KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSUTÁNPÓTLÁS

Dán utánpótlásképzést dicséri a világ egyik legismertebb sportigazgatója

A Sevilla FC sportigazgatója, Monchi napra készen követi a dán labdarúgást, a sikeres sportigazgató szerint Dánia jelenleg nagyon jó helyen tart az utánpótlásképzés területén.

Sevilla FC sportigazgatója Monchi Fotó: Martin Maissner / Scanpix Denmark
Sevilla FC sportigazgatója Monchi Fotó: Martin Maissner / Scanpix Denmark

Honlapunkon és a SoMe felületeinken is több alkalommal foglalkoztunk különböző formában a dán utánpótlásképzés kiemelkedő sikereiről, most egy újabb cikk arról, miért is érdemes figyelmet szentelni az északi ország labdarúgásának.

Ez idáig öt dán játékos ölthette magára az andalúziai klub fehér mezét.

Thomas Rytter, Miklós Molnar (a magyar származású de koppenhágai születésű ”Danish Dynamite” becenévre hallgató játékos 44 meccset játszott a Sevilla csapatában, ahol 16 gólt szerzett), Christian Poulsen, Michael Krohn-Dehli és legutoljára Simon Kjær.

Annak ellenére, hogy a cikk megjelenése idején senkinek nincs céklavörös útlevele és dán állampolgársága a sevillai alakulatban, korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újra felbukkan dán játékos a spanyol topklubban.

A Sevilla FC sikeres sportigazgatója, Monchi egyébként éppen a dán futball igazán erős időszakában tette le a névjegyét az asztalra.

Azt hiszem, az egész futballvilág nyomon követi azt a munkát, amelyet Dániában végeznek. A dán futball egy igazán meghatározó időszak közepén tart“- mondja Monchi a TV 2 SPORTnak adott nagy interjújában.

Azt nem tudom, hogy Dániának sikerül-e megismételnie azt a sikeres időszakot ami 1980-as évektől kezdődött, s amelyre 1992-es Európa-bajnoki győzelem tette fel a koronát, de ez a mostani is egy nagyon jó futballista generáció, ahol sokan igazán magas szinten, top bajnokságokban játszanak.


Christian Poulsent, Michael Krohn-Dehlit és Simon Kjært is Monchi – a becenév jelentése “kis majom” – fedezte fel, majd vitte Sevillába.

A dán játékospiac és az utánpótlásképzés abszolút nem ismeretlen terep Monchi számára – akit különféle labdarúgásban érdekelt szakértők és szaklapok már többször a világ legjobb sportigazgatójának is megválasztottak.

Az egykori kapus elárulta, hogy folyamatosan vannak dán játékosok a látkörében, hiszen az utánpótlásképzés jó, de ennek ellenére konkrétumokat nem árult el, hogy melyik játékost vagy játékosokat figyeli jelenleg is.

Ha valakit megemlítek, az összes dán újság címlapján az fog állni, hogy a Sevilla és én is élénken érdeklődöm egy bizonyos játékos iránt“- mondja a karizmatikus sportigazgató nevetve.

Maradjunk annyiban, hogy sok képzett, tehetséges és érdekes fiatal dán játékos van, akiket Dánián belül és kívül is figyelünk.

Monchi a levegőben a Sevilla Európa Liga győzelmét követően. Fotó: Ina Fassbender / Scanpix Denmark
Monchi a levegőben a Sevilla Európa Liga győzelmét követően. Fotó: Ina Fassbender / Scanpix Denmark


A Braithwaite-el kapcsolatos pletykáknak nem voltak alapjai.

Pletykák alapján Martin Braithwaite-nek jó esélyei vannak, hogy Sevilla következő dán játékosa legyen.
Különösen a múlt nyáron több spanyol médium is arról számolt be, hogy az andalúzok és Monchi élénken érdeklődik FC Barcelona dán csatára iránt, de ez egyáltalán nem volt igaz.

Ez egyáltalán nem volt igaz, nem is értem kinek állt érdekében ilyen felesleges pletykákat terjeszteni. Ő egy remek csapatban van, nekünk is van egy jó csatárunk, ezért nem gondolkodom ezen”.– magyarázza Monchi.

Úgy gondolom, hogy egy jó játékos, aki fontos dolgokat ad hozzá a pályán a csapat teljesítményéhez, különösen a mentalítása és a fizikai ereje, robbanékonysága kiemelendő.

Egy másik dán játékos jövőjén viszont komolyan el kellett gondolkodnia a sportvezetőnek.

Simon Kjær először az Atalantánál, majd később a Milannál volt kölcsönben és annak ellenére , hogy a dán válogatott csapatkapitánya imponáló teljesítményt nyújt a milánói klubban, Julen Lopetegui vezetőedző mégsem számolt vele hosszú távon Sevillában. Az olasz lapok szerint a dán játékos és Ibrahimovic érkezése indította el felfelé az AC Milant, nem csak a játéktudásuk, de az öltözőben a pályán kívűl is nagy hasznát veszik a tapasztalataiknak.

Nem bánom, hogy eladtuk Simont. Fantasztikus játékos, és örülök hogy megtalálta a számításait Milánóban” – árulta el vele kapcsolatban a Sevilla sportigazgatója a TV 2 SPORTnak

Néha meg kell hozni néhány nehéz döntést az életben. Nekünk és neki is jól megy, ezért boldogok vagyunk mindketten.”

A sikerre mindenestre nincs biztos recept.

Általánosságban elmondható, hogy Monchinak vagyis Ramón Rodríguez Verdejo-nak – a volt kapus teljes neve- jó oka van az elégedettségre.

Mind a Sevilla jelenlegi helyzete – a Bajnokok Ligájából továbbjutása, a LaLiga tabelláján elfoglalt helye és az utolsó pillanatban való lemaradásuk a Copa del Rey döntőjéről-, mind azok az érdemek, amelyek történelmileg hozzájárultak, hogy a klubbot a legnagyobbakkal emlegessék egy
lapon.

2000-ben, amikor a most 52 éves spanyol klubigazgató átvette a klub irányítását éppen a másodosztályból próbáltak visszakapaszkodni.

A Monchi-val gyorsan megindult a klub felfelé. Ma már tízenkét cím megszerzésében segítette a klubot. Nem utolsósorban ma a Sevilla FC-t kiemelkedő spanyol klubként jegyzi mind a futballszakma, mind a szurkolói közeg. Ehhez a sikerekhez a kiemelkedő üzleti érzéke és az éleslátása a tehetségek felfedezéseben segítette hozzá.

“Sokszor kérdezték mi a titkom, de szerintem nem én vagyok a titok. Szerintem inkább a Sevillának, a városnak és a klubnak az ereje, amelyet igyekszem a lehető legjobban támogatni.” – mondta szerényen.

Az összes játékos és a teljes személyzet áldozatosan, alázattal dolgozik, a sikerünkhöz ez elengedhetetlen.

Monchi az irodában tervezi az FC Sevilla sportsikereit. Fotó Christina Quicler Scanpix Denmark
Monchi az irodában tervezi az FC Sevilla sportsikereit. Fotó Christina Quicler Scanpix Denmark

Dani Alves, Ivan Rakitic és Sergio Ramos mind ‘Monchis’ műveknek köszönhetően lettek ismertek.

Noha nem hivalkodik a saját sikereiről, ez elkerülhetetlen egy olyan ember számára, akinek ennyi nagy tett van van az önéletrajzában. ‘Monchi’ volt az a férfi, aki Dani Alves-t Európába hozta, felfedezte Ivan Rakitic kiaknázatlan sztárként rejlő lehetőségeit, és Sergio Ramost felhozta a sevillai első csapatba.

“Minden játékos szinte olyan, mint ha saját fiam lenne. Az összes transzferünknek saját története van. Ezért örülök mindannyijuk sikerének teljes szívből” – mondja a TV 2 SPORT-nak sportigazgató.

De ha mégis mondanom kéne egy nevet, akkor az Daniel Alves leigazolásának története, Egy igazán fiatal játékos érkezett hozzánk, aki nem volt túl ismert és nagyon olcsón vettük meg, a tudatos munkánknak köszönhetően szépen felépítettük, ami után nagyon drágán el is adtuk“.-mondat Monchi

A Monchi ebben a szezonban ünnepli a 30. évfordulóját a Sevilla FC-nél, amelynek 1989 óta tagja. 2017-ben tett egy rövid kitérőt a Romához, mint sportigazgató, mielőtt 2019-ben újra “hazatér” Sevillába.

Az elismert sportigazgató az Sevilla FC-nél talán már most azon dolgozik, hogy egy újabb dán tehetség kerüljön a klubhoz. Erre azért mindenesetre várni kell a következő átigazolási szezon kezdetéig, július 1-ig.

forrás: TV2Sport

fordította: Németh Tamás és a Dániasport.hu

Kapcsolódó cikk : Utánpótlásképzés: