapatából 7, míg a férfiaknál 14-ből 5 csapatnak konkrétan pénzügyi helyzetükből kifolyólag nincs zöld (azaz mindennek megfelelő) licensze a következő bajnokságra. A 28-ból 7 együttes kimondottan a lehető legrosszabb, piros kategóriában van.
Ez a költekezés sokak szerint nyílt provokáció a szövetség részéről. A Kolstad edzője, Jostein Sivertsen többek közt azzal teszi közérthetővé, mivel egyenlő ez a 2,3 millió korona: állítása szerint 14 (!) bajnoki és/vagy kupagyőzelem esetén lenne ennyi a győzelemért járó pénzdíj a szövetség oldaláról.
A Kolstad ügyvezetője, Jostein Sivertsen is hangot adott felháborodásának:
„Sok élvonalbeli klub számára provokáló lehet azt olvasni, hogy a szövetség 2,3 millió koronát költ egy kongresszusra, ahelyett hogy olyan kezdeményezéseket támogatna, amelyek a kézilabdát mint terméket erősítik” – mondta a TV2-nek.
„Úgy gondolom, az, hogy ismert előadókra és műsorvezetőkre költenek sok pénzt, valamint hogy ennyire bőkezűen kínálnak italokat az étkezések mellé, szerencsétlen dolog, és hozzájárul a sportág hitelességének megkérdejelőződéséhez” – nyilatkozta Bjarne Lervang a Vikhammer kézilabdaklub részéről.
Oda Sjövoll, aki szintén bírálta a közgyűlés pénzköltését, úgy véli, régóta esedékes a változás a szervezet kultúrájában.
„A beérkezett reakciók után ez a minimum, de valójában azt várom el, hogy az elnökasszony a szövetség teljes pénzköltését felülvizsgálja. Az elmúlt 24 órában számos üzenetet kaptam klubokból, amelyekben megköszönik, hogy nyíltan kiálltam egy olyan rossz szokás ellen, ami már hosszabb ideje jelen van, és aminek nincs helye a sportban” – mondta a Linderud IL Linje 5 alelnöke.
A májusi hétvége egyben búcsú is volt Kaare Geir Lio elnöktől, illetve a legendás szövetségi kapitány Thorir Hergeirssontól is, akik ekkor távoztak a posztjukról. Lio pénteken a Dagbladetnek elmondta: nehéz hetet tud maga mögött, ugyanis édesapja hétfőn elhunyt.
„Értem, hogy az emberek felháborodnak, amikor azt hallják, hogy 250 ezer koronát költöttünk alkoholra, és összesen 2,3 milliót a kongresszusra. De ezek tudatos döntések voltak, amelyek a kézilabdában dolgozó klubképviselők érdekét szolgálták.”
Majd hozzátette: „A rendezvény költsége tagonként öt koronára jön ki, az italok pedig tagonként 57 örébe kerültek. Fontos számomra hangsúlyozni, hogy azért tettük ezt, hogy a klubképviselők jól érezzék magukat azon a hétvégén. Ők egész évben fantasztikus munkát végeznek.„
A kongresszuson új elnököt is választottak Randi Gustad személyében, aki szintén megszólalt az ügyben.
„Mély benyomást tettek rám a visszajelzések. Megerősítették bennem, hogy szükség van az ügy alapos áttekintésére, és kézilabdaelnökként ősszel kezdeményezni fogok egy ilyen vizsgálatot .Megértem a kritikát, különösen azzal kapcsolatban, hogy mennyi alkoholt szolgáltak fel a két vacsorán. Elnökként kezdeményezni fogok egy beszélgetést arról, hogy hogyan kellene kinéznie ezeknek a rendezvényeknek a jövőben” – mondta a TV2-nek
Egy korábbi cikkben, mely az NRK oldalán jelent meg, tételesen is szerepelnek a lefényképezett számlák, ennek értelmezésére mindenkinek meghagyom a lehetőséget, avatott szemnek azonban nyilvánvaló, hogy a bolti ár 3-4-szeresén (azaz kocsmai áron) szerepelnek a tételek. Azért annyit talán érdemes hozzáfűzni, hogy rendezvények esetében nem egyedülálló, ha a szervező a helyszínt ingyen vagy minimális összegért biztosítja, viszont a vendéglátás az általuk és az ő áraikkal történik.
Roland Buzas
Kapcsolódó tartalom:
