KÉZILABDA

Berge gyűlöli a 7 a 6 elleni játékot, de világbajnokot faragna Norvégiából

Az előző két világbajnokságon is bejutott a döntőbe, de mindkétszer kikapott a házigazdától a norvég férfi kézilabda-válogatott, amelyet 2017-ben Franciaország, 2019-ben Dánia győzött le az utolsó mérkőzésen. Christian Berge szövetségi kapitány nem véletlenül éhes az aranyra a közelgő vébén.

Christian Berge 2014 óta irányítja a norvég férfi kézilabda válogatottat. Fotó: Tt News Agency / Ritzau Scanpix
Christian Berge 2014 óta irányítja a norvég férfi kézilabda válogatottat. Fotó: Tt News Agency / Ritzau Scanpix

A januári, egyiptomi torna előtt a Nettavisen készített hosszabb interjút a norvég kapitánnyal, aki elmondta, a fő feladat már az ellenfelek elemzése lenne, de most a koronavírus-járvány miatt sok más dologgal kell foglalkoznia, például, hogy a válogatott hol gyülekezzen.

„Kétszer nyertünk eddig ezüstöt, így most természetesen az a cél, hogy ennél jobb eredményt érjünk el. Azaz világbajnokok legyünk. Valahányszor pályára lépünk, minden egyes mérkőzést meg akarunk nyerni. És ha eleget nyerünk, akkor megkapjuk az aranyat is” – nyilatkozta.

Szerinte 2016 óta folyamatosan jól teljesít a csapata, a 2018-as kisiklást leszámítva, amikor az Európa-bajnokság 7. helyén zártak, négyszer is elődöntőt vívhattak, egy Eb-bronz mellett két vb-ezüst a termés.

„Ami a vezetési stílusom illeti, kapcsolatkezelést folytatok, mert nekem ez a kézilabda. A játékosként szerzett és bevált tapasztalatokat felhasználom a saját filozófiám kialakításához. Ha magáról a játékról van szó, akkor az kell, hogy mi legyünk a világ leggyorsabb csapata. Az elvárásaink egyértelműek a játékosokkal szemben” – tette hozzá.

Berge szerint a játékosok közötti kapcsolaton van a fő hangsúly, szerinte az örömnek kell jellemeznie azt, amit csinálnak, különben nem jutnak el sehova.

„Nagyon fontos, hogy az építkezés részei legyenek, ezért arra törekszem, hogy bevonjam a őket abba, miért játszunk úgy, ahogy. Minél jobban boldogulunk együtt, annál jobban játszunk a pályán” – állapította meg.

Szerinte a klubmunkára nagy szükség van, mert a játékosok fejlődését és egyéni képességeit kevéssé tudja befolyásolni az által, hogy évente csak négyszer találkozik velük.

„Az a feladatunk, hogy minden játékost hozza a legjobb formáját, azt tegye bele a rendszerbe és onnantól kezdve minden az interakcióról szó, hogy mennyire tudnak hatni egymásra. Nem mondhatom, hogy lenne taktikai példaképem, inkább úgy fogalmaznék, hogy sok különböző edzőtől merítettem ihletet. Például sokat tanultam a futballedző Nils Arne Eggentől, hogyan épített csapatot a Rosenborgnál.

Ami nagyon érdekes, hogy bár négy év fél éve együtt él a sportága a 7 a 6 elleni játékkal, Berge még mindig nem rajong érte.

„Arra rájöttem, hogy ha a szabály továbbra is fennáll, akkor többet kell kihoznom belőle. Azt megértem, hogy a klubcsapatok használják, de a válogatottaknál ez egy kicsit nehezebb, nincs a begyakorlására extra idő. Nem véletlen az sem, hogy több edző is elégedetlen ezzel, számomra a kézilabda a párharcok megnyeréséről szól, de 7 a 6 ellen ez elveszíti ezt a hatását.”

Állítja, a legjobb játékosoknak a legjobb klubokban kell szerepelniük, ugyanakkor az sem véletlen, hogy a keretben mindig szerepeltet olyat, akit a norvég élvonalból emel ki.

Az öltözőben mindig akad olyan játékos, akire támaszkodhat, ilyen a tehetséges magdeburgi Christian O`Sullivan, illetve a Kiel szupersztárja, Sander Sagosen, aki él-hal a kézilabdáért.

„Sagosen továbbra is a világ legjobb játékosa akar lenni. Semmi különöset nem teszek, hogy motiváljam, mert ő mindig készen áll arra, hogy a legjobbját nyújtsa a pályán.”

Arra viszont nem tudott válaszolni, meddig marad a válogatott élén.

„Jó kérdés, nagyon bizonytalan vagyok. Amíg jól érzem magam szövetségi kapitányként, addig maradok. Még nem nyertem semmit, de ez a nagy célom. Aztán ha összejön egy aranyérem, lehet, hogy új szemmel kell néznem mindent.”

Magnus Abelvik Rød nélkül Norvégia
Magnus Abelvik Rød nem játszik Egyiptomban a világbajnokságon. Fotó: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix
Magnus Abelvik Rød nem játszik Egyiptomban a világbajnokságon. Fotó: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

A norvég csapatból biztosan kimarad majd (kéz sérülés miatt) Magnus Abelvik Rød a Flensburg jobbátlővője. Igaz a játékos lemondta a szereplést, hétvégén klubcsapata egyik legjobbja volt hat góllal, amikor Lipcsében nyert a Flensburg-Handewitt 29-24-re.

Kapcsolódó cikk: