KÉZILABDA

Sandra Toftra külföldi kaland vár

Két év után távozik a Team Esbjerg női kézilabdacsapatától a dán válogatott kapusa, Sandra Toft.

A 29 éves, 103-szoros dán válogatott játékos 2007 és 2014 között a Team Tvis Holstebro kapuját védte (2013-ban EHF-kupát nyert), majd a norvég Larvikhoz szerződött, amellyel háromszoros bajnok lett, 2015-ben BL-döntőt vívhatott, őt pedig a Bajnokok Ligája legjobb kapusának választották.

2017-ben részben családi, részben szakmai okok miatt két évre a Team Esbjerghez szerződött, és még 2017 őszén hosszabbított 2021-ig azzal az opcióval, hogy két év után felbonthatja a szerződését.

Ezzel az opcióval csütörtökön élt is, a klub hivatalos honlapja szerint ugyanis megállapodott egy külföldi, egyelőre meg nem nevezett klubbal. „Rendkívül nehéz döntés volt, mert egyrészt szeretem a jelenlegi klubom, másrészt nagyon csábít az új külföldi kaland” – mondta Sandra Toft.

Az Esbjerg edzője, Jesper Jensen bosszús a kapusa távozása miatt, úgy fogalmazott, éppen egy izgalmas építkezés közepén válik ki az egyik kulcsembere. „Sandra nagy játékos, akinek olyan győztes mentalitása van, amivel kevesen rendelkeznek. Mind emberileg, mind szakmailag nagy veszteség a távozása. Nagy feladat elé nézünk, de igyekszünk hasonló szintű, válogatott kapust szerződtetni majd” – mondta.

Toft váltásában közrejátszhatott a dán szövetségi kapitány, Klavs Bruun Jørgensen decemberi nyilatkozata is, amelyben azt mondta, sokat segítene a válogatotton, ha minél többen külföldön játszanának. Dánia az Eb-n a 8. helyet szerezte meg, Jørgensen szerint ebben az is közrejátszhatott, hogy a 18 fős keretében mindössze három légiós volt: Anne Mette Hansen (Győri Audi ETO KC), Lotte Grigel (Debrecen) és Fie Woller (Bietigheim).

„Látom, hogy Anne Mette Hansen egyre jobb lett azáltal, hogy Európa egyik legnagyobb klubjában játszik. Még több ilyen játékosra lenne szükségünk. Egy másik bajnokság több keménységet ad, sokkal inkább készen állsz azokra a fordulókra, amelyeken több nyomás van rajtad” – nyilatkozta a szakember