KÉZILABDA

Felkészülési mérkőzés nélkül indul a világbajnokságon a dán női kézilabda válogatott.

Különös módját választja a felkészülésnek a Japánba rendezendő női kézilabda világbajnokságra a dán kézilabda szövetség szakmai stábja. 177 nap meccs nélkül, edzőtábor miatt nincs VB-teszt mérkőzése a dán női kézilabda válogatottnak.

Lesz ok a mosolyra Anne Mette Hansennek és Klavs Bruun Jørgensenek a Viløgbajnokságon?
fotó:  Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

A dán csapat nem játszik edzőmérkőzést a VB- előtt, mert időben akarnak kiutazni Japánba. A Koppenhágától 9000km-re található Okinawa, lesz a szállása a dán csapatnak a Vb ideje alatt. A korai utazás, nem ad lehetőséget tesztmérkőzésekre.

Ha lejátszanánk két mérkőzést itthon, és csak három nappal a Vb-előtt utaznánk ki, akkor azon vitatkoznánk, miért nem hamarabb mentünk ki, hiszen akkor kevesebb időnk maradna az átállásra.-mondta a DHF sportigazgatója Morten Henriksen.

Nem probléma, hogy akkor már lassan fél éve nem lesz mérkőzése a válogatottnak?- tette fel a kérdést a dán Tv2 sport.

A Világbajnokság után kiértékeljük. Voltak közöttünk viták, beszélgetések, mert szerettünk volna legalább egy meccset játszani, kereskedelmi okok miatt jó lett volna. Kicsit bosszantó számomra is, hogy nem láthatjuk a lányokat a VB-előtt.

Szerencsére van egy szövetségi kapitányom, aki ezt pozítvan látja. Megbeszéltük, tisztáztunk mindet Klavsal (szöv. kapitány). Megérti azt is, miért nem tudunk játszani edzőmérkőzést Okinawa-ban sem.-válaszolt Tv2 sport kérdéseire Morten Henriksen.

A dán női kézilabda válogatott utolsó mérkőzése Svájc ellen volt június 6-án, akkor 26-14-re nyertek. 177 nap fog eltelni a két meccs között, míg az első fordulóban Ausztrália ellen lépnek pályára, Japánban a Világbajnokságon.

A dán női válogatottnak jövő héten összetartása lesz, itt lett volna két felkészülési mérkőzés Angola ellen , de az afrikai válogatott lemondta, mert Olimpiai kvalifikációt játszanak.

A DHF megpróbálta a holland csapatot meghívni de ez sem sikerült nekik.

Klavs Brunn Jørgensen válogatottja november 21-én utazik Japánba.

“Egy jó megállapodásunk van”

Kiváló megállapodást tudtunk kötni, itt egy sport-resortban leszünk Okinawaban novemberben a lányokkal, majd a férfi válogatottal februárban, ők az olimpiára itt fognak készülni.

Ez egy szuper lehetőség nekünk, nagyon jó körülmények várnak majd minket, itt az átállás és a sport szempontjából is a legjobb helyen leszünk.

A 7 órás időeltolódás miatt gondolnunk kell a megfelelő átállási időre, hogy rendesen fel tudjunk készülni. Egy jó megállapodásunk van arra az esetre is ha kijut a női csapatunk is az olimpiára.

Okinawa itt fognak a válogatottak készülni a VB-re és olimpiára. Fotó: Jiji Press / Scanpix Denmark

Igen költséges edzőtáborozni a Kelet-ázsiai szigeten, de megállapodás értelmében, a dán szövetség támogatást tud igényelni a japán hatóságoktól.

A szerződésük tartalmaz olyan feltételeket is, hogy a dán játékosok néhány hivatalos rendezvényen is fellépnek majd.

Egy jó megállapodásunk van, kaphatunk támogatást, ezért is tudunk hat nappal korábban érkezni Japánba.

-Nagyon jó szerződést sikerült kötni, azt hiszem eddig talán sosem volt ilyenre lehetőségünk, talán nem is lesz a jövőben sem-mondta elégedetten a sportigazgató, aki nem akarta elárulni mekkora összegekről van szó.

A megállapodást nagyban befolyásolta a DHF anyagi lehetősége is.

-Szeretném leszögezni nem első sorban az anyagi részét néztük, sőt ellenkezőleg, sport szakmai szempontokat helyeztük figyelembe. Úgy gondoljuk fontosabb számunkra, hogy megfelelő legyen az átállás, és jó edzés feltételek mellett készülhessünk. Azt gondoljuk jobb lesz így, mintha játszottunk volna esetleg egy gyengébb csapat ellen edző mérkőzéseket.-vázolta a tervüket és az okokat Morten Henriksen sportigazgató a dán tv2 sportnak.

Az első fordulóban Ausztrália után Dánia találkozik még a csoportban Franciaországgal, Németországgal, Dél-Koreával, és Brazíliával, ahol három csapat jut tovább.

A Világbajnokság Kumamotoban lesz november 30 és december 15 között.

forrás: dán tv2 sport

fordítás: https://daniasport.hu/

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!