KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Új utánpótlás-stratégiát vezet be a Dán Kézilabda Szövetség

Az utóbbi években, felnőtt világversenyeken érmeket nyert a férfi és női dán kézilabda-válogatott is, ennek ellenére a háttérben hosszas kutató és mindent átfogó, részletes vizsgálat indult annak érdekében, hogyan, milyen stratégiát kövessen a dán kézilabda az elkövetkezendő években.

Új utánpótlás stratégiát vezet be a dán kézilabda szövetség. Fotó:Dansk Handbold
Új utánpótlás stratégiát vezet be a dán kézilabda szövetség. Fotó:Dansk Handbold

A hét elején a honlapján mutatta be az új, a tehetségekre kidolgozott új stratégiáját a Dán Kézilabda Szövetség. A stratégia az elkövetkező években a dán kézilabdázó tehetségek fejlődésének irányát jelöli ki, különös hangsúlyt fektetve a tehetségfejlesztői környezetre és a kompetenciafejlesztésre.

Három évig dolgoztak a Dán Kézilabda Szövetség (DHF) új tehetségfejlesztési stratégiáján. Az új program alapként szolgál majd annak, hogyan kell dolgozni a tehetségfejlesztéssel a dán kézilabdában az elkövetkező években.

Tehetségnevelés világklasszis módon

Sören S. Frydendal, a DHF utánpótlásért felelős igazgatója szerint nincs szó egy teljes paradigmaváltásról, de hangsúlyozza, hogy különleges időket élünk. Olyan időket, amelyeket a teljesítményszempontok jellemeznek, és amelyekben a közelmúltban készült jelentések a fiatalok boldogtalanságát mutatták ki.

“Ezért új megközelítésekre van szükségünk. Az értékalapú megközelítésre, amelynek középpontjában a fiatal tehetségeink állnak. Azok a fiatalok, akik céltudatosak és elkötelezettek, de akik a jelenkor termékei is. A dán kézilabda nem áll rosszul a tehetségfejlesztés tekintetében. Jók vagyunk benne mind a szövetségen belül, mind pedig a klubokban és más képzési környezetben is, de az idők változnak, a kézilabda változik és az élvonalban kell lennünk. Figyelemmel kell kísérnünk az új kutatásokat, amelyek folyamatosan megkérdőjelezhetik a tehetséggondozással kapcsolatos eddigi felfogásunkat” – mondta Sören S. Frydendal.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a közösség fontos kulcsa a sikernek. Az értékalapú világklasszis tehetségfejlesztést senki sem tudja egyedül megvalósítani, és nagyon tudatosak vagyunk afelől, hogy a klubok és más edzési környezetek biztosítják majd tehetségek képességeinek keretét. Emellett hangsúlyozzuk , hogy a legfontosabb számunkra az egész kézilabdázó fejlesztése egész pályafutása során, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a kompetenciafejlesztésre és kisebbet a kiválasztásra” – mondta Sören S. Frydendal

“Danish way”

Az utánpótlás-igazgató egy podcastban kifejtette, nem keresnek játékostípusokat. Azt szeretnék, ha mindenki a legjobb képzést kapná meg az adottságainak megfelelően. Minden típusú játékosra szükségük van, mert a kézilabda rohamosan fejlődik, lehet ma magas játékosokat keresnek, de egy év múlva már lehet a gyors és alacsonyabb játékosoké lesz a jövő. Ezért az elméletük szerint akkor jár majd sikerrel a munkájuk, ha minden típusú és adottságú gyerek megtalálja a sikerhez vezető utat a tehetségfejlesztési programban.

Az egyórás podcastban elhangzott az is, hogy a programjuk, a kidolgozott kiadványuk más nemzetek számára egy könnyű “Google Fordítóval” nem lesz igazán értékelhető, mert a stratégia a dán sportkultúra részét képezi. Dán kontextusban kell elképzelni, ezért nem lehet átültetni más nemzet kézilabdakultúrájába. Tudják azt is, ha nem is ezer, de nem is egy út vezet ahhoz, hogy valaki világklasszis legyen, ezért biztosak benne nem fog elveszni egy gyerek, egy tehetség sem a tehetségfejlesztési programjuk által.

Sokak véleményét kikérték

A tehetségstratégia kidolgozása 2019-ben kezdődött a sportigazgató, Morten Henriksen vezetésével. Úgy gondolja, hogy ez egy hosszú folyamat volt, de tudatosan sok érintettet be kívántak vonni ebbe a folyamatba.

„A kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy sok kulcsfontosságú személyt vonjunk be a tehetségstratégia kidolgozásába. Sok ember véleményét kikértük, és ehhez még hozzájárult a koronavírus-járvány kis akadályként, amely miatt az egész folyamat elhúzódott. Workshopokat tartottunk edzőknek és tehetségfejlesztőknek, találkoztunk kutatókkal az egyetemekről (SDU-tól, a KU-tól ) és más tehetségfejlesztőkkel. Workshopokat tartottunk fiatal játékosokkal és válogatott edzőkkel, valamint interjúkat készítettünk rengeteg kézilabázóval” – mondta Morten Henriksen.

A Dán Kézilabda Szövetség az új tehetségstratégia mellett bemutatta a “Stratégiától az intézkedésekig” című kiadványt. Ez a dokumentum leírja a DHF ambícióit, a kívánt hatást és a fő intézkedéseket négy kiválasztott területen: együttműködés a játékossal, nagyobb kompetenciafejlesztés és kevesebb kiválasztás, sokféleség, ambíció és motiváció.

A stratégiáról a DHF egy online előadást is tart a jövő héten, majd az ország több pontján is előadásokon prezentálja azt az érdeklődők számára.

Reklám:

A VEO kamerák Ambassadör partnere a Dániasport.hu. Több mint három éves tapasztalattal, topklubok (kézilabda, labdarúgás) referenciájával rendelkezve örömmel várjuk érdeklődését! A legkedvezőbb ajánlatért keressen minket! : info@daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: