KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Norvégia visszaléphet a kézilabda-Eb-től

A következő másfél hétben eldőlhet, hogy Norvégia visszalép-e a kézilabda-Eb-től, írja a norvég vg.no.

Thorir Hergeirsson a norvég női válogatott szövetségi kapitánya, veszélyben a kézilabda-Eb. Fotó Chrarly Triballeau Scanpix Denmark
Thorir Hergeirsson, a norvég női válogatott szövetségi kapitánya – veszélyben a kézilabda-Eb. Fotó Chrarly Triballeau Scanpix Denmark
Norvégia elgondolkozik azon, hogy megrendezik-e a női kézilabda-Eb-t decemberben

Jelen pillanatban az északi-országban lévő egyre szigorúbb koronavírus elleni védekezési előírások, szabályozások miatt bizonytalanná vált, hogy az Európa-bajnokság egyik házigazdája, Norvégia megrendezi-e a a tornát – jellemezte a helyzetet a Norvég Kézilabda Szövetség (NHF) elnöke, Kaare Geir Lio.

Egyúttal megerősítette azt a tényt is, hogy visszaléphetnek a rendezéstől.

Látjuk a kockázatot, vannak dolgok, amiket át kell gondolnunk annak érdekében, hogy megrendezhessük az Eb-t. Vagy új intézkedésekre van szükségünk, vagy át kell értékelnünk a lehetőségeinket, hogy egyáltalán le tudjuk-e bonyolítani a tornát így. Erről van szó ezekben a pillanatokban” – mondta az elnök.

Vissza is léphetnek a megrendezéstől ?

Igen, ez megtörténhet. A jelenlegi helyzetet el kell fogadjuk. Sok forgatókönyvünk van, a legjobbat fogjuk választani. De lehetséges, hogy fel kell adnunk az Európa-bajnokság lebonyolítását” – tette hozzá.

Mint már beszámoltunk róla, Norvégia rendkívül szigorú előírásokat határoz meg országában a koronavírus elleni védekezésben. Az iránymutatásai különböznek a társrendező Dánia szabályaitól. Ez sok problémát, illetve nagy káoszt is okozhat a torna alatt.

A NHF a szeretné, hogy változtassanak az előírásokon a Európa Bajnokság miatt.

Abid Raja, Norvégia kulturális minisztere optimista a torna lebonyolításával kapcsolatban.

“A NHF kidolgozott egy protokollt az Eb-re, amit elő is terjesztett megvitatásra a megfelelő egészségügyi hatóságoknál. Mindenkinek az a kívánsága, hogy megrendezhessük az kézilabda-Eb-t, a szigorú szabályok ellenére is” – írta a miniszter egy e-mailben a norvég VG.no-nak.

Dániában majd 500 néző tekintheti meg a mérkőzéseket.

Frederikshavn és Herning lesz a házigazda Dániában, míg Norvégiában Trondheim lenne a rendező, az előzetes tervekben még Stavanger és Oslo is szerepelt.

A döntést miszerint Norvégia maradna házigazda, arról az ország kézilabda szövetsége (NHF) és az EHF közösen hoz döntést.

A kézilabda-Eb december 3-20-ig tartana.

Vipers is elkerülné a szigorú szabályokat a BL-ben

Mint ismeretes a Vipers Kristiansandnak Rosztovba kellett volna utazni a BL-mérkőzésre, de az elmaradt a vírushelyzet miatt.

A szabályok szerint mindkét csapatnak 10 napos karanténba kellene vonulnia saját országába akkor, ha elutaznak a mérkőzést lejátszani az eredeti tervek szerint.

A Vipers ezért javaslatot tett a Rosztov felé: rendezzék meg mindkét mérkőzést semleges helyszínen, Dániában.

Az ok: ha Dániából utaznának haza a csapatok, mentesülnének a tíznapos karantén alól.

“Megkezdtük a tárgyalásokat a Rosztov-Don csapatával, hogy le tudjuk játszani mindkét Bajnokok Ligája-mérkőzésünket Dániában. Ott mások a karanténra vonatkozó szabályok, mint Oroszországban”– mondta Ole Gustav Gjekstad a Vipers edzője.

Egyenlőre minden bizonytalan 38 nappal a kézilabda-Eb rajtja előtt. Viccesen azt is mondhatnánk lehet, hogy az Eb-meccsek os(z)lóba mennek…:-)

Kapcsolódó cikk:

Kiemelt kép: Chrarly Triballeau Scanpix Denmark