KÉZILABDA

Számolni kell Dániával a női kézilabda-világbajnokságon

Szerda este a házigazda Spanyolország és Argentína összecsapásával megkezdődik a 25. női kézilabda-világbajnokság. Portálunk nevéhez méltón lássuk a dán válogatottat, amelyet azért is érdemes lesz követni, mert a középdöntőben szinte biztos, hogy összecsap Magyarországgal.

A dán női kézilabda-válogatott tagjai: balról: Anne Mette Hansen, Emma Friis, Sandra Toft és a szövetségi kapitány Jesper Jensen. Fotó: DHF.dk
A dán női kézilabda-válogatott tagjai: balról: Anne Mette Hansen, Emma Friis, Sandra Toft és a szövetségi kapitány Jesper Jensen. Fotó: DHF.dk

Százszázalékos bizonyossággal csak azért nem mondhatjuk, mert még egy csoportkört túl kell élni, de ahogy a magyaroktól elvárható, hogy a német, cseh, szlovák hármasból legalább egyet előzzön meg, ez igaz a dánokra is Kongó, Tunézia és Dél-Korea ellen.

A dánok 2020 márciusában hároméves szerződést kötöttek Jesper Jensennel, a csapat pedig az irányításával a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a negyedik helyezést érte el. 2021 első két (felkészülési) mérkőzésén kikapott idegenben Franciaországtól (22-26, 23-24), azóta viszont nem hibázott.

Áprilisban kétszer legyőzte a spanyolokat (30-27, 27-23), az októberi két Európa-bajnoki selejtezőn megverte Ausztriát (27-22) és a Feröer-szigeteket (39-19), a közvetlen vb-felkészülés részeként pedig a múlt hétvégén kétszer is elintézte az ukránokat (35-18, 35-20).

Simone Petersen lehet a titkos fegyver

Jesper Jensen kapitány nem is tagadta, a szokásoknak megfelelően a válogatottjával nagyon készül a hét a hat elleni játékra, amelyben főszerepet kap majd az Ikast irányítója, Simone Petersen. A szakmai stáb egyértelműen benne látja azt a játékost, aki a leginkább átlátja az emberelőnyös szituációkat, ezt az ukránok ellen már gyakorolta is a csapat, és hát a csoportban is lesz rá alkalma, hogy tökéletesítse a jó megvalósítással valóban csodafegyvernek számító taktikai húzást.

„Nagyon okos játékos, minden képessége megvan arra, hogy kihasználja a lehetőségeket, és képes a többiek fejével is gondolkodni” mondta róla Jesper Jensen.

„A hét a hat elleni játékot azonban nem vészhelytre tartogatjuk, nem akkor húzzuk elő, amikor pánikban vagyunk. Ezt teljesen hétköznapi támadások során használnánk, és azt hiszem, elég jó a helyzetkihasználásunk ebben” – tette hozzá.

Négy és fél éve kezdődött a nagy fejlődés

Jensen azt is kifejtette, hogy a válogatott végre ismét felszálló ágban van, így egy nagy eredmény se lenne annyira meglepő. Az biztos, hogy amíg a dán kézilabda a 90-es években és a 2000-es évek elején világszínvonalú volt (ezt három-három olimpiai és Európa-bajnoki és egy vb-arany, illetve a Slagelse és a Viborg révén 3-3 Bajnokok Ligája-elsőség is bizonyította), addig azóta össze-vissza hullámoznak az eredmények.

„Szerintem őrült jó helyzetben vagyunk, és azt gondolom, hogy nagyon ésszerűen használtuk fel az elmúlt 14 hónapot. az időt. Az Európa-bajnokság óta nagy utat tettünk meg, egyéni szinten is olyan játékosokat látunk, folyamatosan a legmagasabb szinten teljesítenek” – mondta a dán Tv2-nek.

„És ha a négy-öt évvel ezelőtti viszonylatban nézzük, akkor a klubcsapataink most magasabb szinten vannak, akadnak játékosaink, akik Európa nagy klubjaiban szerepelnek. Fokozatosan kialakult tehát a rutinunk, amitől egyre jobbak leszünk.”

Jensen azt is elárulta, honnan kell számítani a felemelkedés szakaszát: szerinte négy és fél éve, amikor az Odense elkezdte felturbózni a csapatát, az indított el egy rendkívül pozitív fejlődést otthon.

„Emiatt az összes többi dán klubnak lépnie kellett, így mostanra van egy olyan női bajnokságunk, amely rendkívül vonzó mindenki számára. Ennek minden klub a részese volt” – vélte.

Szerinte igenis számolni kell Dániával a vébén, és nem tudja, hogyan lehetett volna még jobban felkészülni. Szerinte nem szabad félni, a csoportban Dél-Korea, a középdöntőben Magyarország nagyon veszélyes rivális lehet, de szerinte minden ellenfélnek nagyon jól kell játszania ahhoz, hogy legyőzzék csapatát.

A dán női válogatott vb-kerete

Kapusok: Sandra Toft (Brest Bretagne), Althea Reinhardt (Odense)
Irányítók: Mia Rej ( Köpenhamn), Simone Petersen (Herning-Ikast), Mie Höjlund (Odense)
Balátlövők: Anne Mette Hansen (Győri Audi ETO), Line Haugsted (Viborg), Kristina Jörgensen (Viborg)
Jobbátlövők: Mette Tranborg (Esbjerg), Louise Burgaard (Metz)
Beállósok: Kathrine Heindahl (CSZKA Moszkva), Rikke Iversen (Odense)
Balszélsők: Laerke Nolsöe (Nyköbing), Emma Friis (Herning-Ikast)
Jobbszélsők: Simone Böhme (Siófok), Trine Östergaard (Bietigheim)

A csoportmérkőzések programja:
December 2., csütörtök
20.30: Dánia – Tunézia

December 4., szombat
20.30: Dánia – Kongó

December 6., hétfő
20.30: Dánia – Dél-Korea

Kapcsolódó Tartalom: