KÉZILABDA

Emil Nielsen portré

Emil Nielsen azon dán játékosok egyike, akikre illik figyelni, pláne most, a Nantes Veszprém elleni párharca okán.

Emil Nielsen a Nantes egyik legjobbja. Fotó: Nantes
Emil Nielsen a Nantes egyik legjobbja. Fotó: Nantes

Ismerjük meg most őt kicsit közelebbről.  

Emil 1997-ben született, szüleivel Aarhusban nőtt fel. Kézilabdázni tízéves korában kezdett, az első áttörés 17 évesen, 2014-ben következett számára.

Jan Nielsen sérülése miatt hirtelen be kellett ugrania, egy gimnáziumi óra közepén hívta fel az Arhus edzője Erik Veje Rasmussen, hogy ma este debütál a felnőtt csapatban, a Skanderborg ellen 28-26-ra nyertek. Debütálás jól sikerült, Emil pedig szerződést kapott az Aarhusnál a dán liga legfiatalabb játékosoként.

Karriere:

2015 – 2017 Århus Håndbold

2017 – 2019 Skjern Håndbold

2019 –          HBC Nantes

2016 végén agyhártyagyulladása miatt nem tudott játszani, olyan formája alakult ki nála a betegségnek, amely kevésbé veszélyes, ám tovább tart, hat hónapig teljes izolációban élt, a rehabilitáció is hosszú időt vett igénybe. Később egyébként volt még egy viszonylag csúnya autóbalesete is, de szerencsére senki nem sérült meg komolyan. 2017-ben azonban a Skjern csapatába került, akik korábban nagyon élénken érdeklődtek iránta.

Akárcsak később a Nantes, a hírek szerint Entrerrios edző le van nyűgözve Emil teljesítményétől mióta csatlakozott hozzájuk.

A dán sajtó szerint a játékost egymillió dán koronáért, (135 ezer euró ért) vásárolta ki a Nantes. A fiatal dán kapus azóta is jól érzi magát Franciaországban. 2016-ban övé lett a dán bajnokság legjobb védési százaléka (38 %), 2019-ben ő lett a dán liga legjobb kapusa. A 2021-es VB-n Kevin Möller mellett ő volt Niklas Landin váltótársa, Kongó ellen debütált a felnőtt válogatottban, majd lett világbajnok.

Nielsen egyébként egy kifejezetten szétszórt játékos, többször hagyta otthon felszerelését is, ahogy a képernyőn is láthatjuk, a súlyával mindig is küzdött. Nikolaj Jacobsen egyszer azt is mondta róla, hogy „nem felel meg a profi sport kívánalmainak”, technikai tudását azonban senki sem vitatja el.

A koronavírus természetesen az ő életét is döntően befolyásolta, a járvány begyűrűzésekor hazavezetett, nem szeretett volna Franciaországban karanténba kerülni. Emil Nielsen magánéletéről nem sokat tudni, párkapcsolatban él, barátnője skanderborgi.

A Veszprém elleni első meccsen pedig ismét fantasztikusan védett. Vajon ismét ő okozza majd a piros csapat vesztét?

Kapcsolódó cikk: