KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bevándorlókkal erősítene a norvég kézikapitány

Nagyon büszke a csapatára Thorir Hergeirsson, a norvég női kézilabda-válogatott izlandi szövetségi kapitánya, de úgy érzi, valami még hiányzik a teljességhez.

Katrine Lunde és Nora Mørk között Thorir Hergeirsson. Fotó: Tor Erik Schrøder
Katrine Lunde és Nora Mørk között Thorir Hergeirsson. Fotó: Tor Erik Schrøder

Az szakember 20 éve dolgozik a norvég kézilabdáért, ebből 11 éve szövetségi kapitányként töltött. Szerdán újabb négy évvel hosszabbított, így a 2024-es párizsi olimpiáig marad a tervek szerint.

Az 56 éves szakember nagy álma, hogy a bevándorlói háttérrel rendelkező játékosok közül is be tudjon építeni néhányat a nemzeti csapatba.

Büszke vagyok a jelenlegi együttesre, de úgy látom, hogy nem a teljes lakosságot képviseljük. Felnőtt szinten hiányoznak a bevándorlói háttérrel rendelkező lányok. Van néhány jelöltünk a korosztályos válogatottakban, reméljük, hogy néhányuk megteheti az utolsó lépéseket. Fontos, hogy valaki mihamarabb itt legyen közöttünk és példaképessé váljon” – nyilatkozta a norvég tv2-nek.

Hergeirsson úgy látja, sok lány kezd el kézilabdázni, de amikor eljut addig, hogy komolyabban foglalkozzon egy sportággal, már nem ez a sportág lesz az elsődleges. 

Kåre Geir Lio, a norvég szövetség elnöke azt mondta, megvannak a konkrét tervei, hogyan orvosolják ezt a problémát.

Keményen dolgozunk annak érdekében, hogy mindenki számára bemutassuk a kézilabdát. Izgalmas kihívásnak tűnik bevonni új honfitársainkat” – nyilatkozta. Hozzátette, a legnagyobb gondnak azt érzi,. hogy bevándorlók anyaországában a kézilabda ismeretlen, de dolgoznak az akadályok elhárításán.

Három évre hatmillió koronát különítettünk el erre a célra” – mondta. „Hosszú távra tervezve proaktívnak kell lennünk, és úgy gondolom, hogy több bevándorlói háttérrel rendelkező ember kerülhet be a nemzeti csapatba. Nyitottnak kell lennünk abban, hogymegtalálják az utat és fejlődjenek. Használnunk kell a fülünket, a szemünket és a szívünket. Tudnunk kell, hogy amit csinálunk, a legjobb, amit tehetünk” – mondta Kåre Geir Lio elnök.

Hergeirsson szerint elsősorban a beszéd a célravezető, meg kell vizsgálni a környezetet, fel kell keresni a családokat és beszélni kell a gyerekekkel, hogy kiderüljön, mi szükséges ahhoz, hogy sportoljanak, és főleg kézilabdázzanak.

A norvég válogatott a héten edzőtáborban készült, melyről itt irtunk.

Forrás : Tv2.no Kiemelt fotó: Charly Triballeau