KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Akit még a Manchester United és az FC Barcelona is irigyel.

Claus Steinlein az FC Midtjylland igazgatója a napokban a dán Børsennek nyilatkozott az klub felépítésről a sikereiről és arról is, miért irigyli Őket a Manchester United és az FC Barcelona.

Claus Steinlein 1999 óta dolgozik igazgatóként az FCM-nél. Fotó: Jeppe Bøje Nielsen Børsen.dk

Az FC Midtjylland abszolút a klub saját akadémiájára épül, és nem utolsósorban azokra az adatokra, amelyekhez  a dán 3F Superliga listavezetőja a Smartodds-on keresztül hozzáfér és a klubtulajdonos, Matthew Benham révén elérhetők számukra. Összességében ezek az adatok segítik elő, hogy az FC Midtjylland ilyen egyedülálló helyzetbe kerülhetett.- állítja Claus Steinlein vezérigazgató egy interjúban.

Az elmúlt két évben az FC Midtjylland több mint 120 millió DKK (16 milló EUR) nyereséget ért el, és elsősorban a játékosok értékesítése tette a gazdaságilag nyereségessé a jütlandi klubbot.

Az elmúlt néhány évben az FCM-nek többek között sikerült értékesítenie olyan játékosokat az akadémiájáról, mint Andreas Poulsen, Rasmus Nissen, Pione Sisto és Paul Onuachu, miközben szintén fönyereménynek bizonyultak az olyan “Smartodds-játékosok”, mint a norvég Alexander Sørloth (napjainkban már a török liga legdrábább játékosa)és Dominik Drexler.

Mindez azonban a klub akadémiájának 16 évvel ezelőtti megalapításával kezdődött, és mára a farkasok olyan technikai stábbal büszkélkedhetnek, amely elött a világ legnagyobb klubjai is elismeréssel fognak adózni – mondja Steinlein.

Még az FC Barcelona és a Manchester United irigykedve figyeli  az FC Midtjylland adatbázisát

Claus Steinlein, FC Midtjylland igazgatója.

Flemming Broe és én 2003-ban ellátogattunk Nantesbe, hogy megnézzük a klub akadémiáját, amelyre évente 30 millió dán koronát költöttek. Akkoriban az összes dán klub azt mondta, hogy nálunk ez elérhetetlen. De mi Midtjyllandban úgy gondoltuk, hogy meg lehet csinálni, ezért találtunk rá egy skandináv modellt. Kezdetben nagyon sok kritikát kaptunk érte, a DBU-tól is (Dán Labdarúgó Szövetség – szerk), mert ez nem felelt meg az otthoni kultúrának – mondja Claus Steinlein a Børsennek, továbbá hozzáteszi:- Ìgy lehet igazi pioneernak lenni, amikor több felöl támadnak, de te állva maradsz. Ma pedig ott tartunk, hogy még a Manchester United és a Barcelona is irigykedik az adatbázisunkra.

2019 nyarán az  megnyitotta kapuját az FCM Guldminen (aranybámya – szerk) nevü  sportiskolája , ahol hamarosan tanulni fognak a gyerekek legészen a 0. és 9. osztályig. 

Az iskolán kívül a gyermekeknek folyamatosan fejleszteni fogják a labdarúgással kapcsolatos készségeiket is.

AZ FC Midtjylland ambíciói végtelen nagyok a Guldminen iskolával kapcsolatban.

Csalódott leszek, ha 20-30 év alatt nem nevelünk ki egy  olyan játékost, aki megnyeri az aranylabdát, a Ballon d’Or-t. Ez az, amire vágyom, amiről mindannyian álmodunk a klubnál, és amire építünk egy iskolát. Ily módon egész évben, az év minden napján képesek leszünk arra, hogy elgondolkozzunk, mi szükséges az odáig való eljutáshoz . Ugyanezt láttam, amikor elindítottuk az akadémiát, és azt mondtam, hogy juttassunk el két játékost a 2010-es világbajnokságra.

Az nem elég, ha csak az U17 és az U19 bajnokságot nyerjük meg , hanem még keményebben kellett dolgozni ahhoz, hogy ide vonzuk a legjobb edzőket és játékosokat. A dél-afrikai világbajnokságra már tudtunk két játékost is adni, Simon Kjær-t és Winston Reid-t is ott volt 2010-ben. Szóval ha törik, ha szakad, nekünk kell egy olyan játékos, akit kinevelünk és a legmagasabb szinten játszik, végül megnyeri a Ballon d’Ort – mondta Steinlein 2019 januárjában a Tipsbladetnek adott interjúban.

Az FCM akadémiájáról már régebben is beszámoltunk akkor, az igazgató, a külföldi játékosok integrálásáról beszélt, amiben elhangzott az is, ha nem igazolna külföldről afrikai vagy kelet európai fiatal játékosokat, akkor nekik sincs Simon Kjær-ük (AC Milan) .

Az is köztudott, hogy a védőért kapott pénzt forgatták vissza az Akedémia, fejlesztésére.

Jelenleg két magyar játékost tartozik az FC Midjylland-hoz, Korcsmár Zsolt ( 3F Superliga) illetve Puskás Zsombor (U17-19).

1999-ben két klub labdarúgó klub a Herning Fremad és az Ikast egyesültek és lett a nevük FC Midtjylland, utalva a térségre azaz a közép (Midt) Jylland-ra.

Az FCM jelenleg 12 pont elönnyel áll a táblázat élén az FC København elött a dán pontvadászatban a 3F Superligában.

Fordítás : Németh Tamás.

Kiemelt kép: Fotó: Jeppe Bøje Nielsen, Børsen.dk