KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Höjbjerg nyolc éve megjósolta, hogy Dánia nyeri az Eb-t

Pierre-Emile Höjbjerg játékostársaihoz képest jobban tudta kezelni azt a traumát, ami Christian Eriksen majdnem elvesztése jelentett a dán labdarúgó-válogatottnak.

Pierre- Emil Höjbjerg  fiatalon vesztette el édesapját. Fotó: Jens Dresling
Pierre- Emil Höjbjerg fiatalon vesztette el édesapját. Fotó: Jens Dresling

A középpályást megedzette az élet, éppen betöltötte a 18. életévét, és azon dolgozott, hogy áttörést érjen el Pep Guardiola Bayern Münchenében, amikor meglátogatta az édesapja.

Az antropológia professzora, Christian Höjbjerg szenvedélyesen követte és támogatta fia karrierjét, de ezúttal nem emiatt utazott a müncheni Franz Josef Strauss repülőtérre. Az apánál nemrégiben diagnosztizálták a rákot. Megölelte a fiát, és annyit mondott: „Nem akarok meghalni.”

„Fiatalon olyan problémával szembesültem, amelyet nem gondoltam valóságosnak” – idézte az Euroman magazinnak nyilatkozó Pierre-Emile Höjbjerget a Vg.no portál.

A játékos több interjúban is elmondta, nagyon nehéz volt azzal a tudattal edzeni, és mérkőzéseket játszani, hogy édesapja beteg. Tudta, ha játszik a Bayernben sokkal több lesz a fizetése, amire szüksége volt mert ő fizette édesapja németországi kezelését.


Gólt szerzett, de gyászolt

Apja fél éven belül, 2014 áprilisában meghalt gyomorrákban, Höjbjerg a Bayern csapatával a Real Madrid elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-elődöntőn lépett pályára és nem ért haza időben. A temetés után (amelyet gyönyörű búcsúként emleget azóta is) gyorsan újrakezdte életét.

Május 17-én a Bayern Münchennel Német Kupa-döntőt nyert, tizenegy nappal később debütált a dán válogatottban, majd a nyár végén megszerezte első gólját Morten Olsen nemzeti csapatában.

„Hihetetlenül boldog voltam ott és akkor, de utána üresség, bosszúság és frusztrációvá lett rajta úrrá. Gyászoltam, úgy éreztem, nem igazságos, hogy megszereztem az első válogatott gólomat, amelyet Dániában mindenki látott, de az apám nem” – ismerte el.

Átvette Eriksen örökét

A jelenleg nős, kétgyermekes családapa úgy érezte, sokkal korábban dobták mélyvízbe és gyorsabban felnőtt.

Az Európa-bajnokság első mérkőzésén jött a majdnem tragédia, Eriksen a 42. percben összeomlott, életét csak a gyors segítség mentette meg. Höjbjerg megpróbálta átvenni a társ szerepét a középpályán, még egy büntetőt is elvállalt a 100 perc után folytatódott nyitómeccsen, de hibázott, Dánia pedig 1-0-ra kikapott.

„Nagy felelősséget vállalt a tizenegyessel, hiszen nem voltunk önmagunk. Azok után, hogy legjobb játékosunkat és barátunkat majdnem elveszítettük, csak szellemként szaladgáltunk a pályán” – mondta Kasper Hjulmand, a válogatott szövetségi kapitánya.

A következő meccsen Höjbjerg gólpasszt adott Yussuf Poulsennek a Belgium ellen végül 2-1-re elveszített meccsen, majd a továbbjutásról döntő, 4-1-re megnyert, oroszok elleni összecsapáson előbb Mikkel Damsgaardot, majd Joakim Maehlét ajándékozta meg egy-egy assziszttal.

Két évig nem lehetett válogatott

A Bundesliga valaha volt legfiatalabb Bayern-játékosa három német topklubban (a bajorok kölcsönadták az Augsburgnak, majd a Schalkénak) és két Premier League-csapatban (Southampton, Tottenham) játszott. Dolgozott Pep Guardiola és José Mourinho alatt, és 45 válogatott mérkőzésnél tart.

Már rég túllépte volna ezt a mérföldkövet, ha 2016 őszén nem veszíti el korábbi válogatott edzője, Aage Hareide bizalmát. A norvég csaknem két évig úgy irányította a nemzeti csapatot, hogy az akkori Southampton-játékost meg se hívta a keretébe.

A magyarázat az volt, hogy a középpályás rosszul reagált a 2016. október 11-i, Montenegró elleni hazai 1-0-s vereségre.

„Néha kételyem támadt abban, hogy Pierre-Emile mennyit játszott önmagáért, illetve a csapatért. Ki kellett derítenem. Jobban meg kellett ismernem. Komoly ambíciója és hajtóereje volt, de amikor a Montenegró elleni meccs után, bejelentette, hogy nem tudja vállalni a következő, Csehország elleni meccset, kételyem támadt. Azt mondta, megsérült, de egy kicsit bizonytalan voltam az egészben. Ezért egy ideig nem számoltam vele” – nyilatkozta Hareide az Eb előtt a Bt.dk portálnak.

Jövőbe látó jós?

Az biztos, hogy nyolc éve nagyon komoly terhet tett Kasper Hjulmand vállára: 2013-ban, 18 évesen ugyanis így nyilatkozott:

„Úgy tippelem, Dánia még az én játékoskoromban Európa bajnok lesz. Vannak fiatal játékosaink, akik leteszik a névjegyüket, ezért merem kijelenteni: 2020-ban megnyerjük az Európa-bajnokságot” – mondta akkor Pierre-Emile Höjbjerg.

Dánia jelenleg a negyeddöntőnél jár, szombaton, 18 órakor a bakui Olimpiai Stadionban Csehország ellen lép majd pályára. A mérkőzést a holland Björn Kuipers vezeti.

Pierre-Emile Höjbjerg 2015-ben a Szerbia elleni találkozó után sírva nyilatkozott.
Pierre Emil Höjbjerg:

 Sokak (edzők, szurkolók, csapattársak és a cikk a szerzőjének is egyik) kedvence. Pályafutása ígéretesen indult, már 17 évesen bemutatkozott a Bayern Münchenben. Ekkor viszont rákbetegségben szenvedő édesapját is támogatnia kellett, akin a klub orvosi próbáltak segíteni. Höjbjerg elmondása szerint nagyon nehéz hónapokat élt át akkoriban. Sérült is volt, de tudta, nem csupán a magas prémium miatt kell, hogy beverekedje magát a csapatba, válogatott játékos akart lenni. Ami sikerült is neki, de ezt már édesapja nem élhette meg. Jól jellemzi őt, hogy egy válogatott mérkőzés után elérzékenyült és csak felnézett az égre, mert arra gondolt édesapja most biztos büszke rá. Első gyermeke megszületése után érezte csak úgy, hogy az élet szép és akár mindennap boldog lehet. Egy igazán érzelmes labdarúgó, aki játékával vezéregyénisége lehet a dánoknak.

Kérjen tőlünk tájékoztatót és a kedvezményre jogosító kódot, írjon nekünk az info@daniasport.hu