KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Női labdarúgás: Pernille Harder egyenlő fizetést szeretne.

A dán labdarúgó szövetség (DBU) sportigazgatója Peter Møller megerősíti, hogy a dán női labdarúgókat is megilletné a jobb feltételek, de ugyan azt a fizetést nem tudja garantálni mint a férfiaknál.

Miért nem kaphatjuk meg ugyanazokat a feltéteket és fizetések, mint a férfi labdarúgó válogatott tagjai, azért mert mi nők vagyunk…?-tette fel a kérdést és ezzel egy kisebb vitát generált, a dán női labdarúgó válogatott csapatkapitánya Pernille Harder.

Kasper Schmeichel és Pernille Harder.

Egyre több országban elfogadott az, hogy a női és a férfi labdarúgók ugyanazokat a feltételeket és fizetéseket kapják meg a szövetségüktől.

Így tett már Új-Zéland, Hollandia, Norvégia, Izland és Finnország is. Dánia még nem csatlakozott hozzájuk, ezt szeretné Pernille Harder is elérni.

Jó látni és boldoggá tesz az, hogy több szövetség is, élharcosa az “egyenlő fizetés és feltételek a munkában” nevezetű projektnek. -mondta Pernille a dán tv2 sport-nak

Számára bosszantó az, hogy a dán szövetségnél nem egyenlőek a feltételek.

A fiúknál Christian Eriksen, Simon Kjær  és az ő csapattársaik több pénzt kapnak az összetartásokon mint mi a női válogatott tagjai.

Nyilvánvalóan ez a különbség nem tetszik nekem, azt gondolom ezen tudunk változtatni. Remélem a szövetség is megérti ezt a problémát és hamarosan csatlakozik azokhoz az országokhoz, akiknél már egyenlő feltételek vannak a válogatottban.

P. Møller ( DBU) sportigazgató nem ígér egyenlő fizetést.

Peter Møller a dán labdarúgó szövetség sportigazgatója elismeri a dán női focisták feltételei nem elég jók.

Mindent jobbá kell tennünk a női válogatott körül – mondja Peter Moller, aki ismeri a problémákat is.

Az utolsó női válogatott mérkőzésen Viborgban 3800-an voltak és volt jegy 30 koronáért( 2 Euró) is. Három héttel ezelőtt a Parkenben (Nemzeti Stadion) telt ház 36.000 néző volt és a jegyek is jóval drágábbak voltak, mint a női meccsre.-éreztette a különbséget Peter Møller.

Pernille Harder ezt az érvelést nem fogadja el.

Pernille Harder aki gólt lőtt EB- döntőben 2017-ben, ahol a dán válogatott 4-2 kikapott Hollandiától. Fotó: Yves Herman / Scanpix Denmark

Bármilyen munkahelyet megnézünk, teljesen mindegy, hogy melyik alkalmazott keresi a legtöbbet a vállalatnak. A dolgozók feltételei ugyanazok. A már említett válogatottak eltekintenek attól, hogy jelenleg a nők nem tesznek szert annyi bevételre, mint a férfiak.

A válogatott játékos aggódik a jövőbeni együttműködés miatt a DBU-val, ha nem változtatnak az álláspontjukon.

Szerinte többet kellene invesztálni a női válogatottba, mert a jövő veszélybe kerülhet.

Mi Európa Bajnoki döntőt játszottunk 2017-ben, ámbár a feltételeink és a fizetésünk sem volt megfelelő, a kérdés az, ez megtörténhet-e majd a jövőben is– tett egy utalást Pernille Harder arra, ha nem változtatnak, akkor nem játszanak a válogatottban.

-Több országban már elkezdődött a női fociba való befektetés, invesztálás, jó lenne azt látni, hogy a dán labdarúgó szövetség is csatlakozik majd hozzájuk. – mondta a német Wolfsburg labdarúgója.

Møller aggódik – több pénz kell

Peter Møller ígéri, a jövőben jobb feltételeket fognak kapni a női válogatott tagjai.

Osztozom Pernille Harder aggodalmán. A DBU vezetőségének az a feladata, hogy megteremtsék a jobb feltételeket. Ki kell dolgoznunk egy olyan projektet amire lesz anyagi fedezetünk is.-vázolta a jelenlegi tervet a sportigazgató.

Két év múlva kell újra tárgyalni a női válogatott és a DBU közötti kollektív megállapodást, addig bizonytalan az, hogy a játékosok több pénz kapjanak a válogatottban.

Szeretem a focit, fontosak a mérkőzések számomra a válogatottban. De nem csak a női labdarúgásról van itt szó, a társadalomban is el kell érni az egyenlőséget, a nők is ugyanazt a fizetést kapják ugyanazért a munkáért mint a férfiak. Egyelőre a megszokott régi metódusok miatt kerülünk mi kevesebbe, mint a fiúk, pedig a mi időnket ugyan úgy felhasználja egy válogatott összetartás.-zárta sorait a dán válogatott Pernille Harder

Forrás, Kiemelt kép: Tv2 sport.dk

fordítás: https://daniasport.hu/

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.