KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A Premier Liga történetének legjobb kapusa – Peter Schmeichel

A Premier Liga legendái nem győzik dicsérni a dán Európa bajnok kapust Peter Schmeichelt, amikor arról kellett dönteniük ki volt az angol bajnokság legjobb kapusa.

Peter Schmeichel üdvözli a Manchester United szurklóit egy jótékonysági mérkőzésen. Fotó : Andrew Yates / Ritzau Scanpix

A dán kapus legendát nem felejtették el Angliában, a legnagyobb sikerei színhelyén a 90-es években, abszolút a világ egyik legjobb kapusának számított.

160.000 angol szavazott a múlt héten arra, ki volt a legjobb kapus a Premier Liga történetében, Peter Schmeichelt válaszották az első helyre.

A BBC állított össze egy tízes listát, amin az angol foci liga legendái, többek között Gery Lineker és Ian Wright vitatkoztak egy podcastban hétről-hétre.

A legjobb kapus volt aki ellen játszottam a karrierem során. Egy fenomenális kapus. Hihetetlen karrierje volt -mondta a dicsérő szavakat Schmeichelről Gary Lineker.

Egymás ellen játszott a 90-es évek elején a csatár, a Tottenham mezében nézett farkas szemet a dán óriással, aki akkor a Manchester Unitedben mezében védett.
Azokban az időkben az Arsenal csatára Ian Wright is sokszor próbálkozott gólt rúgni régebbi riválisának.

Gólt rúgni csak barátságos meccsen tudtam neki. Ő volt az egyetlen kapus akitől tartottam egy meccs előtt, jó volt nagyon. Őszintén mondom nagyon utáltam őt kapusként, tudtam milyen jó játékos.”– mondta Wright

A szavazás végeredménye

Itt megtekinthető, hogyan szavazott a 160.000 angol foci rajongó a BBC által meghirdetett szavazáson.

  1. Peter Schmeichel (310 mérkőzés, 128 kapott gól nélkül )
  2. Petr Cech (443 mérkőzés, 202 kapott gól nélkül)
  3. Edwin van der Sar (313 mérkőzés, 132 kapott gól nélkül)
  4. David Seaman (340 mérkőzés, 140 kapott gól nélkül)
  5. David de Gea (304 mérkőzés, 108 kapott gól nélkül)
  6. Alisson (58 mérkőzés, 31 kapott gól nélkül)
  7. Ederson (99 mérkőzés, 45 kapott gól nélkül)
  8. Jens Lehmann (148 mérkőzés, 54 kapott gól nélkül)
  9. Shay Given (451 mérkőzés, 113 kapott gól nélkül)
  10. David James (572 mérkőzés, 169 kapott gól nélkül)

252 mérkőzést játszott Peter Schmeichel a Manchester Unitedben 1992-1999 között, majd 29 mérkőzés jutott neki az Aston Villában és a Manchester Cityben is.

A dán kapuslegenda házasságkötéséről itt írtunk : https://daniasport.hu/megnosult-a-manchester-united-legendaja-peter-schmeichel/

Forrás: TV2 sport.dk