KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Koronavírus idején a dán kézilabdáról

Majd három héttel ezelőtt játszották le az utolsó kézilabda mérkőzést Dániában. A koronavírus miatt április 20.-ig felfüggesztett bajnokságban már látni pislákoló fényeket a jövő tekintetében.

Abbing Odensebe igazolása nagy nyeresége lehet a dán ligánnak is. Fotó : Sebastien Bozon / Ritzau Scanpix

A dán kézilabda csapatokat tömörítő szervezet továbbra is a kormány iránymutatása alapján cselekszik, így tett akkor is amikor a bajnokságok felfüggesztésére hoztak intézkedéseket.

A kezdeti pánik után, mely a dán (sport)társadalmat érintette, a kormányuk a koronavírus által okozott bevétel kiesés kárpótlására tett ígéretet. Egyelőre amíg a pontos adatok, illetve az elmaradt bevételek nem ismertek, a sportklubok nehezen számíthatnak támogatásra.

A dán gazdaságot viszont topformában találta a COVID-19 nevezetű vírus, ennek hatására a kormány a gazdasági, illetve a munkahelyeket megmentő intézkedésekbe kezdett már az első napokban is. Ezek az intézkedések viszont már a sportklubokat is érintette, hiszen a gazdasági társaságként sport-vállalatoként működnek. A dolgozók megtartására hozott javaslatok tartalmaznak egy olyan kitételt, hogy az állam átvállalja a teljes állásban bejelentett dolgozó bérét, maximum havi 23.000 dán koronáig. A klubok ezért hazaküldték az alkalmazásban álló dolgozókat illetve a sportolókat is, a fizetés kompenzációra tekintettel, de munkára, “home office-re” sem kötelezhetik őket.

A rövidtávon a válság kezelések megtörténtek, ennek hatásra a kiadásokat a klubok tudják csökkenteni, illetve egy kis lélegzetvételhez jutnak mielőtt még ők is lélégéztőgépre kerülnének.

A dán kézilabda szövetség, a DHF is keresi a lehetőséget miként tudja majd segíteni a klubokat, de jelenleg korai még arról beszélni milyen intézkedésekkel, illetve anyagi támogatással tudják majd ezt véghez vinni. – áll a szervezet igazgatójának Thomas Christensennek a levelében a DHF oldalán.

A szinte állami támogatás nélkül létező dán kézilabdában mégis látni a reményt.

Helene Elver és Angelica Wallen az Odense Håndbold két legújabb szerzeménye.
Fotó: odensehaandbold.dk

Több klub is tervezi a jövőt, egymás után jelentik be átigazolásaikat a jövő évre, bízva a szponzorok további támogatásában.

Női csapatoknál és itt is inkább a kisebb költségvetésű kluboknál történt több játékosmozgás. Ez azzal is magyarázható, hogy jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak. A női HTH-liga játékosai 70-80 %-a eddig is félprofi státuszban volt, várhatóan továbbra sem lesz változás ebben. Az élcsapatok sem tétlenkedtek igaz többen, már a jóval a vírus megkezdése előtt megkötötték a szerződéseket a jövő évre. Gondolunk itt Lois Abbingh Odensébe igazolására, de a dán válogatott jobbátlövő Mette Tranborg Esjbergbe való távozása is már hónapokkal ezelőtt realizálódott. Az Odense amellett, hogy hosszabbított néhány fiatal játékossal érkezett is erősítés a távozó tíz játékos helyére. A fiatal Helene Elver nagy tehetségnek ígérkezik az irányító poszton, ahol a kézilabdázás Cruyff-ja, Nicke Groot lesz a mentora. Az új edző személye mellett sem mehetünk el, Ulrik Kirkely az olimpia után kapcsolódott volna be teljesen a munkába, mert a japán női kézilabda válogatottját irányította volna a tokiói olimpián, amelyet 2021 nyarára halasztottak el. Kérdéses, hogy tovább folytatja-e a munkát a felkelő nap országában vagy teljesen az odensei munkájára tud majd koncentrálni, eddig mindenesetre úgy tűnik az új csapata élvez nagyobb prioritást.

Több pozítiv példa a segítségre, fan-klub vett játékost

Nem várt bevételre tett szert a Herning-Ikast női kézilabdacsapata, a herningi önkormányzat érezte úgy, hogy most itt az ideje segíteni a város profi klubjait, így a női liga csapat 150.000 koronát (20.000 EUR) kapott, de a másodosztályú férfi kézilabda az HC Midtjylland is 300.000 dán koronához jutott. Emellett a HIH csapata eladta a riválisnak a már válogatott összetartásra is behívott 18-éves Emillei Steffensent balátlövőt a Nykøbing Falster csapatának. A még Dániában is szokatlan transzfer, a sárga-kék csapat fan-klubjának anyagi támogatásával jött létre, egyszerűen összedobták a játékos kivásárlási árára a pénzt a szurkolók. Emelett a sjællandi klub európai szinten is igazán tehetséges fiatalokat csábított magához.

Emília Steffensent ért a szurkolói klub fizetett pénzt. Fotó:Nykøbing Falster Håndboldklub

A Randers HK is svéd válogatottal erősít (Kristin Thorleifsdottir) és továbbra is a céljuk, minél hamarabb visszakapaszkodjanak a legjobb 4-közé.

Az Aalborg EH az edzői poszton erősíti meg keretét. Rinkøbing, Viborg és Nantes után, újra Allan Heine veszi át a régen szebb napokat látott aalborgi női kézilabda élet első számú klubját.

Említésre érdemes, a ligában több mint tíz év után vissza térő Horsens csapata is, akik egy edzőváltás után már kezdenek magukra találni, a bajnok Team Esbjerg legyőzésével már megmutatták jövőre is liga csapatként kell tekinteni rájuk. Ennek megfelelően meg is kezdték az erősítéseket.

Női csapatokkal ellentétben már a férfi liga csapatainak vezetői nem ennyire szorgalmasak a “home-officeban”, igaz a béreiket egyenlőre állja az állam a fizetési kompenzáció keretében, feltételeként viszont nem dolgozhatnak.

Nagyobb összegek mozognak a férfi ligában, ezért talán most ott jobban érezhető és érthető a csend az átigazolási piacon. Az utolsó három hétben nem jelentettek be senkit, de termesztésen előtte volt játékosmozgás, amiről mi is beszámoltunk a Facebook oldalunkon, ahol a GOG jelentett be két dán világbajnokot, a válogatott beállóst Anders Zacharriasent, aki a Flensburgból tér vissza a dán ligába és Morten Olsent (Hannover), akit a tavalyi év legjobbjának választottak a Bundesligában.

A Skjern férfi kézilabda klub társadalmi elnöke viszont pozitív dolgokról számolt be a dán tv2 sportnak adott nyilatkozatában.

Még maga is meglepődött amikor telefonhívást kapott az egyik szponzoruktól.

Egy támogatónk hívott a múlt héten, jelezni akarta felénk, hogy tudja nehéz idők elé nézünk, de mivel az ő cégét nem érintette nagyobb mértékben a koronavírus által okozott gazdasági válság, ezért mint egy követendő példaként azok a cégek felé akiknek módjukban áll támogassák továbbra is a Skjern kézilabda klubot. A cégvezető határozott volt és elmondta a 70.000 koronás évi támogatását további 20.000 koronával megemeli. – mesélte boldogan Carsten Thygesen a skjerni klub társadalmi elnöke.

A Bajnokok ligájában szereplő Aalborg Handball igazgatója Jan Larsen is élvezi a szurkolók összefogását, bár tudja a nagyobb szponzoraik érintettek lehetnek a korona krízisben, így még nehéz megmondani, hogyan tudják majd őket támogatni a jövőben. Természetesen bízik a helyi kisebb-nagyobb szponzorok további lojalitásában, ami eddig is imponáló volt számára.

Ahogy eddig is továbbra is kénytelenék lesznek a dán sportklubok innovatív megoldásokat találni a támogatók szerzésére, hiszen nem számíthatnak nagy összegekre az államtól illetve az önkormányzatoktól. Különböző ötletekkel álltak vagy állnak elő ezekben a hetekben. A TTH Holstbero csapata néhány volt és mostani játékosa például saját készítésű címkéket ragaszt sörös rekeszekre, hogy ezzel is inspirálják a vevőket a termék megvásárlására, így juttatva több szponzor pénzhez a klubot. Az akció sikerére volt játékosok is örömmel jelentkeztek Sandra Toft, Kristina “Mulle” Kristiansen, Magnus Bramming, sem feledkezett meg régi munkaadójáról.

Ezenkívül több klub is arra hívja fel a különböző közösségi oldalakon a szurkolóik, követőik figyelmét, hogy vásárlásukkal támogassák a helyi szponzoraikat, legyenek lojálisak minél jobban, hiszen ezzel is segítik a vállalkozásokat melyektől szponzori pénzeket kapnak, kaphatnak.

Egy kis áttekintés a csapatok várható jövő évi keretében.

Így állnak áprilisban az átigazolások a női HTH-ligában.

Team Esbjerg

Érkezik:
– Mette Tranborg (Odense Håndbold)

Távozott:

– Carla Monti Dannielsen (Dortmund)

Odense:

Érkezett:

– Ayaka Ikehara (NFH)
– Lois Abbingh (Rostov-Don)
– Rikke Iversen (Silkeborg-Voel)
– Malene Aambakk (Molde HK)
– Laura Grosen (DHG)
– Helene Elver (Aarhus United)
– Katja Johansen (DHG)
– Angelina Wallén (NFH)

Távozott:

– Mette Tranborg (Team Esbjerg)
– Ingvild Bakkerud (Herning-Ikast Håndbold)
– Susanne Bækhøj 
– Nathalie Hagman
– Kathrine Heindahl (CSKA Moskva)
– Stine Jørgensen (Bietigheim)
– Trine Østergaard (Bietigheim)
– Anne Mette Pedersen (Befejezte az aktív karriert)
– Susanne Madsen (Horsens)
– Nadia Offendal (Paris 92)

Viborg HK

Érkezett:

-Emma Friberg ( Aalborg EH)

Távozott:

-Anna-Sofie Filtenborg (Horsens),

– Josephine Nordstrøm

Silkeborg-Voel

Érkezett: –

Távozott:

-Rikke Iversen (Odense Håndbold)

Koppenhága Håndbold

Érkezett:

-Sofia Hvenfeldt (H65 Höör)

Távozott:

— Debbie Bont (Metz Handball)
– Paulina Uscinowicz

Herning-Ikast Håndbold

Érkezett:

– Line Mai Hougaard (Randers HK)
– Ingvild Bakkerud (Odense Håndbold)

Távozott:

– Tonje Løseth (Brest Bretagne)
– Mathilde Bjerregaard (Befejezi a karriert)
– Emilie Steffensen (NFH)

Arhus United

Érkezett:

– Marielle Martinsen (Aker)
– Thea Skuladottir ()

Távozott:

– Celine Lundbye Kristiansen (NFH)
– Helene Elver (Odense Håndbold)
– Julie Pontoppidan (Randers HK)

Randers HK

Érkezett:

– Julie Pontoppidan (Aarhus United)
– Sidsel Mejlvang (Skanderborg Håndbold)
– Christina Hansen (Egne rækker)

– Kristin Thorleifsdottir (HK65 Höör)

Távozott:

– Line Mai Hougaard (Herning-Ikast Håndbold)
– Jamina Roberts (Barsel)
– Katrine Larson (Skanderborg Håndbold)
– Josefine Dragenberg (TTH Holstebro)
– Julia Eriksson
– Sabine Pedersen
– Celine Sivertsen

Nykøbing Falster HK

Érkezett:

Celine Lundbye Kristiansen (Aarhus United)
– Johanna Forsberg (IK Sävehof)
– Mia Svele (Storhamar)
– Emilie Steffensen (Herning-Ikast)

-Nikita Van der Vliet (Voc Amszterdam)

Távozott:

– Ayaka Ikehara (Odense Håndbold)
– Isabella Jacobsen (TTH Holstebro)
– Mathilde Kondrup Nielsen
– Anna Lagerquist
– Angelica Wallén (Odense Håndbold)

TTH Holstebro

Érkezik:

– Isabella Jacobsen (NFH)
– Josefine Dragenberg (Randers HK)

Távozott:

– Kaya Kamp (TuS Metzingen)
– Nikoline Lundgreen (IF Skövde)
– Laura Jensen (IK Sävehof) 
– Ilda Kepic
– Trine Knudsen (Horsens), – Marie Mose,(-),- Line Frandsen (-)

Horsens Håndbold

Érkezett:

-Trine Knudsen (Holstebro),

– Susanne Madsen (Odense),

– Stephanie Andersen (Silkeborg Voel),

– Anne-Sofie Filtenborg (Viborg) ,

-Celine Holst Elkjær (Skandeborg)

Távozott:

– Line Skak (-), Sofie Fynbo (-)

Ajax Koppenhába

Érkezett: –

Távozott: –

Aalborg EH

Érkezett:

-Allan Heine vezetőedző (Nantes)

Távozott:

-Emma Friberg (Viborg HK)

[team_standings 3142]

Kiemelt kép : DHF.dk