KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Hansennek nehéz éjszakája volt, Landin sem élt át még ilyen csatát

Minden idők talán legnagyobb világbajnoki mérkőzését játszotta szerda este Kairóban a dán férfi kézilabda-válogatott, amely kétszeri hosszabbítás után hetesekkel verte a házigazda Egyiptomot, és bejutott az elődöntőbe.

Mikkel Hansen hibája majdnem végzetes lett a dánok számára. Fotó Mohamen Abd El Ghany / Pool /Ritzau Scanpix
Mikkel Hansen hibája majdnem végzetes lett a dánok számára. Fotó Mohamen Abd El Ghany / Pool /Ritzau Scanpix

A címvédő Dánia gyengén kezdett. Bár a félidőben már 16-13-ra vezettek a dánok, a hazaiak nagyot küzdöttek és akár el is dönthették volna a mérkőzést az utolsó fél percben. Az egyiptomiak viszont egy játékossal többen voltak a pályán, ezért az utolsó 22mp-ben már a dánok támadhattak nem emberelőnyben. A rendes játékidő végül 28-28-as döntetlennel zárult.

Az igazi dráma még csak ez után következett.

Jöhetett a kétszer öt perc hosszabbítás, amelynek végén ott volt a dánok kezében a győzelem, azonban a legrutinosabb emberük, Mikkel Hansen két másodperccel a meccs vége előtt sípszó után eldobta a labdát: piros lap és büntető, amiből Egyiptom egyenlített.

Az újabb kétszer öt perc következett, annak a végén ugyanez a dráma játszódott le, csak fordított előjellel, ezúttal Dánia egyenlített időntúli büntetőből. Következhettek a hetesek, amelyek közül Nicklas Landin kettőt is kivédett, így Dánia jutott be az elődöntőbe.

Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitánynak sem volt könnyű dolga, amikor kijelölte az öt hetesdobót, végül úgy döntött, utolsónak Lasse Svant, a Flensburg 37 éves jobbszélsőjét jelöli , aki öt góllal zárta a mérkőzést.

„Ő a legtapasztaltabb emberünk a csapatban, nagyon jó az ilyen szituációkban. Kellett egy tapasztalt ember, ráadásul olyan, akiről az ellenfél kapusai egyetlen büntetődobást sem láthattak videofelvételről” nyilatkozta.

De nemcsak a kapitány gondolta így, a dán TV2 szakértője, Claus Möller Jakobsen a meccs után a stúdióban elmondta, hogy ő is Svant választotta volna.


A meccs másik hőse Niklas Landin kapus volt, aki a hosszabbításban nagyszerűen védett, és a párbaj során két hetest is hárított.

„Egészen elképesztő mérkőzésen vagyunk túl, a nem elég, hogy dupla hosszabbítás volt, de a második tíz percben nem is szereztünk gólt, csak időn túli büntetőből. Játszottam korábban pár hosszabbításos meccset, de ez valami egészen különleges volt”mondta.

Nikolaj Jacobsen csak annyit tett hozzá: „Niklas megmentett bennünket a második hosszabbításban, majd a büntetődobásoknál megmutatta, miért éppen őt választották a világ legjobbjának.”

“Egy pár évvel idősebb lettem. Nagyon nehéz mérkőzés volt számunkra. Jól védekeztünk de hiányzott néhány dolog ahhoz, hogy eldöntsük a mérkőzést”. – mondta a dánok szövetségi kapitánya.

Mikkel Hansennek nehéz éjszakája volt

Mikkel Hansen maga is megkönnyebbült, hogy a nehézségek ellenére Dániának sikerült bejutnia az elődöntőbe. Azt elismerte, hogy le kellett volna tennie a labdát, de a pályán nem ugyanúgy élte meg a helyzetet, mint amikor újralátta a tévében.

„Nagyon nehezen aludtam el, azt hiszem, érthető, miért. Hosszú éjszaka volt. Mentálisan nehéz volt rendezni magamban a történeteket, mert a meccsnek tulajdonképpen vége volt, és akkor elkövettem egy ilyen hibát. Szerencsére a védelem összeállt, Niklas Landin is nagyszerűen védett – de végig rengeteg gondolat járt a fejemben” ecsetelte Mikkel Hansen a dán férfi kézilabda-válogatott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

A történethez hozzátartozik, hogy a PSG klasszisa gyomorproblémák miatt két meccset is kénytelen volt kihagyni, nem volt a legjobb erőben, ennek ellenére szerzett 10 gólt és adott 6 gólpasszt.

„Sok energiám hiányzott, hiszen nagy csata volt. Remélhetőleg a következő meccsre feltöltődöm ismét” – mondta.

Dánia a pénteki elődöntőben Spanyolország ellen játszik, a rivális a nyolc között sima mérkőzésen 31-26-ra verte a legutóbbi két vb ezüstérmesét, Norvégiát. A másik elődöntőben Franciaország és Svédország csap össze.

Csalódott Egyiptomiak

Hogy őszinte legyek nagyon fájdalmas így elveszíteni egy mérkőzést. Nem érzem úgy, hogy megérdemelten veszítettünk, de ilyen a sport. Nem tudom leírni mit érzek most. Mindent beleadtunk a világbajnok ellen. – mondta Mohamed Sanad a TV 2 SPORT-nak.

Az egyiptomi csapat a mérkőzés végén. Fotó: IHF.info
Az egyiptomi csapat a mérkőzés végén. Fotó: IHF.info

Nagyon szomorú és kiábrándító, hogy vesztettük. Reméltük, hogy tovább tudunk jutni. Ezt most el kell felejtenünk, és előre kell tekintenünk, mert ez egy nagyon jó csapat kezdete. Remélhetőleg még többet sikert érhetünk el majd a jövőben.” – mondta Yehia Elderaa

Az egyiptomi csapat csalódottságát a dán tudósítok is megtudták erősíteni. Ahogy ők fogalmaztak, ritkán látni olyan érzelmeket a mix-zónában a mérkőzés után, mint amit ott láttak és tapasztaltak. Síró játékosok és újságírok közül néhányuk segítségre is szorult, annyira el volt keseredve.

A dánok játékosa, Mads Mensah is együtt tudott érezni velük

Ritkán sajnálom az ellenfeleimet, de valójában egy kicsit fájt így látni az egyiptomiakat – mondta Mads Mensah

A Liverpool FC sztárja Egyiptom első számú sportolója Mohamed Salah egy Twitter-üzenetben fejezte ki, hogy mennyire büszke a férfi kézilabda válogatottra és sok sikert kívánt nekik a jövőben.

Kiválló játékvezetők, de…

A dán sajtó dicséri a játékvezetőket, de egy hibát azért észrevettek a TV-felvételeken.

Az egyiptomi játékos, Sanad látványosan ellépet a hétméteres elvégzése közben, így nem is lett volna szükség egy újabb hosszabbításra.

A jelenet ebben a cikkben: https://sport.tv2.dk/haandbold/2021-01-28-dommere-hyldes-for-stor-praestation-og-saa-lever-vi-med-den-ene-fejl

A dán tv szerint a tegnapi mérkőzést dán férfi kézilabda-válogatott mérkőzését 2,1millióan látták a tévében az 5 milliós országban.

Kiemelt kép: Mohamen Abd El Ghany / Pool /Ritzau Scanpix

Kapcsolódó cikk: