KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

3F Superliga tippajánló: rajt a rájátszásban

Egy hete véget ért a dán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a 3F Superliga alapszakasza, így mostantól a felsőház hat, illetve az alsóház négy-négy csapatára kell koncentrálni a folytatásban.

Fokozódó izgalmakra van kilátás a következő hetekben. Lássunk az e heti tippajánlónkat.

Superliga.dk

FELSŐHÁZ

A legjobbaknál mindenki játszik mindenkivel, azaz az oda-visszavágós rendszer miatt még tíz mérkőzés van. Ebben sokat lehet bukni és nyerni, mégis nagy meglepetés lenne, ha nem a jelenleg 65 pontos FC Midtjylland és az 56 ponttal második helyen álló címvédő FCK között dőlne el a bajnoki cím sorsa.

VASÁRNAP
14.00: AaB–Midtjylland

A listavezető egy 120 km-es túrával nyit, hiszen Aalborgban lép pályára, de Brian Priske edző azt mondta, kifejezetten örül, hogy Északon kell kezdeniük. 

Talán azért is, mert az idei két bajnokit megnyerték tanítványai a riválissal szemben: augusztusban otthon, novemberben idegenbe is 1-0-ra győztek. Ami ennél is nagyobb megnyugvást jelent, hogy a koronavírus-járványból visszatérve az edzésekhez május 22-én összemérték erejüket, és a Midtjylland nagyon meggyőző, 3-0-s győzelmet aratott. Tippünk: 2

18.00: Nordsjælland–FC København

A legutóbbi kilenc, egymás elleni tétmérkőzésből mindössze egyszer tudott nyerni a Nordsjælland a rivális FCK ellen, arra pedig még régebben, 2017. augusztus 27-én volt példa, hogy hazai pályán legyőzze a vetélytársat.

Lehet akármilyen keszekusza a címvédő szezonja, azért ezt a meccset hoznia kell. Nem csupán a két keret közötti minőségbeli különbség miatt, hanem, mert innentől csak úgy van esélye a címvédésre, ha nem hibázik. A hazaiaknak idén nem sok siker termett a legjobbak ellen, ráadásul Flemming Pedersenedzőnek komoly gondot okoz, hogy a sérült Jonathan Amon mellett az egyik védője, Ulrik Yttergård Jenssen eltiltás miatt nem játszhat. A dán lapok szerint vagy át kell állni a 3-5-2-es felállásra, vagy ha alternatív megoldásként a ghánai Clinton Antwi kap lehetőséget, akkor szóba jöhet a 4-3-3 is.

Az FCK 2013 és 2019 között hat évig képtelen volt nyerni Farumban, azonban az elmúlt bő egy évben megtört a rossz széria, és kétszer is nyerni tudott a Nordsjælland otthonában. 

Ståle Solbakken edző három játékosára, Nicolai Boilesenre, Robert Mudrazijára és Jonas Windre nem számíthat sérülés miatt Tippünk: 2

20.00: Brøndby–AGF 

A nap utolsó felsőházi mérkőzésén nagy feladat előtt áll a Brøndby, amely a jelenleg 3. helyen álló vetélytárs mögött öt ponttal található. Azaz nyernie kell, hogy tapadjon az Aarhusra.

A klubvezetés szurkolói segítséget is vár, ezért 225 nézőt vár a mérkőzésre úgy, hogy sorsolást tart a leghűségesebb bérlettulajdonosok között, akik a hazai meccsek legalább háromnegyedén részt vettek..

Igazán sajnálom, hogy ezt kell tennünk de reméljük, hogy a hatóságok hamarosan megszüntetik a tilalmat, és még több embert fogadhatunk. A vasárnapi meccsre rendkívüli döntést hoztunk ezzel a sorsolással” – nyilatkozta Ole Palma, a klub ügyvezető igazgatója.

Az AGF idén kétszer is legyőzte riválisát, a legutóbbi hat mérkőzésükön pedig mindössze egy Brøndby-siker született. A vendégek egy szerdai kupa vereség után érkeznek a fővárosba. Tippünk: X, 1

ALSÓHÁZ, 1. CSOPORT

VASÁRNAP
16.00: SønderjyskE–Lyngby

Legutóbbi öt bajnokija közül egyet sem nyert meg a SønderjyskE, de szerdán történelmi tettet hajtott végre, amikor 2-1 legyőzte a Horsenst a dán kupa elődöntőjében és bejutott a dán Sydbank -kupa fináléjába. Most itt az ideje, hogy változtasson a bajnoki mérkőzéseken mutatott formán, hiszen az élete a tét. Az alsóházi 2. csoportban jelenleg osztályozós helyen lévő csapatnak ugyanis még van esélye a biztos bennmaradásra, ehhez az öt ponttal előtte álló riválist kellene megvernie. Úgy, ahogy tavaly júliusban, idegenben már megcselekedte (3-0), igaz, otthon csak 2-23-es döntetlent ért el ellene.

A hazaiakál Rilwan Hassan, Theofanis Mavrommatis, Marc Pedersen és Jeppe Simonsen sérült, míg az egész szezonban mindössze egy idegenbeli győzelmet arató Lyngbynél Martin Ørnskov, Jesper Christjansen és Frederik Gytkjær hiányzik majd. Tippünk: 1, X

HÉTFŐ
19.00: 
Silkeborg–OB

Ha „lekaposvároztuk” az Esbjerget, akkor mit mondjuk szegény Silkeborgra? Az alapszakasz tökutolsója 16 pontra van a biztos bennmaradástól, ezt a megszerezhető 18 pontjával nem fogja kiharcolni. De az osztályozóhoz is 11 pontot kellene hoznia a SønderjyskE csapatán…

Ezek után az Odense ellen se nagyon várhatunk csodát, bár a március elsejei, idegenbeli mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, tavaly szeptemberben az OB sima 3-0-s sikert ért el idegenben.

Valami hasonlóra számítunk most is.

Tippünk: 2

ALSÓHÁZ, 2. CSOPORT

PÉNTEK
19.00:
 Esbjerg–Randers

Az Esbjerg ugyanolyan esélytelen nyugalommal készülhet, mint tette azt a Kaposvár az NB I-ben: a lebonyolítás miatt ugyanis ha matematikailag nem is, de a józan ész számításai szerint nem végezhet csoportja harmadik helyénél előbb. 

Kérdés, hogy a Hobróval szembeni ötpontos hátrányt le tudja-e dolgozni, hogy legalább az osztályozóra legyen esélye. Nos, a pénteki mérkőzésen nem érezzük úgy, hogy sok esélye lenne, a Randers a szezonban mindkétszer 3-0-ra legyőzte.

A vendégeknél Alhaji Kamara és Jesper Lauridsen kisebb sérülés miatt kimaradt az utazó csapatból, Mikkel Kallesøe viszont ismét a szakvezetés rendelkezésére áll.

Tippünk: 2

SZOMBAT
17.00:
 Hobro–Horsens

A Hobro 11 pontra van a biztos bennmaradástól, ezt nehéz lesz úgy ledolgoznia, hogy már csak 18 pontot szerezhet. Ha szombaton nem nyer a Horsens ellen otthon, akkor bajba kerülhet, márpedig a szezonbeli két meccsükön egyszer sem vette be ellenfele hálóját (0-0, 0-1).

Éppen ezért nagy érvágás, hogy eltiltás miatt nem léphet pályára a legeredményesebb csatár, az amerikai Emmanuel Sabbi.

A Horsens egy gyengébb szezon ellenére úgy hozta magát egész jó helyzetbe, hogy az utolsó három mérkőzésén három élcsapatot vert meg: sorrendben a Midtjyllandot, az FCK-t, majd a Brøndbyt. 

Az önbizalom jót tehet szombaton is, hiszen egy győzelem szinte biztos bennmaradást jelenthet. Össze is fog jönni.

Tippünk: 2

Innen folytatják a csapatok