KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Casper Nielsen a dán labdarúgó, akit 15 millió euróért sem adnának el

Országot és posztot is váltva lett Casper Nielsen a belga labdarúgó bajnokság egyik legnagyobb profilja. Egy újabb dán játékost mutatunk be a Tükörszélső oldal segítségével.

Casper Nielsen a belga listavezető Royale Union Saint Gilloise csapatának mezében.
Casper Nielsen a belga listavezető Royale Union Saint Gilloise csapatának mezében.

A belga bajnokság listavezetőjének egyik szürke eminenciása a dán középpályás, Casper Nielsen. Az esbjergi születésű 27 éves játékos, szülővárosa együttesében kezdett el pallérozódni, s itt is kapta meg első profi szerződését. Még tinédzserként mutatkozhatott be a 2013-as kupagyőztes Esbjerg fB színeiben, ahol aztán fokozatosan vált alapemberré. 2017 januárjában igazolt át a Odense Boldklubhoz, ahol szintén fontos láncszeme volt a felsőházban rendszeresen jelen lévő csapatnak.

Egy kreatív nyolcas szerepből a hatos pozícióba

Komoly meglepetés volt, hogy 2019 nyarán elfogadta az akkor belga másodosztályú Royale Union Saint Gilloise ajánlatát és légiósnak állt. Az átigazolás hátterében a csapat edzője, Thomas Christiansen állt, aki akkor vette át a brüsszeliek irányítását. A támadóközéppályás, akinek sosem volt igazán statisztikailag kiemelkedő szezonja, úgy érkezett meg Belgiumba, hogy tőle valamiféle megváltó szerepet várnak, hogy az újjáépülés egyik alappilére legyen. Az első idénye remekül sikerült, ám a csapat mégsem tudott kellőképpen sikeres lenni. Elmaradt a feljutás, ami alapelvárás volt, ez pedig egy edzőcserét hozott magával.

Felice Mazzù kinevezése igencsak képlékennyé tette Nielsen helyzetét, aki ugye a korábbi edző kérésére érkezett, ráadásul az új mester a 3-5-2-es hadrendet favorizálta, amiben egy klasszikus tízesnek nem igazán volt hely. A belga szakember azonban látta benne a potenciált arra, hogy mélyebben szerepeltetve, egy deep-lying playmakert faragjon a dánból. A hosszú passzok és a mélységi indítások terén korábban is jól teljesítő középpályás most még inkább ezen képességeire kellett hagyatkozzon, de közben a védekezés terén komoly előrelépést vártak el tőle.

„Azok a dán futballszurkolók, akik látták játszani az OB és az Esbjerg csapatában, valószínűleg egy technikás és kombinatív játékosra emlékeznek. A kreatív passzokra képes többnyire a szélén vagy tízesként játszott ezekben a csapatokban. – írja róla a dán tv2 sport

Casper Nielsen: “ha15 millió eurót adnának értem, akkor sem válthatnék csapatot.

Azzal kezdődött az egész, hogy az új szezonra szükségünk volt egy „hatosra”, és megpróbáltam a felkészülési szakaszban ezen a poszton játszani. Az edzőm szerint nagyon jó munkát végeztem. Érkezett egy új srácot a „hatos” posztra, de az edzőm azt akarta, hogy továbbra is ezen a poszton játsszak. Úgy gondolta, hogy nagyon jól csinálom, és hogy őrülten fontos vagyok a futballunk szempontjából. Ilyen értelemben ez egy kicsit természetes volt, amikor elkezdtük a szezont, és személy szerint azt éreztem, hogy nagyon jól sikerült. Így nem volt szükség a változtatásra.”– mondta a Casper Nielsen

“A klub vezetői a tudomásomra hozták az utolsó átigazolási időszakban, hogy ha 15 millió eurót adnának értem akkor sem válthatnék csapatot. Ennek örül az ember, de bevallom szeretnék majd játszani egy jegyzettebb bajnokságban is, igaz a Bajnokok Ligája is vonzó számomra a jelenlegi csaptommal”– jellemezte a cikkben a Casper Nielsen a saját helyzetét.

A feladat, ami rá várt abszolút nem volt könnyű, de megkapta a kellő segítséget ehhez, hiszen a csapat olyan támadókkal erősített, akikkel könnyedén tudott összjátékot kezdeményezni akár nagy távolságokból is. Dante Vanzeir a területbe való beindulásaival igényelte a hosszú labdákat, miközben Deniz Undav inkább visszalépett a támadószekcióból, hogy a vonalak közt vegye fel a játékszert egy felpasszt követően.

Casper Nielsen mutatói Belgiumban:

2019/2020 – 26 mérkőzés: 7 gól és 6 gólpassz (másodosztály)

2020/2021 – 27 mérkőzés: 4 gól és 5 gólpassz (másodosztály)

2021/2022 – 28 mérkőzés: 5 gól és 5 gólpassz (Pro League)

Casper Nielsen

 • Nemzet: Dánia
 • Életkor: 27 és (1994)
 • Magasság: 1,82 m
 • Poszt: Középpályás
 • Jelenlegi klub: Union St. Gilloise
 • Szerződés lejárta:  2024 június
 • Klubjai: Esbjerg fB, Odense Boldklub
 • Eredményei: Dán kupagyőztes az Esbjerggel (2013), bajnok a belga másodosztályban (2020/2021)

Nielsen számára hirtelen csak a védekezésbe való nagyon szerepvállalás tűnt nehézkesnek, de nagyon sokat foglalkozott vele az edzői stáb, hogy ebben is fejlődni tudjon. Mára egy kiváló „hatos” vált belőle, aki a három belsőközéppályás közül a legmélyebben helyezkedik, s onnan igyekszik szervezni a támadásokat. Az átmenetek során szinte mindig megtalálják őt a társak, ő a „forgópont”, aki a széleket megjátszva, vagy épp a támadók felé igyekszik a leggyorsabban eljuttatni a játékszert.

Annak ellenére, hogy az első éve Mazzù irányítása alatt némileg visszaesést mutatott a főbb statisztikai mutatók terén, idén harminc meccsen hat gól és hat elkészítés szerepel a neve mellett, vagyis a hátralévő összecsapásokon egy találatból kell szerepet vállaljon, hogy legjobb belgiumi mutatóját egalizálja.

Miközben a legtöbben Undav és Vanzier remeklése miatt vannak elájulva – ami valahol érthető is – a szépen csendben a zongorát cipelő Nielsen is kulcsfontosságú tagja lett a csapatnak, hiszen nélküle nem lenne, mint játszani a két elől lévő „zongoristának”

Feljutóként vezeti a belga bajnokságot Casper Nielsen csapata!
 1. Union St. Gilloise, 70 p
 2. Club Brügge, 63 p
 3. Anderlecht, 58 p
 4. Antwerp, 56 p
 5. Gent, 55 p
 6. KV Mechelen, 48 p
 7. Chaleroi, 48 p
 8. Genk, 45 p

Kapcsolódó Tartalom: