KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Botrány a dán kézilabdában: gyakori volt a testszégyenítés az ifjúsági válogatottban

Egyre nagyobb botrányt okoz Dániában a nyilvános mérlegeléssel járó testszégyenítés, pontosabban az ezzel kapcsolatos korábbi esetek kipattanása. A Dániasport korábban írt olyan dán női labdarúgóról, aki hasonlót élt át angliai légióskodása során, a legfrissebb fejleményeket azonban az ország sikersportága, a kézilabda prezentálta.

Dán női kézilabda-válogatott

A nyilvános mérlegelés 15 éven át kötelező volt az ifjúsági kézilabda-válogatottban, nyilatkozta vasárnap a Jyllands-Postennek 15 egykori és jelenlegi játékos. Nem mindenki vállalta névvel, aki igen, azok között pedig olyan klasszisok találhatók, mint az egykori junior Európa-bajnok, felnőtt vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Kathrine Heindahl (Esbjerg) és Louise Burgaard (Metz).

A lap azt írta, a 2004-től 2019-ig tartó időszakban nyilvánosan mérlegelték a 15 év alatti lányokat a dán utánpótlás-válogatottban, egyesek számára ez súlyos következményekkel járt. A Jyllands-Posten értesülései szerint két, meg nem nevezett játékos súlyos étkezési zavarban szenvedett, többek között a Dán Kézilabda Szövetség (DHF) rendszerének következményeként.

„A DHF hibát követett el” – ismeri el Morten Henriksen sportigazgató, aki a lapnak azt mondta, az elmúlt években felhagytak a nyilvános mérlegelésekkel, és megváltoztatták a gyakorlatot.

A dán Tv2-nek az egykori ifjúsági világ- és junior Európa-bajnok jobbszélső, a felnőtt válogatottban 39 meccset játszó Louise Lyksborg azt mondta, a játékosok súlyát egy cetlire felírták és kiakasztották a falra, hogy a többi játékos is lássa.

Höjlund abba akarta hagyni a kézilabdát

Az Odense klasszis balátlövője, Mie Höjlund a nyilvános kritika miatt majdnem abbahagyta a kézilabdát.

„Fiatal koromban sokszor fontolgattam, hogy abbahagyom, de nem volt hozzá bátorságom” mesélte a 25 éves játékos, aki elismerte, gyakran nem volt kedve edzéseken és mérkőzéseken részt venni. Azt mondja, hogy őt és más játékosokat három erőnléti edzővel hívták elbeszélgetésekre, ahol kiértékelték az eredményeiket.

„Gyakran volt az az érzésem, hogy a cél egy bizonyos testideál, aminek meg kell felelni. És ha nem sikerült, az rossz volt. Ezért a játékosok gyakran arra koncentráltak, hogy minél kisebb súlyt nyomjanak” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte Dánia számos tehetségét veszítette el a DHF eljárása miatt.

„A pályán túlzottan a fizikális képességekre, semmint a képességekre helyezték a hangsúlyt. Az A válogatottban már sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a pályán való teljesítmény” – nyilatkozta.

Toftra is negatív hatással volt

A Győri Audi ETO KC 33 éves kapusát, Sandra Toftot is ugyanilyen eljárás szerint mérlegelték, amikor 2006 és 2008 között az ifjúsági válogatottban játszott. A tapasztalt játékos úgy emlékezett vissza, hogy ezek a mérlegelések negatív hatással voltak rá.

„Emlékszem egy érzésre, hogy fájt a hasam, amikor mérlegre kellett állnom” – mesélte, hozzátéve, örül, hogy az eset napvilágra került.

„Nagyon jó, hogy változtattak, mert egyértelmű, hogy ennek nem szabad így lennie. Azt hiszem, mindenkinek sokkal egészségesebb lesz, különösen a fiatal lányoknak.”

Kapcsolódó tartalom: