KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Az FC København új átigazolási stratégiája.

Ståle Solbakken az FC København norvég  menedzsere egy új átigazolási stratégiát venne fontolóra a jövőben, ami növelhetné a transzfereinek a hatékonyságát és számát az átigazolási piacon – ez a sajátnevelésű játékosok beépítését és a fiatal potenciális tehetségek felkutatását jelentené.

FC Koppenhága öltözőjében, középen az edzővel Ståle Solbakkennel. Fotó: fck.dk

Nem kétséges, hogy javulnunk kell a tehetségfejlesztésben.

Amikor néhány héttel ezelőtt a Tipsbladet egy cikket hozott le arról, hogy a klubbok hogyan használják  saját tehetségeiket, akkor a cikkből fény derült arra, hogy  az FC Københavnban viszonylag alacsony volt  a sajátnevelésű játékosoknak a száma. Csak Mohamed Daramy javított ezen a statisztikán ebben a szezonban, és ezen szeretnének változtatni a jövőben.

Jobbnak kell lennünk a játékosok fejlesztésében és a fiatalok bevetésében egyaránt.

Ståle Solbakken az FCK vezetőedzője.

Ugyanakkor meg kell találnunk az egyensúlyt. Mi az FCK vagyunk, és tehetségfejlesztő klubnak kell lennünk. De nem lehetünk olyan akadémia, amely nem nyer bajnokságot. Nem lehetünk olyan akadémia, amely nem játszik Európai kupaporondon. Nemzetközi meccsek alakítják ki és növelik egy-egy játékos vételárát. Ezért itt kell megjelenni a játékosainknak, hogy utána igazán jó pénzért értékesíthessük őket.

Jó példák az utóbbi évekről

Denis Vavro-t közel 100 millió koronaért (13 euró)adtuk el Lazio-nak, mert két kiváló meccset játszott tavaly az Atalanta ellen. (A szlovák válogatott játékost mindössze 1,4 millió euróért vették meg a szlovák Zilina csapatától.-a szerk) Joronen lett az utóbbi évek második legdrágább kapusa, mert jól teljesített az Atalanta elleni büntetőpárbajban”  – mondta Ståle Solbakken.

Fiatal potenciális játékosok megszerzésében látják a jövőt

Nem csak az FCK saját utánpótlásának fiatalabb játékosainak kell a pályán lennie. Az FCK-nak fel kell kutatni és meg kell vásárolni a fiatal, de máshol pallérozodó tehetségeket, akiket aztán a klub még tovább tud fejleszteni.

Azon gondolkodunk, hogy bátrabban kísérletezhetnénk az átigazolási piacon. Amikor meg vagyunk győződve arról, hogy a kiszemelt játékos tökéletesen illeszkedne a játékstílusunkhoz és a klubunkhoz, a játékos képzett, fejlett még ha drága is, megvásárlásával elérhetjük, hogy nálunk teljesedjen ki a karrierje, így jóval magasabb áron tudnánk tovább értékesíteni.

Ehhez viszont elképzelhető hogy ki kell lépnünk a kényelmi zónából az átigazolási időszakban, és igazán vonzó fiatal játékosokat kell vásárolnunk” – mondja Ståle Solbakken, aki azonban nem akarja megváltoztatni a  játék stílusát.

Fontos, hogy fenntartsuk és fejlesszünk egy nemzetközi játékstílust, ugyanakkor  a fejlődésünk is biztosítva legyen. Mi azon kevés csapatok egyike vagyunk, amely tiszta zónarendszerben védekezik , majd a támadások során arra a stílusra váltunk, amelyik a legjobban illeszkedik a játékosok egyéni képességeihez”- vázolta elképzeléseit Ståle Solbakken.

Dennis Vavro és Jesse Joronen volt a két hős az Atalanta ellen 2018 októberében, amikor tizenegyes párbajban jutottak be az Európa Liga csoportkörébe. A két játékos remeklése sok pénzt hozott az FC Koppenhága számára.

Kiemelt kép: Samy Khabthani FCK.dk

fordítás: Németh Tamás, dániasport.hu