KÉZILABDA

Skandinávia kézilabdalázban: következik a dán-svéd világbajnoki döntő

Férfi kézilabda-világbajnokság: nem túlzás azt állítani, hogy kézilabdalázban ég Skandinávia. A norvég nők Eb-győzelme után egy hónappal ismét skandináv csapat győzelmét ünnepelhetik majd a szurkolók. Feltehetően minden “jegy” és hely elkel a délutáni világbajnoki döntő ideje alatt a dán, svéd és norvég családok nappalijában, de minden bizonnyal nem csak ezekben az országokban

Férfi kézilabda- világbajnokság: a boldog dánok a spanyolok elleni mérkőzés után.  Fotó: Str Jonas Ekstromer / Ritzau Scanpix
Férfi kézilabda- világbajnokság: a boldog dánok a spanyolok elleni mérkőzés után.  Fotó: Str Jonas Ekstromer / Ritzau Scanpix
Beharangozó a dán-svéd világbajnoki döntőre.

Az előjelek nem azt mutatták, hogy a svéd férfi kézilabda-válogatott 22 év után újra pályára léphet a vasárnapi világbajnoki döntőn. Legutóbb 1999-ben nyert világbajnokságot, akkor a negyedik címét ünnepelhette. A tavalyi svéd, osztrák és norvég közös rendezésű Európa-bajnokságon csak a 7. helyen végzett. Ráadásul a csalódást keltő szereplést tetőzte néhány játékost viselkedése is: a torna alatt kocsmázáson érték őket, amivel megsértették a válogatottjuk házirendjét.

A svédeknek ráadásul a vb előtt – koronavírusos játékosuk, Anton Lindskog miatt – karanténba kellett vonulniuk, ezért a Montenegró elleni Eb-selejtezőjüket későbbre is kellett halasztani.

Így a válogatott norvég szövetségi kapitányának, Glenn Solberg nem volt könnyű dolga az első világversenyére összeállítani a háromkoronások válogatottját.

A svéd vb-csapatból igazán nagy nevek hiányoznak a kairói döntőről. Különböző okok miatt nem lesz ott a kapus: Appelgren, a balszélső Tollbring, a balátlövő Lukas Nilson, az írányító Arnesson, a jobbátlövő Kim Andresson, a jobbszélső Ekberg, a beálló Andreas Nilson és a védekezés meghatározó játékosa J. Nielsen.

A svéd sajtó értesülése szerint már biztosan 75 ezer svéd koronát (2,6 millió forint) tudhat magának minden játékos, aranyérem estén ez az összeg 125 ezer korona (4,5 millió forint) is lehet.

“Fantasztikus tudni azt , hogy a világ két legjobb csapata közé tartozunk és döntőt játszhatunk vasárnap”– mondta a szövetségi kapitány Glenn Solberg.

Az évek során sokszor találkoztunk a dánokkal, és általában nagyon kiélezett és érzelmes mérkőzések voltak ezek. Igazán élvezetes lesz vasárnap egy skandináv derbin találkozni velük. Továbbra is magunkra fogunk koncentrálni, megvan az önbizalmunk a legutóbbi eredményeink után. Amit itt elértünk eddig az fantasztikus, most jön a legfontosabb meccs. Büszkék vagyunk arra, hogy lehetőségünk van most az aranyéremért játszani a világbajnokságon – mondta a svéd válogatott népszerű kapusa, aki a franciák elleni egyik védésével még a MÉM-gyártókat is megillette.

A svéd kapus, Palicka a MEM gyártókat is megillette a franciák elleni teljesítménye után. Fotó: handballskanalen
A svéd kapus, Palicka a MEM-gyártókat is megillette a franciák elleni teljesítménye után. Fotó: handballskanalen
Férfi kézilabda-világbajnokság: dán címvédés ?

Mint, ahogy azt említettük, a dánok szintén kézilabdalázban égnek. Nem csak a szurkolók, hanem a dán sajtó is a világbajnoki döntőhöz méltóan szeretné kiszolgálni a olvasóit, tv-nézőit. A rengeteg cikk, riport, visszaemlékezés és statisztika található honlapjaikon, emellet a dán tv2 már délelőtt 10 órától (!) megkezdi a döntőre való felvezető műsorát. A dán közszolgálati tv, a DR, mint ahogy mindegyik dán meccset, most is élőben közvetíti a mérkőzést, és délután 13 órától várják a tv elé a nézőiket.

Spanyol edző dicséri a dánok taktikáját

Az elődöntőben a dán csapat és vele a világklasszisa, Mikkel Hansen is megmutatta, tud jobban is játszani, mint tette azt Egyiptom ellen. Több támadásvariációjuk is sikeresen talált utat a spanyol védők között, amivel a spanyol kapitány, Jordi Ribera szerint sok gondjuk akadt.

“Nehéz volt a mérkőzés számunkra, két védekezési formáció között is változtatunk kellett. Dánia nagyon jól taktikázott a támadásaikkal a 7:6 elleni játékuk sok problémát okozott nekünk” – dicsérte Jordi Ribera a dánokat, akik a mérkőzés elején kifejezetten sikeresnek bizonyultak a spanyolok 5+1-es védekezésével szemben. És ha tudta volna a spanyol edző, hogy Nikolaj Jacobsen a november végi EHF-mestercoach vizsgáján az 5+1 védekezésről kellett számot adjon, akkor lehet, nem választotta volna ezt a felállást.

Mint ahogy a svédek, úgy a dán csapat is egy egész kezdőre való játékost nélkülözhet vasárnap, akik lemondás, betegség, sérülés vagy esetleg a szövetségi kapitány döntése miatt nem kaptak lehetőséget Egyiptomban. Green (kapus), Casper U Mortensen (balszélső), Lasse Möller (balátlövő), Rasmus Lauge (irányító), Kirkelökke (jobbátlövő), Lindberg (jobbszélső), Henrik Toft Hansen (beállós) és a védekezésben is meghatározó játékos Rene Toft Hansen sincs a címvédő keretében.

A férfi kézilabda-világbajnokságdöntő érdekességé, hogy két játékos, Niklas Landin és Kevin Möller lesz csak ott a mérkőzésen abból a két csapatból, akik játszottak a két ünnep között lebonyolított Final 4-on!

Egyre magasabb polcon a dán bajnokság

Minden bizonnyal a két csapat keretét nézve elmondhatjuk, Dánia kezd felzárkózni a nagyobb topligák mögé!

A döntőben ugyan is 14 játékos lesz a dán férfi kézilabda bajnokoságból. November végén mindenki csodálkozott azon, hogy az Aalborg 32-30-ra nyerni tudott Veszprémben a Bajnokok Ligájában. Hat játékos (három dán és három svéd) akkor pályára lépett a veszprémi arénában azok közül, akik most vasárnap is főszerephez juthatnak, tehát akkora meglepetés volt az Aalborg győzelme…?

De nem csak az észak-jyllandi csapatot említhetjük, hiszen a GOG négy dán játékost, többek között a világbajnokság felfedezetjét, Mathias Gidselt is soraiban tudhatja. Gidsel, akinek pár hét alatt a 2755 követőből mára már 21.100 követője lett, állítása szerint is unalmas Instagarmjára lehet több figyelmet kéne szenteljen.

A dánok és a svédek sikerének részese lehet még két klub, a Bjerringbo-Silkeborg és TTH Holstebro is, amelyek egy-egy játékossal kerülnek fel majd a vb-döntő jegyzőkönyvébe. A magyar bajnokságból nem kerültek be játékosok a döntőbe, ahol a francia, német, spanyol és a svéd bajnokság csapatiból is találhatunk majd főszereplőket a pályán.

Nem csak Gidsel, hanem Magnus Saugstrup is betört a nemzetközi kézilabdába. Fiatalon, 17-évesen még átlövőként feljárt edzeni az Aalborg első csapatához és próbált érvényesülni Nikolaj Jakodsen (2012-2014) által irányított csapatban.

“Emlékszem amikor Aalborgban voltam edző egy fiatal fiú is velünk edzett, hát mit mondjak, akkor még nem néztem ki belőle azt, hogy válogatott lesz. Jól sikerült “átiskolázni” és most beállósként megtörtént az amit akkor még nem gondoltuk róla.– mondta Nikolaj Jakobsen a játékosról, aki nyártól a Magdeburgba játszik majd.

Magnus Saugstrup az Aalborg és a dán válogatott igazi harcosa, mind védekezésben mind támadásban a beállós poszton kiváló teljesítményre képes Fotó: Mohamed Abd Ghany Ritzau Scanpix
Magnus Saugstrup az Aalborg és a dán válogatott igazi harcosa, mind védekezésben mind támadásban a beállós poszton kiváló teljesítményre képes Fotó: Mohamed Abd Ghany Ritzau Scanpix

A dánok házatáján szombaton délelőtt természetesen még téma volt a péntek esti mérkőzés is, de egy jelenség miatt nem tudott elmenni Nikolaj Jacobsen és ezt szóvá is tette a sajtónak. Mégpedig a SoMe-ban tapasztalható negatív kommentek egyes játékosok felé, illetve személyét illetően is. Mi is beszámoltunk a Facebook-oldalunkon miként válaszolt Mikkel Hansen azoknak, akik őt bírálták. A világklasszis játékos az elődöntőben 12 gólt szerzett, ugyanúgy mint a két évvel ezelőtti vb elődöntőn. Ezt minek nevezzük, ha nem stabil formának? 🙂

A másik dán világklasszist Niklas Landint a Vb-statisztikájnak pontatlansága bosszantja, sem a kapura tartó lövések sem a védéseinek száma nincs közelében a valóságnak – nyilatkozta a szombati sajtótájékoztatón.

Nikolaj Jakobsen véleménye szerint mind a két csapat egyformán megküzdött azokkal a nehézségekkel amiket a körülmények támasztottak eléjük. Folyamatosan tudtak alkalmazkodni, a torna során a csapatok egyre jobb teljesítményt mutattak ezért is jutottak el a döntőbe. Kitért arra is a sajtótájékoztatón, hogy a tavalyi Európa-bajnokság után amikor búcsúzniuk kellett a csoportmérkőzések után, fontos volt, hogy megmutassák azt, hogy tudnak kézilabdázni annak ellenére is, hogy több játékosára nem számíthat. Örül annak, hogy a fiatalok éltek az lehetőséggel, megmutatták miért is tartoznak a világbajnok csapathoz.

A svédek elleni mérkőzésről elmondta: a szomszédaik nagyon jól védekeznek. Palicka teljesítményét nem csak a védéseknél emelte ki, hanem a támadások elindításában, a kontra lehetőségeik indításával sok problémát tud okozni az ellenfeleknek. Gyorsan felérnek az átlövők, akiket nehéz megállítani, ezekre oda kell figyeljenek.
A svéd tv kommentátorának kérdésére, hogy elő veszik-e a 7:6 elleni játékot természetesen nem felelt, de azt elmondta a spanyolok elleni 5+1 ellen tudatosan használták a 7:6 elleni játékelemet. Az intertjút azzal zárta biztos benne, hogy élvezetes, sok futással, magas intenzitású mérkőzést láthatnak majd a nézők.

A férfi kézilabda világbajnokság döntője magyar idő szerint 17.30-kor kezdődik, amit a M4Sportot láthatnak a magyar nézők.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a nap folyamán, hogy a legfrissebb információkkal tudjunk szolgálni olvasóinknak!

A fogadási irodák a dán csapatot tartják esélyesebbnek, győzelmük 1,52 szorzót ért szombaton este.

Kiemelt kép: IHF.info