KÉZILABDAKIEMELT HÍR

A koronavírus új lehetőségeket kínál a Vipersnek

Azt túlzás lenne állítani, hogy a koronavírus-járványnak akadnak pozitív hatásai, de tény, és ezt a norvégok is elismerik, hogy a Vipers női kézilabda-csapata a pandémiának köszönheti, hogy erősíteni tud a következő szezonra.

Gulldén, Pena és Debelic, új játékosok a Vipersnél. Fotó: Ritzau Scanpix
Gulldén, Pena és Debelic, új játékosok a Vipersnél. Fotó: Ritzau Scanpix

A Vg.no beszámolója szerint a kristiansandi klub három külföldi világsztárral is megállapodott, noha Ole Gustav Gjekstad edző szerint a fizetési lehetőségek mérföldekre vannak Európa számos más klubjától.

„De ezekben a koronavírusos időkben mégis szerződtethettünk néhány olyan játékost, akiknál egyébként esélyünk sem lett volna. Hogy miért? Mert Norvégiát sokkal biztonságosabbnak tartják, mint néhány más pandémia sújtotta országot. A koronavírus új lehetőségeket kínál nekünk.”

A szakember hozzátette, nem csupán egészségügyi, de anyagi biztonságról is szó van.

A Vipers eddig a svéd irányítóval, Isabelle Gulldénnel (Brest), a Fradit és a Siófokot is megjárt spanyol Nerea Penával (Team Esbjerg) és a horvát Ana Debeliccsel (Aszrahanocska) állapodott meg a folytatásról.

Arra nagyon régen volt példa, hogy egy norvég klub légiósokkal próbáljon meg a csúcsra törni, erre még az 1990-es évek vébén a Baekkelagets volt képes Anja és Camilla Andersennel a soraiban.

„A Larviknak komoly hegemóniája volt, és a válogatott játékosok hazatérve Norvégiába ezt a klubot választották. Most sokan játszanak külföldön, de senki sem akar hazajönni. Sőt, most éppen az látszik, hogy a Vipersből Emilie Hegh Arntzen és Malin Aune a román CSM Bucurestihez megy, míg Henny Reistad a dán Team Esbjerget választotta. Hármójukat minőségre kell cserélni, és ezt nem lehet a norvég bajnokságból megoldani” – nyilatkozta a norvég TV2 kézilabda-szakértője, Bent Svele.

Gjekstad azt mondta, eddig rendszerint hazai és skandináv játékosokhoz ragaszkodott, de most úgy érzi, ha elég jó csapatot szeretne, akkor Európa déli részéről is igazolnia kell.

„A cél, hogy versenyben legyünk a Bajnokok Ligája-elsőségért. Most sok irányítónk van, ezért valószínűleg kicsit más kézilabdát fogunk játszani. Két nagyon kreatív játékost hoztunk Pena és Gulldén személyében, ez új lehetőségeket kínál.”

Nora Mörk még egy szezonra meghosszabbította szerződését, Linn Jörum Sulland esetében az lesz a döntő, hogy a test mit bír még el, egyáltalán akarja-e folytatni a profi sportot.

Nerea Pena így nyilatkozott az új klubjának:

A Vipers egy kiváló csapat. Sok játékost ismerek, és sokszor játszottam ellenük is. Ezen kívül tetszik, ahogy a Vipers játszik. Amikor új klub mellett döntök, mindig tájékozódom hogyan kézilabdáznak. Úgy gondolom, hogy jól be tudok majd illeszkedni a Vipers játékrendszerébe, és biztos vagyok benne, hogy segíthetek a csapatnak.

Annak ellenére, hogy nem tudtam ellátogatni Kristiansandba ismerem a várost. Legutóbb januárban ott voltam az Esbjerggel és a FTC -vel is jártam már ott. Az, hogy a város a tenger mellett helyezkedik el nagyra értékelem.

Egy nagyon jó kézilabdázót igazoltunk, aki jó látja át a pályát, emelet jó egyéni tulajdonságokkal is rendelkezik. Nerea jól tud másokat gólhelyzetbe hozni, és jó az egy-egy elleni párharcokban is.

 Ole Gustav Gjekstad a Vipers Kristianstand vezetőedzője

“Várom már, hogy Norvégiába jöhessek. Spanyolországban sokat beszélünk a norvég hegyekről, ezért remélem, lesz a lehetőségem, hogy megnézzem az országot is.

A célom mindig az, hogy Final4-ba jussak a csaptommal, segíteni akarok ebben és elérni ezt a célt. Úgy gondolom, hogy a Vipers csapatával a következő szezonra jó lehetőségünk lesz erre, nagyon várom, hogy a klubban játszhassak.

A Vipers, mint mondtam, jó csapat fantasztikus játékosokkal. Ismerem az edzőt is, és tudom, hogy jól dolgozik. Nagyon jó érzésem van, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a klub elérje céljait“-mondta Nera Pena a klub honlapján.

Kiemelt kép: Ritzau Scanpix