KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A csapatszellem jelenti a legnagyobb dán erőt

A 2004-es Európa-bajnokság óta nem volt ilyen jó helyzetben a dán labdarúgó-válogatott, amely szombaton, 18 órakor a bakui Olimpiai Stadionban Csehországgal vív Európa-bajnoki negyeddöntőt.

A dán labdarúgó-válogatott csatára  Mikkel Damsgaard 21. születésnapját  győzelemmel ünnepelheti Bakuban. Fotó : dbu.dk
A dán labdarúgó-válogatott csatára Mikkel Damsgaard 21. születésnapját győzelemmel ünnepelheti Bakuban. Fotó : dbu.dk

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány szerint ez a mérkőzés olyan esély, amire lehet, soha többé nem lesz lehetőségük.

„Az, hogy most itt lehetünk, az sok ember több évi munkája. Szeretnénk a lehető legjobban kihasználni ezt az esélyt” – mondta Hjulmand, akinek csapata a legutóbbi két mérkőzésén nyolc gólt szerzett (Oroszország 4-1, Wales 4-0).

Jaroslav Silhavy cseh kapitány szerint a dánok legnagyobb erőssége a csapatszellem, ami az Eb előtt is jellemezte őket, de Christian Eriksen szívmegállását és összeomlását követően még tovább fokozódott.

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón azt kérték Silhavytól, nevezze meg a dán válogatott legjobb játékosát.

„A csapatszellem” – jött a válasz. „Ez hatalmas erőt jelent. Ellenfelünknél nincsenek szupersztárok, de együtt nagyszerű csapatot alkotnak, és a stílusuk hasonló a miénkhez.”

A két szakember egy dologtól tart, hogy amíg az eddigi meccseket számíthatott a szurkolók támogatására, addig az azeri fővárosba nem sok rajongól kíséri el őket.

A cseheknél Jan Boril letöltötte az eltiltását, a dánoknál pedig a hírek szerint Yussuf Poulsen, Daniel Wass és Simon Kjaer is felépült kisebb sérüléséből.

A két válogatott eddig 11 alkalommal találkozott egymással, hat mérkőzés döntetlenre végződött, kétszer a dánok, háromszor a csehek nyertek. Európa-bajnokságon kétszer futottak össze korábban: 2000-ben a csoportkörben Vladimir Smicer duplájával 2-0-ra, 2004-ben a negyeddöntőben Milan Baros kettő, Jan Koller egy találatával 3-0-ra nyertek a csehek.

Legutóbb 2016. november 15-én, egy Mladá Boleslavban rendezett felkészülési meccsen találkoztak, ahol Antonín Barák góljára Nicolai Jörgensen válaszolt (1-1).

A párharc győztese július 7-én, szerdán Angliával vagy Ukrajnával találkozik majd a Wembleyben rendezendő elődöntőn.

A várható kezdőcsapatok
Csehország: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Boril – Holes, Soucek – Masopust, Barak, Sevcik – Schick
Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard – Wass, Höjbjerg, Delaney, Maehle – Braithwaite, Dolberg, Damsgaard