KÉZILABDA

BLUE LIGHT szemüveggel készül a dán női kézilabda-válogatott

A közelgő női világbajnokság kapcsán a dán női kézilabda-válogatott játékosainak és a csapat vezetőinek alvás-optimalizálása érdekében a Smarteyes-optikai lánc, úgynevezett BLUE LIGHT, kék fényt szűrő szemüveget szállít majd a dánok részéreírja a DHF az oldalán.

A dán női kézilabda-válogatott játékosa, Kristina Jörgensen próbálja a Blue Light szemüveget. Fotó: DHF.dk
A dán női kézilabda-válogatott játékosa, Kristina Jörgensen próbálja a Blue Light szemüveget. Fotó: DHF.dk
BLUE LIHGT, kékfényt szűrő szemüveg

A női válogatott folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több területet optimalizáljon a jobb teljesítmény elérése érdekében, ennek egyik lényeges területe az alvás. Ezért a Smarteyes optikai lánccal való együttműködés részeként mostantól kék fényt szűrő szemüveget kapnak mind a játékosok, mind a vezetők.

A szemüveg a kék fény kizárásával segíti a szervezetet a pihenésre való felkészülésben. Ily módon segíti az agyat, hogy aktiválja a természetes alváshormon, a melatonin termelődését, amely révén a játékosok remélhetőleg könnyebben elalszanak. A válogatottban pedig már alig várják, hogy a bajnokság ideje alatt felpróbálhassák az új szemüveget.

Már elkezdtük optimalizálni a keretet a jobb alvás érdekében a 2020-as Európa-bajnokságon is, többek között a meccs utáni protokollunkon keresztül. Ennek tapasztaltuk a jó hatását, szóval ez egy ráadás minden egyéb tevékenységünkhöz, amit a női válogatott keretein belül végzünk” – mondta Lars Jörgensen, a válogatott másodedzője, majd hozzátette:

„Tisztában vagyunk vele, hogy sokszor találkozunk képernyőkkel a mindennapi életben. Ez vonatkozik mind a játékosokra, akik videót néznek a meccs után, de különösen ránk, vezetőkre, akik gyakran éjszakánként készülnek a következő ellenfélre. Az alvás nagyon fontos összetevő a teljesítőképesség szempontjából, és mindig az utolsó százalékokat és ezreléket hajszoljuk, hogy hol tudunk még javulni. Meg vagyunk győződve arról, hogy ezen a területen is tudunk javítani.

Jó éjszakai alvás

Az pedig, hogy a kék fényt szűrő szemüveg használatával is lehet valamit nyerni, a Team Denmark szerint nagyon is valós érv, különösen a mérkőzésből a pihenésbe való átmenet során, ahol a szervezetnek alkalmazkodnia kell a magas szintű aktivitáshoz és stresszhez, illetve ennek pont az ellenkezőjéhez.

“A szemüveg a kék fény kizárásával segíti a testet a pihenésre való felkészülésben. A kék fény, ami nem csak a képernyőkben van, hanem a hétköznapi fényben is -például a termekben- élénkítő hatással bír, a meccs után pedig arról van szó, hogy kerüld a kék fényt, és hogy fel tudd hozni a melatonin szintet. Így jobban tudsz majd pihenni. A mérkőzések között a lehető legjobb rehabilitációnak kell lennie, ezért is fontos, hogy el tudjunk aludni” – magyarázza Lars Johansen, a Team Denmark sportfiziológusa.

Mielőtt a dán női kézilabda-válogatott a világbajnokságra utazna, a játékosok és a stáb egy szemüveget kapnak a Smarteyestől.

Egy feladat, amelyre a cég büszkén vállalkozik:

„A dán női kézilabda-válogatott optikus szponzoraként büszkék vagyunk arra, hogy mi is hozzájárulhatunk a jobb teljesítményükhöz. Ha nincs kontroll a látás és az alvás felett, akkor optimális teljesítmény sem lesz a pályán. Egyik látszerészünk Frederikshavnba érkezik, és mindenkire személyre szabja a szemüveget. Minden szemüvegünk speciálisan az egyéni igényekhez készül és igazodik. Természetesen ez akkor is érvényes, amikor nem válogatott játékosoknak, hanem átlagos embereknek készítünk szemüveget” – mondja Mads Kanstrup Poulsen, a Smarteyes vezérigazgatója.

A női válogatott jelenleg Frederikshavnban edzőtáborozik, és az utolsó simításokat végzik a december 2-án kezdődő világbajnokságra. Kedden utaznak Spanyolországba, és a szemüvegek a csomagban lesznek.

Kiemelt fotó: DHF.dk

Kapcsolódó Tartalom: