KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Csalódott a Vipers az EHF megkülönböztetése miatt

A férfi kézilabdacsapatok sokkal több támogatást kapnak a szövetségtől, mint a nők.

A koronavírus-járvány ellenére az Európai Kézilabda Szövetség mindent elkövet, hogy életben tartsa a 2020-21-es Bajnokok Ligáját. Ennek érdekében még kompenzációt is fizet a résztvevő csapatoknak. Norvégiában éppen emiatt borult ki a bili: az Elverum férficsapata ugyanis jóval több pénzt kap, mint a Vipers női együttese.

Nora Mörk a Vipers játékosa a Tertnes ellen.  Fotó Terje Refsnes.
Nora Mörk a Vipers játékosa a Tertnes ellen. Fotó Terje Refsnes.

A Vg.no írása szerint a Bajnokok Ligája pont ötször nagyobb anyagi megtérülést jelent a férfiaknál, mint a nőknél, de az Elverum utazási támogatásként is több mint kétszeresét kapja, mint a Nora Mörköt is foglalkoztató Vipers.

Pontpénzek a Bajnokok Ligájában

Ole Jörstad, az EHF igazgatósági tagja megerősítette, hogy a férfiklubok 5000 eurót kapnak pontonként, míg a nők csupán ezret. De például az Elverum 30 ezer euró utazási támogatást kap a hét idegenbeli mérkőzés mindegyikéhez, míg a Vipers ennek az összegnek csak a harmadát kapja meg.

Ugyanakkor az utazási költségek akár négyszeres árra is felmehetnek, ha az egészségügyi előírások miatt a csapatok kénytelenek lesznek a menetrend szerinti járatok helyett a charterjáratokra váltani. 

„A Bajnokok Ligája nagyon drága lesz számunkra, csalódottak vagyunk az EHF-től kapott támogatás miatt” – mondta Terje Marcussen, a Vipers vezérigazgatója.

Jörstad szerint folyamatosan nőnek a kluboknak szánt pénzösszegek, de elismerte, hogy az új médiaszerződésben a férfimeccsek jóval nagyobb pénzt jelentenek. Az EHF a közelmúltban olyan televíziós közvetítésekről szóló megállapodást kötött, hogy a következő évtizedben 500-600 millió eurót zsebelhet be.

„Számos dolgot teszünk azért, hogy a nők ugyanolyan szinte emelkedjenek, mint a férfiak. Idővel reméljük, hogy ki tudjuk egyensúlyozni a jelenlegi állapotot. Úgy gondolom, hogy a politikai akarat megvan erre, de a piacnak is van befolyása – ennek a 10 éves megállapodásnak az elején ezért adódnak a nők és a férfiak között” – erősítette meg Jörstad. 

Amíg a női BL győztese 200 ezer euróval gazdagodik, addig a férfi első helyezett egymillió eurót kap.

A költségeket alaposan megdobja a koronavírus elleni küzdelem, és a kötelező tesztek ára. A A VG számítása szerint a 25 játékosból, edzőből és menedzserből álló keret csak a BL-csoportkör 14 mérkőzése alatt mintegy egymillió norvég koronát, közel százezer eurót tesztelésére költ.

A norvég újság szerint a mind két klub 20 millió koronás költségvetéssel rendelkezik. Reményeik szerint számíthatnak majd a norvég szövetség támogatására, hogy a Bajnokok Ligáját gazdaságilag is sikeresen teljesítsék.

“Bízunk benne, hogy a következő állami segélycsomag tartalmazza majd a corona vírus által okozott többlet kiadásaink fedezetét is. Mindet dokumetálunk ennek érdekében, így majd betudjuk mutatni az adatokat. Ezután már csak rajtuk, a hatóságokon múlik mikor és hogyan segítenek.” -mondta Mads Frederiksen az Elverumtól.

A Vipers szombaton 18.00 órakkor Ljubjanában kezdi meg a Bajnokok Ligája küzdelmeit.

Többször előfordult már, hogy nem egyenlő mértékben díjazzták a női sportolókat.

Erre hívta fel a figyelmet egyik cikkünkben, a napokban a Chelseabe igazolt dán válogatott Pernille Harder is.

Kiemelt kép: Terje Refsnes.