KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Generáció váltáson mehet át a norvég női kézilabda-válogatott

A norvég női kézilabda-válogatott jelenlegi keretében több meghatározó játékos is a 90/91-es korosztályhoz tartozik. Az elmúlt tíz évben uralták a női kézilabdát, de a generációváltáson már most elkezdtek dolgozni. Év végén egy részben hazai rendezésű VB és 2024-ben az Olimpia áll a válogatott előtt első számú feladatai között.

Stine Bredal Oftedal a norvég női kézilabda-válogatott mezében, az Olimpia után lehet szünetet tart. Fotó / Kiemelt kép: Beate Oma Dahle
Stine Bredal Oftedal a norvég női kézilabda-válogatott mezében, az Olimpia után lehet szünetet tart. Fotó / Kiemelt kép: Beate Oma Dahle

A norvég TV2 készített ezzel kapcsolatban egy riportot a válogatott játékosokkal, akik épp Hollandiában, a Golden League versenyen vesznek részt.

„Majd meglátjuk mi lesz az Olimpia után. Sokak szerződése fog lejárni 2024-ben. Mindenki másképp látja a dolgokat, de a részemről lehet, hogy szünetet tartok. Legalábbis így alakulnak a dolgok jelenleg.” – mondja Stine Bredal Oftedal.

Mi lesz a 2024-es Olimpia után

„Néhányan lehet szünetet tartanak, de majd visszatérnek. Ez egy kemény játék amit szeretünk, de végülis, egy teljes összképről van szó.” – mondja a szövetségi kapitány Thorir Hergeirsson.

Hat játékos tartozik ebbe a csoportba, akik 90/91-ben születtek és a szerződésük 2024-ben jár le:

Stine Bredal Oftedal (Győr), Nora Mörk (Esbjerg), Sanna Solberg-Isaksen (Esbjerg), Silje Solberg-Østhassel (Győr), Veronica Kristiansen (Győr), Kari Brattset Dale (Győr).

Néhányan közölük már jelezték, hogy szeretnék folytatni a Párizsi Olimpia után is.

Nora Mörk addig szeretné folytatni, amíg motivált és egészséges. Fotó: TV2 Sport
Nora Mörk addig szeretné folytatni, amíg motivált és egészséges. Fotó: TV2 Sport

„Nem hinném, hogy az Olimpia után visszvonulnék. Sokan a szerződésüket 2024-ig kötötték, így addig nyugodtak vagyunk. Hogy mi lesz az Olimpia után, majd meglátjuk.” – mondta Nora Mörk a válogatott jobbátlövője.

„Akár csak Katrine Lunde?”

„Bevallom őszintén, ahogy végig nézek magamon, ezzel a testtel nem hinném, hogy még 11 évig tudnék a válogatottban játszani.” – teszi hozzá nevetve Nora Mörk.

Katrine Lunde több mint 20 éve áll a válogatott rendelkezésére, és még 2025-ig szól a szerződése a Vipers csapatával. Nora Mörk viszont úgy gondolja, hogy amíg motivált és az egészségi állapota is engedi, addig folytatni kivánja a karrierjét.

Imádok itt kézilabdázni, és most azt csinálom, amit szeretek. Ez a világ legjobb munkája. Szerintem fantasztikus csapatunk van a válogatottban, és jól érzem magam a klubban is, szóval majd az idő eldönti.”

Reklám:

A VEO kamerák Ambassadör partnere a Dániasport.hu.  Több mint három éves tapasztalattal, topklubok (kézilabda, labdarúgás) referenciájával rendelkezve örömmel várjuk érdeklődését. A legkedvezőbb ajánlatért keressen minket! : info@daniasport.hu

„Mit gondolsz a generációváltásról, ami hamarosan bekövetkezik?”

„Valamikor az lesz. Az 1990/1991-es generáció volt az alapja a nemzeti csapatnak az elmúlt tíz évben, és nagyon jól működött. Természetesen korábban már bebizonyítottuk, hogy egy generációváltás segíthet új magasságok elérésében. De érdekes lesz látni.” – mondta a Nora Mörk.

Lehet egy sima megújulás

Bár hat játékos szerződése is lejár a párizsi OlimpIa után, de nem biztos, hogy közölük többen is abbahagynák. De valamikor generációváltás lesz a norvég női kézilabda csapatban.

Az Olimpia lebeg mindenki szeme előtt. Ha már játszottál ott, akkor elég hosszú idő telik el a következőig. Így könnyen lehet, hogy az Olimpia után generációváltás fog bekövetkezni. De úgy gondolom, hogy ismét egy sima megújulás fog létrejönni a nemzeti csapatban.” – mondta a norvég TV2 szakértője, Bent Svele.

A válogatott vezetése is azon dolgozik, hogy már most felkészüljön a játékosok esetleges cseréjére a jövőben:

„Teljesen természetes lenne, ha néhány játékos, aki már hosszú ideje velünk van, abbahagyná vagy szünetet tartana. Az elmúlt években ezt így láttuk, ezért rövid és hosszú távú terveket készítettünk. Ezekre fogunk összpontosítani az áprilisi és júliusi válogatott összetartáson is. Ezek fontos összejövetelek lesznek a fiatal játékosok számára, és így dolgozunk a megújuláson.” – mondta Thorir Hergeirsson, majd hozzáteszi:

Egyelőre két fontos dologra koncentrálunk. Az Olimpa a távolabbi cél, a VB a közelebbi. Mi edzők mindig azon törjük a fejünket, hogy vajon lesz-e megfelelő játékosunk, aki betölti a helyét annak, aki abbahagyja az Olimpia után.”

Hergeirsson kitér arra is, hogy a női játékosok szülési szabadság utáni visszatérésének esélyei jelentősen javultak az utóbbi években. Ez hozzájárulhat a karrierjük meghosszabbításához:

„A lányoknak most sokkal jobb lehetőségeik vannak arra, hogy a kézilabdát a megélhetésüknek tekintsék. A körülmények javultak, és a család is sokkal megértőbb. Az anyagiak és a keretfeltételek is jobbak, így amíg egészségesek és motiváltak, addig tovább tudnak játszani.” – mondta végezetül a szövetségi kapitány.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó cikkek: