KÉZILABDA

Vb-esélyesként is építkezne a norvég kéziválogatott

Harminc éve nem akadt olyan világverseny, amelyre ne éremesélyesként utazott volna el a norvég női kézilabda-válogatott. Az idei spanyolországi világbajnokság esetében sem lesz ez másként, Thorir Hergeirsson csapata Európa-bajnoki címvédőként és olimpiai bronzérmesként arra készül, hogy hat év után ismét világbajnok legyen.

Norvég női kézilabda-válogatott 2015-ben nyert világbajnokságot. Fotó: Bjørn S. Delebekk
Norvég női kézilabda-válogatott 2015-ben nyert világbajnokságot. Fotó: Bjørn S. Delebekk
Norvégia az aranyéremét játszana.

A felkészülés ennek megfelelően is zajlott, bár lehet, a két, Szlovénia elleni októberi mérkőzést kihagyta volna mindenki, hiszen a 29-17-es és 26-21-es győzelemmel véget ért összecsapásokat beárnyékolta, hogy többen elkapták a koronavírust.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben a tesztelés legalább annyira fontossá vált a válogatottnál, mint a labdás felkészülés: a hétvégén egy hazai négyes tornán sikerült legyőzni a hollandokat (36-21), a dél-koreaiakat (35-23), de vasárnap az oroszok már 29-28-ras jobbnak bizonyultak.

„Azt gondolom, hogy tanulás szempontjából ez a meccs tökéletes volt számunkra. Kiderült, hogy van még néhány olyan taktikai dolog, amelyben sokkal élesebbnek kell lennünk, de érzem, hogy ez egy jó vb lesz” – nyilatkozta a Győri ETO klasszisa és a válogatott csapatkapitánya, Stine Oftedal.

Ugyanezen a véleményen volt Hergeirsson kapitány is, aki örült, hogy az oroszok elleni meccs összejött, mert láthatta, hogy bizony még építkezés vár a csapatra.

Ugyanakkor a keddi, spanyolországi megérkezés után nem sikerült eljutniuk a castellóni arénába, a teljes delegációra ugyanis koronateszt várt.

A korábbi olimpiai bajnok és háromszoros Európa-bajnok irányító, Gro Hammerseng-Edin azt mondta, hogy ez a vereség sem tántoríthatja el attól, hogy kijelentse, Norvégia továbbra is a világbajnokság nagy esélyese.

„Vannak játékosaink, akik nagyon jól szerepeltek a Bajnokok Ligájában, akadnak tapasztalt kéziseink, ez mind egy irányba mutat” – vélte.

Az biztos, hogy a hangolódásra és a játék csiszolására még lesz elég idő, ugyanis Norvégia a C csoportban kapott helyet, ahol az öt ázsiai résztvevő közül kettővel, Kazahsztánnal és Iránnal is összecsap. A harmadik meccsen Románia lesz az ellenfél, amelyből hiányzik a nagy sztár, Cristina Neagu.

Katrine Lunde 20., Camilla Herrem 17. (!) világversenyére készül.

“Még mindig hihetetlen számomra, hogy sorozatban a 17. versenyemen játszom”mondta Herrem.

A norvég női válogatott vb-kerete

Kapusok: Silje Solberg (Győri ETO), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand)
Balszélsők: Camilla Herrem (Sola), Sanna Solberg (Esbjerg)
Balátlövők: Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucuresti), Veronica Kristiansen (Győri ETO), Kristine Breistöl (Esbjerg)
Irányítók: Henny Ella Reistad (Esbjerg), Stine Bredal Oftedal (Győri ETO)
Beállósok: Kari Brattset Dale (Győri ETO), Vilde Ingstad (Esbjerg), Maren Aardahl (Odense)
Jobbátlövők: Nora Mörk (Vipers Kristiansand), Moa Högdal (Viborg)
Jobbszélsők: Marit Rösberg Jacobsen (Esbjerg)

A csoportmérkőzések programja:
December 3., péntek
20.30: Norvégia – Kazahsztán
December 5., vasárnap
15.30: Norvégia – Irán
December 7., kedd
20.30: Norvégia – Románia

Kapcsolódó tartalom:

Kiemelt kép: Bjørn S. Delebekk