KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Mint a mesében: így ontja a kézis klasszisokat egy dán sportiskola

A GOG Dánia egyik legsikeresebb klubja, mely három falu Gudbjerg, Oure és Gudme összefogásából jött létre. Ouréban található egy sportiskola, amely rengeteg tehetséget adott az utóbbi években a dán kézilabdának, és természetesen a GOG csapatának is. A Dániasport.hu már beszámolt egy volt magyar kézilabdázón keresztül a fyn-szigeti “világbajnokképzőről”, akkor Mezei Hajnalka mesélt az ott eltöltött hét évéről.

Több mint hatvan olyan férfi kézilabdázó tanult az ourei sportiskolában akik később lehetőséget kaptak a GOG felnőtt csapatában. Fotó: Ritzau Scanpix /TV2 Sport
Több mint hatvan olyan férfi kézilabdázó tanult az ourei sportiskolában akik később lehetőséget kaptak a GOG felnőtt csapatában. Fotó: Ritzau Scanpix / TV2 Sport

Most a dán TV2 Sport cikke nyomán megpróbálunk utánajárni, hogy mitől olyan jó az ourei sportiskola.

Hansen, Landin, Gidsel, Möller és Jakobsen akiket szinte mindenki ismer és talán néhányan már ismerhetik Lasse Vilhelmsen, Emil Tonnesent és Simon Humlegaardot. A három U17-es válogatottban is játszó kézis, akik szintén az Ouréban kezdték el építeni sportkarrierjüket, már bemutatkozhatott a GOG felnőtt csapatában.

Az utánpótlás-nevelés fontossága

„Stratégiánk legfontosabb eleme, hogy jó az utánpótlás-nevelésünk. Van egy erős klubunk, ahonnan sok jó játékos nevelkedik, de szorosan együtt dolgozunk az Oure Sportiskolával. Ez lehetőséget ad arra, hogy a tehetséges játékosokat korábban észrevegyük” – mondta Nicolaj Krickau, a GOG edzője.

Összesen 61 játékos mutatkozhatott be a GOG-ban azok közül, akik az Oure Sportiskolába jártak. Egyedül Magnus Landin volt az, aki eljutott a válogatottságig, de Oure után nem lett a GOG játékosa. Valamint Nicolaj Jacobsen először a GOG-hoz került, majd onnan ment át a sportiskolába.

Gudme: 900 lakos

Oure: 500 lakos

Gudbjerg: 500 lakos

5️⃣0️⃣ évvel ezelőtt, három kis dán falu összefogott és alapított egy kézilabdaklubot, valójában azt sem tudták hogyan hívják őket, és mi lesz a klub színe, így ragadt rájuk GOG. Innen már minden mesebeli…!

Carsten Stump Jensen az Oure Sportiskola Kézilabda Akadémiájának vezetője összeállított egy listát, a korábbi tanítványokról, akik a GOG-ban folytatták karrierjüket. Születési évszám szerint vannak felsorolva a játékosok, és vastag betűvel írva a válogatottban szereplők.

1993 vagy előtte született játékosok
 1. Nicklas Landin
 2. Mikkel Hansen
 3. Kevin Möller
 4. Michael Damgaard
 5. Johan Koch
 6. Andreas Lönberg
 7. Ulrik Eggert
 8. Martin Vilstrup
 9. Emil Tellerup
 10. Mads Dyhr
 11. Mikkel Möller
 12. Rasmus Jensen
 13. Kenneth Dahl
 14. Henrik Overby
 15. Rasmus Nielsen
1994
 1. Nicklas Kirkelökke
 2. Kristian Pedersen
 3. Nicolaj Pedersen
 4. Kasper Kildelund
 5. Sebastian Thor
 6. Kristian Bonefeldt
1995
 1. Mike Jensen
 2. Benjamin Pedersen
 3. Frederik Clausen
1996
 1. Lasse Möller
1997
 1. Lasse Rosendahl
 2. Kristian Larsen
 3. Jon Lindenchrone
1998
 1. Emil Jakobsen
 2. Andreas Maegaard
 3. Frederik Bo Andersen
 4. Frederik Elmkjaer
 5. Knud Ronau
1999
 1. Mathias Gidsel
 2. Emil Laerke
 3. Lukas Jörgensen
 4. Victor Bang
2000
 1. Simon Pytlick
 2. Jeppe Cieslak
 3. Marcus Stoustrup
 4. Steven Plucnar
 5. Lauritz Leger
2001
 1. Emil Madsen
 2. Emil La Cour
 3. Andreas Haagen
 4. Svend Rughave
 5. Oliver Wosniak
 6. Anton Filtenborg
2002
 1. Lasse Pedersen
 2. Lukas Garsdal
 3. Victor Nevers
 4. Mads Thomsen
 5. Simon Ostersen
 6. Christoffer Dreyer
2003
 1. Lucas Hedegaard
 2. Joachim Lyng
 3. Atal Lakanval
2004
 1. Hjalte Lykke
2005
 1. Lasse Vilhelmsen
 2. Emil Tonnesen
 3. Simon Humlegaard
GOG feltámadása

A GOG 2010 ben csődbe ment, és az azt követő talpra állás egyik legfontosabb pontja volt a tehetséggondozás fejlesztése. Ebben a munkában óriási szerepet játszik az Oure Sportiskolával való együttműködés. 2022 júniusában a GOG visszatért a dán bajnokság csúcsára, amikor több korábbi Oure-növendékkel a soraiban legyőzték az Aalborg csapatát.

Példaképek között

„A fiatal játékosok folyamatosan látnak maguk előtt olyan példaképeket, akik sikeresek lettek. Ahhoz, hogy ők is sikeresek legyenek, minden adott. Ez nagyban hozzájárul a fiatalok fejlődéséhez. Az Ourénál sok jó szakember dolgozik, akik segítik a tehetséges fiatalok érett játékossá válását. Amikor sok tehetséges fiatal játszik együtt, akkor az edzések minősége is javul.”

„Nagyon fontos hogy lerövidítsük azt az időt, amikor egy fiatalból felnőtt játékos lesz. A stratégiánk egyértelmű része, hogy már a fiatal játékosok is szerepet kapnak a felnőtt csapatban, amivel nyomás nélkül szerezhetnek tapasztalatokat. A játékosaink bátran kézilabdáznak, és teszik ezt azért, mert már régen köztünk játszanak” – mondja Krickau

A utolsó szakaszok egyike a képzésnél az erős szociális képességek megszerzése. Nehezen tudnám meghatározni, hogyan alakult ki ez, de azt látom, hogy a játékosok hozzászoktak ahhoz, hogy fiatalabb és idősebb jó társaságot alkossanak. Kialakult egy őrült, egymást segítő, támogató közösség, ahol mindenki reménykedik abban, hogy sikeres lesz.

Válogatott játékosok az Oure sportiskoláról

Mathias Gidsel:“Azért kezdtem az Ourénél, mert azt hallottam, hogy ha valaki a lehető legjobb kézilabdázó akar lenni, akkor az Ouréba kell járnia.”

Emil Jakobsen:  – “Rengeteget fejlődtem ott, mert egy életet kellett teremtenem, és már nem éltem otthon anyával és apával. A saját lábamra kellett állnom.”

Simon Pytlick:“Az Oure hihetetlen hatással volt a tehetségfejlesztésre. Amint az is látható, az Oure révén hihetetlenül sok válogatott játékos került a csapatba.”

Mikkel Hansen:“Nagyon jó visszaemlékezni arra az egy évre amit ott töltöttem, ez nagyon sokat jelent nekem. Egy nagyszerű év, rengeteg tapasztalattal a barátság a sport és az iskola terén egyaránt.”

Lasse Möller: “Számomra ezek voltak azok az évek, amikor komoly kézilabdázóvá váltam. Itt tanultam meg azt, hogyan kell kézilabdázóként viselkedni, edzeni és étkezni.”

Ez is érdekelheti:

Szerző: Gál Sándor/ Dániasport.hu