KÉZILABDAKIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Válogatott sztorik, Bendó Zsolt “Befejezetlen meccsek” című könyvéből, 5. rész.

dániasport.hu örömmel ad helyt olyan történeteknek melyek eddig nem kerültek a nagy nyilvánosság elé, vagy már a feledés homályába veszett az idők során. Az új, ezentúl majd minden hétfőn megjelenő sorozatunk ilyen lesz. Elsősorban a sporthoz és Dániához köthető sztorikat mutatunk be, Bendó Zsolt 2017-ben megjelent “Befejezetlen meccsek” című könyvéből.

A Ferencváros csapata 1990-ben, a Brøndby elleni UEFA-kupa-meccsre készül. Középen a szerző Bendó Zsolt.

A”Befejezetlen meccsek” nem sportkönyv.  Életrajzi ihletésű regény. De az írást, az első lapoktól az utolsóig végig kíséri a sport, azon belül a labdarúgás, kézilabda iránti rajongás. A regény írója közel ötven éve él Dániában, igazolt labdarúgó volt, később a Nemzeti Sport és más magyar, szlovákiai magyar lapok tudósítója.  Dolgozott sport tanácsadóként, az ő közreműködésével szerződött Dániába többek között  Siti Eszter, Németh Helga, Bódi Berni, Pálinger Kati, Kovacsicz Móni és az egyetlen férfi játékosként Császár Gábor. Az FCK felkérésére segített Rabóczki Balázsnak az FCK kétszeres dán bajnok kapusának beilleszkedni a csapatba, eligazodni a dán hétköznapokba. A humoros, sokszor mélységesen szomorú történet érdekes olvasmány nemcsak a sportrajongók számára. A szerző hozzájárulásával mi természetesen a sporttal kapcsolatos oldalak között szemezgettünk.

A múlthéten a 4.résszel bővítettük a sorozatunkat, ezen a héten egy újabb, immár az 5. fejezetet mutatjuk be:

Amit nem kaptam meg a futballtól, megkaptam a kézilabdától.

Hosszú éveken keresztül dolgozhattam, igaz csak mellékszereplőként, a világ legjobbjaival Európa legnagyobb klubjaival, világhírű edzőkkel és játékosokkal. Pedig a kézilabdához hűtlen lettem. Évekig csak a foci létezett az életemben. A tévécsatornák, már ebben az időben is ontották a legjobb meccseket szerte a nagyvilágból. Szárnyalt a dán labdarúgás, ami a 1992-es Eb-győzelemmel érte el a tetőpontját. Pedig volt jobb csapata Dániának. Az 1984-es Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságon, majd az 1986-os, számunkra keserű emléket ébresztő mexikói vb-n szereplő dán válogatottnál jobb nem volt soha, megkockáztatom nem is lesz.  Ez a Michael Laudrup, Preben Elkjer Larsen, Lerby, Arnesen, Morten Olsen nevével fémjelzett válogatott volt Dánia aranycsapata.
 
Kilencvenben egy telefonhívás érkezett a Ferencvárostól. 
– Bendó úrral beszélek?  – kérdezte egy hang a vonal túlsó oldalán.
– Bendó Zsolt, parancsoljon!
– Albert Flórián vagyok, egy felkérésről lenne szó – mondta a hang.
A telefon táncot járt a kezemben. Még talán meg is csíptem magam, mi van, álmodok?
Te jóságos Isten, a Flóri telefonál a Császár személyesen. Micsoda megtiszteltetés!  Ezzel a telefonhívással kezdődött a barátságunk Flórival. Jó viszonyt ápoltam vele a haláláig.
 
A Fradi, Brøndby elleni UEFA-kupa-meccsre kért fel tanácsadónak. Én kalauzoltam a megfigyelőt, Szepessy Lacit, aki, ha jól emlékszem, pályaedzőként dolgozott Nyilasi Tibi mellett. Megnéztük az ellenfél soron következő bajnoki meccsét, segítettem hotelt választani, intéztem a csapat étkeztetését, és természetesen fogadtam a csapatot a Brøndby vezetőivel. Nyíl volt az edző, akit már játékoskorától ismertem. A csapat pedig teli későbbi barátokkal. Ez volt az első ilyesfajta munkám, amit számtalan követett. Klubcsapatokkal, a válogatottal dolgoztam hasonló beosztásban.
A kézilabdához is a futballon keresztül vezetett az út. A magyar nagykövetségről kaptam értesítést, hogy egy Dániában játszó magyar kézilabdás hölgy élettársa csapatot keres. Megadhatják a számom? –állt az üzenetben.
Így ismertem meg Jeddi Manyit, aki az első fecske volt a későbbi magyar légióból. Előtte, jóval korábban csak Sterbinszky Amál szerepelt Dániában. Manyi élettársa, Németi Gyula játékostársam lett a Skovshoved öregfiúkban. A csapat a dán első osztályban játszott. Máig tartó barátság lett a találkozás eredménye, és rengeteg felejthetetlen élmény. Rajtuk keresztül kerültem egyre közelebb a női kézilabdához.
Manyi a Virum csapatában jobb lövőt játszott. Brian Lyngholm volt az edző, a későbbi dán szövetségi kapitány. Brian később a Slagelse kétszeres BL-győztes csapatának a másodedzője, egyesek szerint az „esze” volt Anja Andersen idején. Tőle kaptam kisebb nagyobb megbízatásokat, főleg tolmácsolásról volt szó. A Virum férficsapata ebben az évben bajnok lett, és mellesleg EHF-kupa-döntős. A férficsapaton keresztül lett egy kis rálátásom a nemzetközi kézilabdára. Ha magyar páros fújt nekik, engem bíztak meg a bírók vendéglátásával, vittem őket várost nézni, étterembe. Rám volt bízva, hogy jól érezzék magukat, szigorúan a megadott kereteken belül.
Már hosszú évek óta publikáltam, a szlovákiai magyar sajtóban, de főként magyar sportoldalakon jelentek meg az írásaim. Általában fociról írtam, azt hiszem az első kézilabdás interjú Manyival készült, talán a Népszavában.
Ami a futballban történt Dániában, megismétlődött a női kézilabdában. A kis ország néhány év alatt a világ elitjébe került. Nem hiába mondogattam, hogy a női kézilabda, a „szegény gazdagok focija”, a futball, főleg a mai klubfutball a pénzes nagyfiúk játékszere. Kézilabdában viszonylag kevés pénzből, rövid idő alatt csúcsra érthet egy ország vagy egy klub. Jó példa rá Hollandia, vagy éppen a Szerbiában aranyérmet szerző Brazília. A női kézilabda csúcs, mint egy körhinta jár körbe-körbe, most éppen Magyarországon tart…

Befejezetlen meccsek című könyv alapján

A “Befejezetlen meccsek” című könyv, még korlátozott számban megrendelhető az alábbi e-mail címen: zsoltbendo@hotmail.com.

A következő rész tartalmából:

Dánia a női kézilabdavilág közepe lett. Dőlt a pénz a klubokba, a válogatott megnyert minden nyerhetőt. Sikk lett Dániában kézilabdázni, és kifizetődő. Ugyanakkor a magyar női kézilabda is csúcsközelben volt. Már ekkor megkeresett néhány lány, tudnék e segíteni…

Befejezetlen meccsek című könyv alapján

Forrás: Bendó Zsolt – Befejezetlen meccsek- című könyve alapján.

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!